Zadnjih desetak godina nikako da se naviknemo na sve toplija ljeta, iako nam za svako govore da je najhladnije od onih koja slijede. Nažalost, daleko je to od bapskih naklapanja jer brojevi pokazuju da su stvarno najtoplije godine bile unutar zadnjih deset. Prošlogodišnji je srpanj tako i službeno bio najtopliji mjesec ikad zabilježen na Zemlji, a čitava 2023. godina bila je najtoplija godina od početka globalnoga praćenja 1850. godine.

Neizdrživ svjetski rekord

I dok se nadamo da novi rekord neće pasti već ove godine, provjerili smo koja ga mjesta drže u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Najviša ikada zabilježena temperatura dosegla je neugodnih 56,6 stupnjeva i to u Dolini smrti u Kaliforniji davne 1913. godine.

Najviša zabilježena temperatura na afričkom je kontinentu izmjerena 1931. godine u Tunisu i iznosila je 55 stupnjeva, dok je najviša temperatura u Aziji izmjerena u Iranu ne tako davne 2017. godine i zaostaje čitav stupanj za afričkom pobjednicom - 54 stupnja.

Najviša temperatura u Europi, ako je gledamo kroz političku kartu, izmjerena je u Hassi u Turskoj – prošle godine – gadnih 50 stupnjeva, a u Europi u užem, geografskom smislu "pobjedu" odnosi Sirakuza na Siciliji s 48,8 stupnjeva izmjerenih 11. kolovoza 2021.

Hrvatski rekord nije srušen 43 godine

Prema podacima Državnoga hidrometeorološkoga zavoda, srećom, u posljednjem desetljeću nije oboren rekord na državnoj razini, ali nekoliko manjih jest. Rekordi, očekivano, padaju u srpnju i u kolovozu, pa je tako i najviša temperatura u povijesti mjerenja u Hrvatskoj zabilježena u Pločama paklenoga 4. kolovoza 1981. godine. Iznosila je 42,8 stupnjeva.

Drugo mjesto ove nelijepe ljestvice zauzima Starigrad Paklenica s mrvicu "slabijim" rezultatom – 42,7 stupnjeva koliko je ugrijalo 10. kolovoza 2017. Puno davnije 1950., 5. srpnja, u Karlovcu je živa u termometru dotakla crticu s oznakom 42,4 stupnja. A ako ste se pitali gdje je već poslovično uzavreli Knin, evo ga na četvrtom mjestu s temperaturom od 42,3 stupnja izmjerenom isto 10. kolovoza 2017.

Kod splitskog je aerodroma pak osam dana ranije, 2.8.2017., zabilježen podatak koji drži peto mjesto ove vruće ljestvice – 42,2 stupnja u hladu.

Ako vas zanimaju svi domaći rekordi, možete ih proučiti na stranicama Zavoda, a mi koristimo priliku da vas podsjetimo da pijete dovoljno vode, izbjegavate izravno sunce i tijekom dana izbjegavate veliku fizičku aktivnost… naravno samo dok ova nepogoda ne prođe.

Hobotnica, par vreća šljunka i tačke: Recept za "peku prije peke" kojom se ponosi obiteljska konoba u Drveniku Bukara - 5 Bukara - 4 Bukara - 3 +5 Bukara - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju