Upravo je erupcija vulkana prije oko 600.000 godina zaslužna za formiranje krajolika kakav je danas ovdje poznat. Zemljina kora koja je izgubila potporu urušila se u prazan prostor stvorivši ogromni krater koji prekriva površinu od 3.100 km2. Kasnije erupcije manjeg intenziteta gotovo su posve ispunile krater pepelom i lavom prekinuvši tok rijeke Yellowstone i stvorivši veliko jezero.


Danas je ovo područje jedno od mjesta kojima prijeti megaerupcija, a upravo to dokazuju najnovija istraživanja provedena na ovom području. Osim što prijeti erupcijom, ovaj vulkan i njegove podzemne aktivnosti su zaslužne za preko čak 2000 do 3000 manjih potresa godišnje, što je oko 7 potresa dnevno!

Iako trenutno ne postoji konkretna opasnost, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi kako do erupcije neće doći, a jedini način kako držati situaciju pod kontrolom je taj da se magma ispod površine zemlje drži na oku.


No, kada bi do erupcije ovog vulkana ipak došlo, posljedice bi bile razorne. Pepeo bi zameo veći dio Sjevernoameričkog kontinenta, zavladala bi trenutna zima i mrak zahvaljujući pepelu i prahu (malo ledeno doba), a veći dio Zemlje bio bi pod utjecajem katastrofe. Poljoprivredne površine diljem svijeta bile bi uništene, a zemljišta beskorisna. Nastala bi velika nestašica hrane, a samim time i borba za onu preostalu...

Tek nakon 5 godina, svijet bi se počeo vraćati u normalu, kako bi sunčane zrake dolazile na površinu, i kada bi poljoprivredne površine opet živnule. Ukratko, svijet bi se promijenio, pa je zato jako bitno da se ne šalimo s majkom prirodom, i postanemo već jednom svjesni kako postupati s okolinom i cijeniti ono što ona predstavlja.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju