Corvaru nazivaju biserom Dolomita. Taj podatak ne čudi budući da ovaj južnotirolski gradić u podnožju Dolomita oduševljava svojim prirodnim ljepotama. Pruža veličanstvene poglede na okolne planine – od Sassonghera do ledanjaka Marmolada.

Corvara je smještana u širokoj dolini u srcu Alta Badije, i smatra se mjestom u kojem je rođen zimski turizam u tom popularnom dijelu Italije. Naime, znatiželjnici su počeli istraživati planine u okolici Corvare još u 18. stoljeću i tako našli put do ovog pitoresknog gradića. Ipak, zimski turizam tu je počeo bujati tek iza Drugog svjetskog rata kada je izgrađena sjedežnica Col Alto.

Danas mnogi posjećuju Corvaru u hladnijem dijelu godine kako bi uživali u skijanju na 130 kilometara uređenih staza. Krajolik je savršen i za snowboardanje, hodanje po snijegu i slične zimske aktivnosti. U toplijem dijelu godine, pak, ono se pretvara u sjajno mjesto za planinarenje i brdski biciklizam.

Corvaro, Južni Tirol, Italija - 3 Corvaro, Južni Tirol, Italija - 3 (Foto: Shutterstock)

Ladinski jezik

Vjeruje se da je mjestašce dobilo ime od latinskog izraza za gavrana – corvus. Corvara se prvi put spominje u spisima još u 12. stoljeću kada se zvalo Kolfuschg.

Želite posjetiti ovo pitoreskno mjesto? Nemojte se iznenaditi ako ne razumijete domaćine, čak i ako pričate talijanski i njemački. Corvara je dom za oko 1400 stanovnika koji govore ladinski jezik. Riječ je o starom retroromanskom jeziku male etničke grupe u sjeveroistočnoj Italiji koji danas priča tek oko 30.000 pojedinaca.

Posjetite Muzej Ladina u Val Badiji ako želite više saznati o ovom narodu, ali kulturnom dobru cijelog područja. Istražite crkvu svete Katarine u središtu Corvara, ali i hodočasničku crkvu La Crusc u podnožju planine Sasso di Santa.

Što trebate isprobati?

Corvara se diči bogatom gastronomskom tradicijom koja spaja klasične talijanske namirnice s prepoznatljivim tirolskim jelima. U njihovim specijalitetima možete uživati u planinskim zalogajnicama, ali i luksuznim restoranima.

Na raspolaganju vam je sve od pizza do tiramisua, ali i neke zanimljive i manje poznate kulinarske kreacije.

Obavezno isprobajte tris di canederli – tri okruglice od kruha punjene pršutom te poslužene u juhi s maslacem i sirom. Savršeno je to jelo za nadoknađivanje energije nakon dana provedenog u planinama.

Zasladite se slatkim prženim spiralama od tijesta po imenu furtaies, a sve zaokružiti dobrom kapljicom poput pjenušavog vina arunda.

Jedno ljepše od drugog: Talijanska mjesta i gradovi koje ne zaobilazimo ovog ljeta Italija - 1 Italija - 2 Italija - 3 +1 Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju