Kad vidite ovakav naslov, odmah bi viknuli 'NE', jer je 'Bella Italia' ipak zemlja gdje se jede sve i svašta. Gotovo nam je nezamislivo kako bi ova država mogla dobiti vegetarijanski grad, no možda jedan na samom sjeveru postane uskoro poznat po mirisima i okusima tofua, sejtana i ostalih sličnih namirnica…

Nevjerojatno, ali taj grad bi trebao postati ni manje ni više, nego Torino. Naime, nedavno izabrana gradonačelnica Chiara Appendino, kao jedan od prioriteta svog mandata navela je promociju veganske i vegetarijanske ishrane. Kao glavne razloge za to navodi činjenice kako bezmesnu hranu treba jesti zbog zaštite 'okruženja u kojem živimo, zdravlja ljudi i životinja'.

> Čizma na dohvat ruke: Od Zagreba do Torina i natrag za 18 eura



Appendino je inače članica pokreta 'Pet zvijezda' koje je 2009. osnovao poznati komičar Beppe Grillo, koji često na svom blogu i u javnim nastupima ističe važnost vegetarijanske prehrane. Također, i drugi članovi stranke zalažu se za vegetarijanstvo, pa ovaj cilj torinske gradonačelnice ne treba posebno ni čuditi.

Torino je poznata zimska destinacija (uostalom, prije točno 10 godina ovdje su održane Zimske olimpijske igre) s obzirom na blizinu Alpa. Nalazi se u regiji Pijemont, a dom je i slavnih, tradicionalnih mesnih jela poput 'Bolito misto' (juha od govedine, teletine, kobasica i peradi).
Ipak, u zadnje vrijeme ovdje je počela jačati i 'bezmesna scena', u prilog čemu i govori i činjenica da u gradu postoji tridesetak restorana gdje nećete naći meso na meniju.

Hoće li ih po završetku mandata Chiare Appendino biti još i više, pokazat će vrijeme.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju