Čini nam se kako je ljeti najgore vrijeme za posjet Veneciji. OK, istina je da vas prati lijepo vrijeme, ali ljudi je doslovno toliko da je otežano kretanje po ulicama. Svaki dan ovdje dolazi sedamdesetak tisuća turista, a usporedbe radi, Venecija broji 50 tisuća stanovnika. Stoga, ostavite grad na vodi za neki drugi put i zaputite se u neki od sljedećih talijanskih gradova!

Verona

Možda i najromantičniji grad u Italiji (nemoguće je ne sjetiti se priče o Romeu i Juliji), nalazi se tek sat vremena vožnje od Venecije. Ljeto u Veroni podrazumijeva operu u velebnoj, sačuvanoj areni, a ovo ljeto na programu su klasici poput Carmen i Aide. Grad je idealan i za zaljubljenike u arhelogiju jer nakon Rima Verona ima najviše ostataka iz vremena Rimskog Carstva. Naravno, uza sve to naći ćete i prekrasne crkve, renesansnu umjetnost, vrhunsku gastronomiju, a tko zna, možda odlučite i zaprositi ljubav svog života, s obzirom na romatniku koja je ovdje svuda uokolo vas.

Treviso

Još je bliži Veneciji, tek na 20-ak minuta vožnje. Uostalom, jedan od dva venecijanska aerodroma smjestio se upravo u Trevisu, a ako se koristite uslugama Ryanaira, velika je šansa kako ste na njemu bili. Pa iako grad manje-više turisti zaobilaze jer idu u Veneciju, očito je kako rade grešku. Renesansni trgovi, palače, crkve, ulice s fontanama i nepostojanje gužve – sve to ima Treviso. Tako da, sljedeći put kad zaključite kako nećete u Veneciju jer vam se, sasvim opravdano, ne da gurati na ulicama, zaputite se u ovaj lijepi grad i nećete ostati razočarani.

Trst

O nekadašnjem „glavnom gradu“ Jugoslavije manje-više sve je poznato. Od svih talijanskih gradova najbliži je našoj granici, a u tom lučkom gradu velike su šanse kako ćete popiti najbolju kavu u cijeloj zemlji s obzirom na to da je brend Illy nastao u Trstu. Ovdje se isto živi, trgovi i ulice u ljetnim su večerima puni, a svi zaljubljenici u dvorce mogu posjetiti obližnji Miramare. S druge strane, ljubiteljima fine papice predlažemo odlazak u Eataly, a na ulici osvježenje potražite u vidu Aperol Spritza.

Ferrara

Na pola puta između Venecije i Bologne smjestila se Ferrara. Grad je još jedan u nizu talijanskih u koji turisti nisu silom navalili, a radi se o pravom pravcatom dragulju. Mnogo godina Ferrarom je upravljala obitelj d'Este, tako da je i dandanas sačuvana prekrasna srednjovjekovna, ali i renesansna četvrt. S obzirom na to da se nalazite u Emilia Romagni, a Ferraru relativno brzo obiđete, preporučujemo da svakako svratite još do Parme i Ravenne.

> 5 vila s bazenom u Toskani gdje ćete smještaj platiti manje od 200 kuna

Padova

Tek četrdesetak kilometara od Venecije smjestila se Padova. Ovaj grad prije svega krasi naziv „sveučilišni“, s obzirom na to da se i dandanas radi o jakom sveučilišnom centru, pa očekujte mnoga mjesta gdje su cijene studentske, što je dobra vijest za vaš džep. Padova je ispremiješana brojnim malim ulicama, a njome dominira bazilika svetog Ante. Grad je zanimljiv i živ, pa ga svakako zabilježite kao mjesto u kojem možete ugodno provesti vrijeme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju