Planina Tongariro, Novi Zeland

Ovaj dio nacionalnog parka Tongariro pruža neke od najpopularnijih staza za pješačenje na Novom Zelandu. Na mjestima kao što su Crveni krater ili Smaragdna jezera naići ćete na magičnu ljepotu kakva se rijetko gdje može vidjeti. Kada vidite boju jezera, mjesečev teren i jedva vidljive minijaturne biljke, postat će vam jasno zašto su ovo područje izabrali za scene Mordora u Gospodaru prstenova.

Planina Pinatubo, Luzon, Filipini
Vulkan Pinatubo posljednji je put eruptirao 1991. godine. Iako su posljedice bile užasne i utjecalena cijeli svijet, stvoren je predivan krater i jezero Pinatubo. Put do jezera je naporan. Nakon vožnje automobilom slijedi vam pješačenje tropskom prašumom uz nekoliko gaženja plitkih brzaka. No kad jednom dođete do vrha - vidjet ćete da se sav trud isplatio.

Cotopaxi, Ekvador
Druga po visini južnoamerička planina diže se do 6095 metara i jedno je od najpopularnijih planinarskih odredišta u Ekvadoru. Mnoge agencije nude planinarske ture uz pratnju, a za one koji traže malo više uzbuđenja - u ponudi su i noćna penjanja. Na pola puta nalazi se planinarski dom Refugio Jose Rivas. Otuda vam treba oko 5,5 sati da biste došli do vrha s kojeg se pruža spektakularan pogled.

Planina Shiran, Kusatsu, Japan
Planina Shiran je grupa aktivnih vulkana s planinskim vrhovima koji se sastoje od tri kratera – jezera. Najpopularnije jezero je Yugama s prekrasnom smaragdnozelenom vodom koja privlači mnogo planinara u ljetno vrijeme.

Vulkan Thrihnukagigur, Reykyavik, Island
Jeste li ikada poželjeli spustiti se u vulkan? Jeste? Onda je ovaj  savršeno mjesto za vas - trenutačno jedini vulkan na svijetu u čiji krater se možete spustiti. Naravno, sve uz pratnju profesionalnih vodiča. Za cijenu od 330 USD dobijete pratnju, spuštanje u komoru lave i spektakularan doživljaj. Iako skupo, sigurno vrijedno je svakog dolara.

Vulkan Licancabur, granica Bolivije i Čilea
Sa svojih 5920 metara visine, Licancabur je najviši vulkan na ovom području, a njegov simetrični oblik čini ga savršenim za fotografiranje. Nalazi se na samoj granici Čilea i Bolivije a vidljiv je miljama daleko. Na vulkan se možete popeti, uz pratnju vodiča, a potrebno je i na njemu prespavati jer se nemoguće popeti i spustiti sve u jednom danu. Na vrhu se nalazi jezero i nekoliko ruševina Inka.

Piton de la Fournaise, otok Reunion, Afrika
Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu koji je posljednji put eruptirao 2010. godine. Do njega se može doći cestom koja vodi sve do samog ruba kratera iz kojeg svakodnevno izlazi narančasto-crvena lava. Ako niste za pješačenje, onda vam preporučamo izlet helikopterom koji će vas dovesti iznad samog kratera da možete uživati iz ptičje perspektive u ovom jedinstvenom pogledu.

Planine Pahia i Otemanu, Bora Bora, Francuska Polinezija
Otoci Francuske Polinezije imaju zajedničko podrijetlo od podvodne vulkanske aktivnosti, a otok Bora Bora ima jedan od najstarijih vulkana u Polinezijskom arhipelagu. Planina Pahia ima dva vrha koji se izdižu 658 metara iznad razine mora, dok je Otemanu visok 727 metara. To su jedini ostaci nekad izrazito aktivnog vulkana. Kada su se bazaltne stijene srušile u more nastala je nevjerojatna laguna Bora Bora. Sada je tu kristalno čisto more s bungalovima na vodi, romantikom i privatnošću koje privlači mnoge mladence iz cijelog svijeta.

Stromboli, Sicilija, Italija
Stromboli je najtoplije mjesto arhipelaga Eolie. Svakodnevno možete uživati u pogledu na vulkan koji eruptira. Doduše nisu to erupcije iz filmova katastrofe, ali ipak nešto što ne možete vidjeti svakoga dana.  Do vrha vulkana vodi vas utabana cesta kojom, iako je vulkan aktivan, svakodnevno pješače planinari. Ako niste raspoloženi za pješačenje preporučujemo vam da se opustite na jednoj od mnogih crnih plaža. A ako vam nije ni do izležavanja, uvijek možete krenuti u istraživanje obližnjih sela. Imajte na umu da sela nemaju javnu rasvjetu pa ako se mislite tamo zateći noću imajte kod sebe svjetiljku.

Nacionalni park Haleakala, Maui, Havaji
Maui je najpoznatiji po prekrasnim plažama, ali tu je i nacionalni park Haleakala, mjesto prepuno vulkanske aktivnosti, čiji se vrhovi izdižu 3047 metara iznad mora. Haleakala je dolina uklesana u vulkan pod utjecajem tisućljetne erozije. Ovaj vulkan zadnji put je eruptirao davne 1790. godine i smatra se aktivnim. Pretpostavlja se da se izdigao iznad razine mora pred 1,1 milijuna godina, a njegovo ime u prijevodu znači „dom sunca“, zbog čega se posjetiteljima sugerira da ga posjete ili prilikom izlaska i zalaska, jer su onda prizori najljepši.

Više vulkana pogledajte u našoj galeriji...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju