Andrej Barbieri je veći od života. Svojim kuhanjem u Bevandi, Opatija je postala vrhunac hedonističkog uživanja. Njegovo kuhanje je hrabro, novo, senzacionalno i sjajno, kao i on. Uz svaki njegov tanjur dobivate kulinarski šamar po licu i samo ćete moliti za više“, napisao je svojedobno chef Tom Gretić na svojoj stranici Independent Food Reportersa kad je objavio ilustraciju hedonističkog poretka fine dininga u Hrvatskoj. Andreja je smjestio u sredinu, gdje i pripada.

Od kuhara koji je zadužio našu gastronomsku scenu opraštaju se kolege i prijatelji, s nevjericom i tugom. Jedan od najvećih hrvatskih chefova napustio je ovaj svijet u 50. godini.

Andrej Barbieri se rodio u Zagrebu, proputovao svijet i upijao znanje po Europi i svijetu. Maturirao je u Torinu. Radio je u Tramerki i Skalinadi, vodio je riječki Conca d'Oro te opatijsku Bevandu koja je godinama dobivala priznanja za najbolji restoran u Hrvatskoj. Barbieri je bio i član žirija poznatog kulinarskog showa MasterChef koji se prikazivao na Novoj TV. Nakon zagrebačkog Barbieris’a, 2017. je otvorio Qavannu, prvi hrvatski restoran u Dohi.

Barbieriju je cilj bio oživiti bistro scenu, pružiti gostima vrhunsko iskustvo po prijateljskoj cijeni. Most koji je počeo graditi između visoke i pristupačne kuhinje desetak godina kasnije prerastao je u smjer koji se čvrsto ukorijenio u Hrvatskoj, izrodivši niz vrhunskih mjesta za uživanje u promišljeno pripremljenim, domaćim namirnicama.

Ćaća, Brat, Maestro, Medo, Micek… kako su ga zvali oni s kojima je živio i radio bit će zauvijek upisan u srcima zbog iznimne oštroumnosti i karizme, velikog srca, humora i zarazne energije kakva se rijetko rađa. 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju