Uklete kuće, duhovi i utvare u Hrvatskoj godinama privlače pozornost ljubitelja paranormalnog. Svjedočanstva ljudi koji čuju krikove, osjećaju prisustvo natprirodnih sila ili vide neobjašnjive prizore nisu rijetkost, a lokacije na kojima se zbivaju takve aktivnosti iza sebe imaju uzbudljivu prošlost.

Ljubav i smrt

U sanatoriju Brestovac, prvom specijaliziranom lječilištu za plućne bolesti u ovom dijelu Europe, brojni su se izliječili, ali i umrli od tuberkuloze, a vjeruje se da njihove duše od tamo nikada nisu otišle. U ruševnom zdanju na Medvednici nekad su bile knjižnica, kinodvorana, ali i mljekara, pekarnica i farma svinja.

Izgradnju sanatorija potaknuo je liječnik, književnik i novinar Milivoj Dežman, a motiv za to bila je gotovo filmska ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram koja je bolovala od tuberkuloze. Milivoj Dežman volio je Ljerku svim srcem, ali i patio zbog neuzvraćene ljubavi. Nakon izgradnje sanatorija Ljerka je ondje umrla na Milivojevim rukama. Tijekom Drugog svjetskog rata partizani su pobili sve pacijente koje su zatekli u Brestovcu.

Tunel ispod groblja

Priča se da je uklet i tunel Sv. Marko iza Karlovca, kroz koji putnici prolaze kad se voze autocestom Zagreb – Split. Teške prometne nesreće ondje se samo nižu, a praznovjerni smatraju kako su za to krivi duhovi koji "žive“ na groblju ispod kojeg je tunel sagrađen. Prometni stručnjaci tumače taj fenomen vlaženjem ceste zbog konfiguracije terena.

Ukleta kuća u Škrinjarima

U gustom šipražju Škrinjara na cesti prema Vrbovcu krije se oronula kuća iz koje navodno dopiru jecaji, plač djeteta i neugodan miris koji se ponekad širi. Prema svjedočanstvima prolaznika, ondje se ukazuje žena koja se pretvara u dijete, a umjesto očiju ima prazne duplje.

Iako nema struje, katkad se vidi upaljena žarulja koja se ljulja. Kuća je promijenila nekoliko vlasnika, a danas ondje žive šumske životinje. Malo je onih koji su se ondje usudili prespavati, a neki od njih završili su na psihijatrijskom liječenju. Nekoliko je teorija o tome što se ondje dogodilo – od utapanja djevojčice u bunaru do ubijene žene koju je muž zazidao u temelje kuće.

Objekt 99

Danas devastirana Vila Izvor ili Objekt 99, kako je zovu mještani i djelatnici Nacionalnog parka Plitvička jezera, smještena je daleko od pogleda, u skrovitom dijelu parka tek je ruševna uspomena na nekadašnji sjaj.

U vrijeme gradnje Vila Izvor bila je najskuplja predsjednička rezidencija. Nakon Drugog svjetskog rata gradili su je politički zatvorenici iz Gradiške, Lepoglave, Mitrovice i s Golog otoka. Kodno ime rezidencija navodno duguje 99 robijaša koji su izgradili temelje. Dok je bila u punoj snazi, ondje su dolazili političari, prijatelji i elitni gosti kako bi se družili ili sastančili s Titom.

Malo tko je znao za podzemni tunel dugačak 80 metara koji je služio kao tajni izlaz. Raskoš i sjaj minulih vremena danas je potpuno iščeznuo. Tek golemi napušteni prostor od šest tisuća četvornih metara podsjeća na nekadašnju velebnu zgradu na Plitvicama.

Dom najstarijeg hrvatskog vampira 

Mjestašce u blizini Pazina dom je Jure Granda, prvog europskog vampira. Zabilježeno je to u pisanim dokumentima, baš kao i njegova godina smrti, davna 1672. Vjerovali u vampire ili ne, Kringa doista ima posebnu energiju. Ondje svraćaju tek rijetki obožavatelji natprirodnog ili turisti zalutali sa sajma pršuta u obližnjem Tinjanu. Dok je još bio otvoren muzej vampira Jure Granda, posjetitelji su s ushićenjem razgledavali stare fotografije i kolce za ubijanje vampira. Krene li se istraživati povijest Kringe dalje u prošlost, stiže se do rimske utvrde te neobičnih idola koji potječu iz mlađeg kamenog doba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju