Britanac Paul Bradbury, koji je kišu rodnog Manchestera zamijenio hvarskim suncem i ostao živjeti u Hrvatskoj, broji već 20 godina u Lijepoj Našoj. Mnogi ga poznaju kao pokretača sjajnog portala na engleskom jeziku Total Croatia News, a neki ga vjerno prate na YouTubeu, gdje na duhovit i zanimljiv način govori o hrvatskim običajima, kulturi i kuriozitetima. Nakon što se raspričao o svojih pet omiljenih riječi i fraza na hrvatskom jeziku te 8 razloga zbog kojih je Hrvatska najbolja država za život u Europi, donosi i video o 10 stvari u kojima je Hrvatska bolja od ostalih zemalja. 

Slavlja

Oni koji su bili na zagrebačkim ulicama kada su se Vatreni vratili iz Moskve u srpnju 2018. znaju što je slavlje, priča Paul i dodaje kako su takve fešte i dočeci dio nacionalne rutine – kao kada je Hajduk slavio 100 godina postojanja ili kada je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon.

Hrvatska Hrvatska (Foto: Shutterstock)

Opuštanje

Paul kaže kako se Hrvati zbilja znaju opustiti, osobito u Dalmaciji, gdje je razvijena čitava kultura fjake, što uopće nije lagan posao. "Možete se smijati, ali nije lako ne raditi ništa. To je životna umjetnost", kaže Britanac.

Priroda

Kamo god da krenete, u zemlji kojoj deset posto površine odlazi na nacionalne parkove i parkove prirode, naići ćete na ljepote, smatra Paul. Zaštita prirode, brojni otoci i činjenica da nema pretjerane gradnje također doprinose toj tvrdnji.

Sportski uspjesi

Osim u nogometu, Hrvati osvajaju medalje u tenisu, rukometu, vaterpolu, košarci… što je velika stvar s obzirom na tako malen broj stanovnika.

"Mislim da Split ima najviše olimpijskih medalja po stanovniku na svijetu", kaže Paul.

Inovacije

Od Tesle do Rimca, Hrvatskoj ne nedostaje genijalaca, kao ni izuma koji su popularni u svijetu, poput kravate, prvog padobrana, laminata… Za malu zemlju to je fenomenalno. 

Ljubavna priča

Dirljivu priču o Klepetanu i Malenoj, paru bijelih roda čija je ljubavna priča trajala 21 godinu, Paul je istaknuo kao jednu od najljepših na svijetu te simbol predanosti, ljubavi i romantike.

Otoci

"Postoji li zemlja na svijetu koja ima bolje otoke od Hrvatske?" pita se Paul. Najstarije javno kazalište u Europi, koje se nalazi na Hvaru, zatim rodno mjesto kriketa na europskom kopnu (Vis), Korčula, koja je jedna od prvih u Europi zabranila ropstvo, neke su od zanimljivosti o hrvatskim otocima.

Najstarija civilizacija

Povoljan položaj Vinkovaca oduvijek je privlačio mnoge kulture koje su ovdje nalazile svoje mjesto za život. Još od 6. tisućljeća prije nove ere najuže gradsko područje bilo je naseljeno, pa se s dobrim razlogom može reći da su Vinkovci u kontinuitetu naseljeni dulje od 8 tisuća godina. Osim Vinkovaca, i Vučedol se upisao u povijest kao kolijevka indoeuropske kulture.

Najtiši reli na svijetu

Nikola Tesla je najtiši, a mnogima i najljepši reli. Avantura električnim vozilima kreće iz Istre i održava se svake godine. Najtiši reli vozače vodi u najbolje hotele, restorane i vinarije te je, kako smatra Paul, izvrstan projekt za razvijanje luksuznog turizma. "50 Teslinih automobila na Jadrolinijinu trajektu jedinstven je prizor", kaže Paul.

Kultura kave

Hrvatska je zemlja u kojoj se espreso pije i po dva sata, primjećuje Paul.

"Dok pijem svoje pivo, gledam čovjeka na rivi kako pijucka espreso, promatra ljude kako prolaze pa uzme šalicu, malo je zavrti u ruci i spusti na stol. Pa ponovno digne i uzme gutljaj. Bez pritiska, bez razloga za brigu. Život u Hrvatskoj je lijep. I siguran sam da Hrvatska ima i više od deset stvari u kojima je najbolja", kaže Paul. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju