Oduševljenje Vinart Grand Tastingom ne prestaje, na društvenim mrežama pohvale Saši Špirancu i njegovom Vinart timu kojeg čine Elvira Belović i Ana Hozjan dolaze sa svih strana. Ovako vinska događanja trebaju izgledati. Zavidan organizacijski nivo, vodeće hrvatske vinarije na jednom mjestu, optimalno dnevno trajanje za vrijeme vikenda te na lokaciji koja je impresivna sama po sebi. Lauba, osim po svom atraktivnom ambijentu, izrazito dobro "ide uz vina" zbog prostranosti i prozračnosti cijelog prostora.



Koncept drag svim ljubiteljima vina; svi izlagači bili su obavezni vina koja izlažu donijeti i na prodaju u pop-up vinoteci pa ste tako po promotivnim cijenama mogli kupiti vina koja su vam se svidjela. U cijenu ulaznica bio je uključen i popust od 40 kuna na kupnju vina, a ako se ne odlučite za to, spomenuti iznos mogli ste iskoristiti za vožnju kući, taksijem koji je čekao ispred ulaza. Sve na Vinart Grand Tastingu bilo je podređeno tome da uživate i opustite se. Prema dojmovima, više su nego uspjeli.



Promenadno kušanje odabranih 100 vinarija Hrvatske

Kapacitet prostora i organizacijski ciljevi nisu dozvolile sudjelovanje velikog broja vinarija, pa su se odabrane pozvale na događaj. Broj sudionika ograničen je na 100, a bile su zastupljene sve hrvatske regije.

> "Ja sam Tribidrag": Otkriće koje je Hrvatsku lansiralo ispred SAD-a

Među izlagačima su se, osim vinarija, predstavili novi distributeri te vinoteke sa svojom ponudom.

Ususret prvoj međunarodnoj konferenciji o Tribidragu, ova autohtona sorta ponovo počinje dolaziti do izražaja. Butik vinarija Marinko Sladić iz Plastova oduševila je svojim, još mladim Tribidragom. Zasad jako mladi nasadi dat će u budućnosti mnogo više od 300 butelja ovog fantastičnog, koncentriranog Tribidraga.



Vinarija Dobravac sa svojom malvazijom Sonata 2016. pokazala je kako tjedan dana kasnijom berbom, u odnosu na osvježavajuću i voćniju Suitu, rezultat može biti kompleksniji, bogatiji, a da i dalje uspijemo pronaći dovoljno osvježenja kojeg tražimo na nepcu. Trenutno je na tržištu u prodaji njihova Simfonija 2009. narančasto vino, malvazija s 20 posto chardonnaya, macerirana 14 dana. Intenzivne boje, aroma zrelog i sušenog voća, orašastih plodova i tako ugodnih kiselina. Simfonija je prava poslastica ove vinske stilistike.



Vinarija Mihalj iz godine u godinu pokazuje zašto Graševinu nećemo piti samo svježu već ćemo koju butelju sačuvati i godinu, dvije duže.

Osim slavnog Grka, vinarija Bire s otoka Korčule donijela je i raritetni Deforo, macerirani i odležani Grk.

Što čini vinsku scenu tako zanimljivom? Jedna Master of wine i mlada forenzičarka koja u slobodno vrijeme radi vino.

Pored Jo Aherne, jedine vinarke s titulom Master of Wine koja živi u Hrvatskoj i već nekoliko godina proizvodi svoje vino, izlagala je i mlada Nevenka Škavić koja u Zagrebu, u dvorištu svoje obiteljske kuće, radi limitiranu ediciju slatke, izborne berbe Chardonnaya. Njezino smo vino mogli kušati samo u Laubi, obzirom da ga Nevenka proizvodi isključivo za sebe, no sudeći po izvrsnim komentarima, možda se u budućnosti i predomisli.



Jo Ahearne oduševila je kada je, nakon dugogodišnjeg rada u vinarijama diljem svijeta odabrala upravo Hrvatsku i njezine autohtone sorte za svoju vlastitu vinariju. Njen prvi rose, Rosina, napravljen od Drnekuše, bio je samo prvi u nizu uspješnica. Danas iz Ahearne linije vina dolaze i dva izričaja Pošipa te Plavac Mali.

Vina iz susjedstva

Osim probranih 100 iz Hrvatske, na sajam je pozvano i 20 izlagača iz susjednih zemalja. Vjerojatno je najviše pažnje privukla vinarija Matalj iz Srbije, s fantastičnim Cabernet Sauvignonom Kremen Kamen, proglašenim najboljim vinom Srbije.

Zagrebačka publika imala je i nesvakidašnju mogućnost susreta s gruzijskim vinima, slovenskog uvoznika Marani - Izabrana gruzijska vina. Vjeruje se kako je upravo Gruzija mjesto gdje je započela proizvodnja vina. Danas se vina tamo i dalje proizvoda u glinenim qvevrijima (amfora) ukopanima u zemlju, a mogla su se probati u Laubi.

Novost koja je prvenstveno razveselila sve ljubitelje rieslinga i zelenih veltlinaca novi je uvoznik na našem tržištu Hidden Wines, koji je, između ostalih, doveo i vinariju Nikolaihof. Jedna od najstarijih austrijskih vinarija koja je među prvima počela proizvoditi vina po biodinamičkim načelima. Dok sa svojim vinima ne krenu u restorane, može ih se kušati u wine baru Bastion u Zagrebu.

Što ima novoga?

Vinarija Matošević predstavila je prvo hrvatsko vino u stilu Porta. Iron Witch kupaža je nekoliko godišta, Merlota i Terana u polusuhoj varijanti.

Nakon što je prošle godine u Laubi predstavio svoj prvi crni pjenušac, Griffin Dark Side, Krešimir Ivančić s Plešivice ovoga je puta uz nove berbe prezentirao i novu etiketu svojih vina. Poletni pjenušci Griffin ove se godine toče iz novih boca.



Novosti u Laubi bilo je mnogo, a zagrebačka publika izvrsno se zabavila oba dana.

Grand Tasting ovako se potvrdio kao događanje koje niti jedan ljubitelj vina, bilo profesionalno bilo amaterski, ne želi propustiti. Organizatorima čestitamo na zaista vidljivo velikom trudu i uspjehu u još jednom, vrhunskom vinskom druženju. Vidimo se sljedeće godine!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju