Enolog Marko Geržinić, stariji je brat koji je u familiji i firmi zadužen za vinograd i enologiju. Vodi nas kroz kutijama i bocama zakrčene podrume – sve je spremno za novu berbu, slatki miris malvazije draška nepca i navlači ti grižnju savjesti. Kao i kad pivopija pojede šnitu kruha koja je mogla postati pivo, tako i čovjek koji je probao Geržinić Malvaziju – ne želi jesti njihovo grožđe. Dobro da nismo vidjeli teran... Vižinada je inače jedna od najjačih vinskih krajeva Hrvatske, poznata s pozicijama s puno zraka i provjetrenosti.

I dok Marko s ocem obilazi vinograde, mjeri količine šećera i drži fige za još koji sunčani dan, mlađi brat Marino nakom netom završenog studija informatike brine o dizajnu, etiketama, proboju na tržište i osmišljavanju projekata poput onog koji je doveo njihova vina na police britanskih trgovina Marks & Spencer. Deset hektara vinograda su pod malvazijom, zatim teranom, chardonnayem, cabernet souvignonom, syrahom i muškatom žutim. No, osim po vinima, Geržinići su možda još poznatiji i po svom vrhunskom proizvodu, ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kao i novog segmentu proizvodnje – istarskim rakijama! No, krenimo redom s etiketama iz opusa Geržinića...



Malvazija istarska
najrasprostranjenija je sorta vinove loze u Istri, gdje je danas zastupljena na gotovo 60% vinogradarskih površina. Značajna je zbog visoke kakvoće vina koje se od nje dobiva, a danas je gotovo prepoznatljiv znak našeg najvećeg poluotoka. Upravo je s Malvazijom iz 2005. počela ova lijepa priča. Mirisna, voćna, blaga, glavni adut vinarije kojem rijetko tko može odoljeti – kad letite nekamo iz Hrvatske, znate što trebate kupiti u djutiću u zračnoj luci! Syrah su upravo Geržinić i Trapan prvi donijeli u Istru, a odlikuje ga odmjerenost, uravnoteženost i nevjerojatna glatka pitkost...

Chardonnay je sorta iz vica u kojoj je policajac ne zna pravilno napisati, potječe iz Burgundije, a nastala križanjem sorti Pinot crni i Gouais blanc. Kako se smatra da Gouais blanc izvorno potječe iz hrvatskih krajeva, može se reći da Chardonnay u sebi ima naših gena! Muškat žuti, kao i svi pripadnici ove sorte je poznat po izraženoj aromi zlatno-žutoj boji te intenzivnim i postojanim muškatnim mirisom. Želite li začiniti romantičnu večeru – imamo pobjednika!



Krajem 19. stoljeća Teran je bila najrasprostranjenija sorta vinove loze u Istri, čije se vino konzumiralo diljem Austro-Ugarske. Cabernet sauvignon je nastao križanjem Cabernet franca i Sauvignona bijelog, i jedna od najpoznatijih crnih sorti vinove loze u svijetu. Jak, divalj, trpak - zakon! Rose Geržinić se radi od terana i jedno je od najtraženijih u svojoj klasi, o čemu vam puno više mogu reći ljudi iz Vinistre gdje se okitio zlatom, kao i žene iz udruge Women on Wine, koje ga na svom vinskom festivalu Pink Day, iz godine u godinu sve više hvale. Vina Geržinić možete nabaviti po specijaliziranim trgovinama širom Hrvatske, a u zagrebačkom restoranu Muzej su - malvazija kuće.

Što se maslinjaka tiče, njihova mješavina istarske belice, lecina i pendolina uvrštena je već dugi niz godina u Flos Olei Marca Orregia, vodećeg svjetskog degustatora maslinovih ulja. Marko Geržinić je usto i verificirani degustator maslinovih ulja pri Ministarstvu poljoprivrede, a moj prvi susret s njegovim remek-djelom me natjerao da stubokom promijenim svoju viziju idealnog maslinovog ulja. Ljudi, to kao da je od jabuka stvoreno! Nebesa!!!



Za kraj, imamo i malu ekskluzivu, OPG Geržinić kreće u osvajanje tržišta s kolekcijom istarskih rakija. Prozirne, elegantne, dizajnerski precizno napravljene buteljice kriju u sebi najbolje mediteranske trave, cvjetove, voće, med... Ovih dana ih očekujte na svim bitnijim hedonističkim punktovima, ili jednostavno posjetite sjeverozapad Istre, Vižinadu i vrijedne Geržiniće. Uvijek ćete se rado vratiti – nek malvazija teče!

O.P.G. Geržinić (facebook)
Ohnići 9
52447 Vižinada
tel/fax: +385 (0)52 446 285
gsm: +385 (0)91 506 75 03
e-mail: vina@gerzinic.com

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju