Park Yellowstone je najpoznatiji po divljim životinjama i gejzirima, termalnim izvorima, super vulkanu i ostalim geotermalnim pojavama. Zbog toga je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1978. godine.

No, upravo je zbog „Super vulkana“, jedne od svojih najpopularnijih atrakcija Yellowstone morao zatvoriti vrata svim posjetiteljima. Naime, vulkan je proteklih nekoliko mjeseci eruptirao ispod površine zemlje, što je rezultiralo i promjenama na samoj površini. Temperature su porasle do te mjere da se asfalt na prilaznim cestama jednostavno rastopio, a osim što nije moguć prilaz automobilima, turisti su zamoljeni da se ni pješke ne spremaju na pohod prema vulkanu, jer je zemlja kod vulkana vruća poput vrele vode.

Posljednji put vulkan je eruptirao prije više od 640.000 godina, a geolozi su tek prošle godine otkrili činjenicu kako je ovaj super vulkan gotovo dva puta veći nego li se do sada mislilo.

Nije poznato kada će se obnoviti i ponovo otvoriti ceste po kojima godišnje prođe preko tri milijuna turista, kao ni kada će vulkan opet biti na turističkoj karti posjetitelja. Nadamo se da će priroda imati milosti za turiste, i da će se sve brzo vratiti u normalu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju