Bailong je najviši vanjski lift čije se ime prevodi kao „stotinu zmajeva“, a izgrađen je na strmoj litici u Wulingyuaneu, dijelu spektakularnog nacionalnog parka Zhangjiajie u Kini.

Visok je vrtoglavih 326 metra, a s obzirom na to da je napravljen od metala i stakla, oni koji su dovoljno hrabri da se njime dignu u visine mogu uživati u nezaboravnom pogledu.

Izgradnja je počela 1999. godine, a za posjetitelje je otvoren tri godine kasnije. Uloženo je oko 200 milijuna kuna da bi se lift približio oblacima, a nakon renovacije se i ubrzao na minutu i 32 sekunde.

U kabinu stane 50 putnika teških do 4900 kilograma, što je zadivljujuća brojka za takav tip „prijevoza“.

Hammetschwand Zanimljivosti Zagrebačka katedrala i pol: Najviši lift na otvorenom u Europi

Čim se najavila izgradnja, nastale su brojne kontroverze oko toga je li mu mjesto u nacionalnom parku koji je zaštitio UNESCO. Zaštitari okoliša su se pobunili i krenule su prepirke o tome hoće li takva atrakcija doprinijeti povećanju broja turista u ionako nagužvanom parku.

Oni koji su podržali izgradnju lifta usprotivili su se argumentirajući kako će se tako uvelike smanjiti šteta koja nastaje na planinskim putovima zbog prevelikog broja posjetitelja. Naveli su i da će staklena atrakcija smanjiti vrijeme koje turisti provedu u parku, samim time i šteta koju rade po okoliš, broj hotela i restorana.

Nacionalni park poznat je i po nevjerojatnoj cesti s 99 zavoja. Iako je duga tek oko 11 kilometara, izgrađena je u izazovnom i neravnom području. Penje se na visinu od 1100 metara, a ima čak 99 zavoja. Ubrajaju je stoga na popis jedne od najopasnijih cesta na svijetu. 

  Dvanaest Apostola na Velikoj oceanskoj cesti u Australiji Putovanja 13 prirodnih čuda, 1 zemlja: Prepoznajete li o kojoj je "nestvarnoj" državi riječ?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju