Otkrivanje novih mjesta, upoznavanja novih ljudi, isprobavanja hrane i neobična iskustva su ono što putovanja čini zabavnima. Kraj takvih putovanja u većini slučajeva doživljavamo veoma dramatično te s osjećajem da nam se život vraća natrag u kolotečinu, normalu. Pa stoga svatko od nas na svakom svom putovanju pokušava zgrabiti ono nešto što će ga podsjećati na nezaboravne trenutke. Na primjer...

Šalica
Šalice su jedan od najčešćih suvenira diljem svijeta, posebno u europskim zemljama. Takve šalice su u većini slučajeva jeftine i korisne jer ne služe samo za skupljanje prašine. Motivi su različiti, od prirodnih krajolika do slavnih ličnosti koje se vežu za pojedine destinacije.


Majica
Nema tog shopa gdje nećete pronaći t-shirt majice raznih veličina, boja i printeva koje se prodaju kao suveniri. Dok neke od tih majica znaju biti prava dizajnerska djela, većina njih nosi samo print imena grada ili destinacije u kojoj se prodaju. No, majice nisu baš jeftin suvenir u nekim državama. Tako primjerice u Rimu cijena jedne majice varira od 5 do 55 eura po komadu, ovisno od lokacije gdje se kupuje, kao i kvalitete...

Lokalne rukotvorine
Pašmina od kašmira ili sari iz južne Indije, samo su neki od suvenira koji možete kupiti u Indiji. Pa tako na globalnoj razini postoji nekoliko suvenira za koje se zna da potječu iz točno određenih država. Na sam spomen Swarowskog zna se da dolazi iz Austrije, drvene klompe su iz Nizozemske, bumeranzi iz Australije... Ovi suveniri daju posebnu draž vašoj kolekciji samo zato jer su ručno rađeni i jer se na prvi pogled odmah mogu povezati s određenim mjestom.

Posteri, slike i razglednice
Posteri i razglednice hvataju srž neke destinacije kao ni jedan drugi suvenir, a na njima se najčešće nalaze neki od najupečatljivijih motiva određenog područja. Iznimno su jeftini, ali isto tako zauzimaju i jako malo mjesta. Bilo da ih stavite na zidove ili da ih posložite u posebne albume - uvijek će u vama probuditi posebna sjećanja na putovanje.

Sušena hrana
Iako je hrana iznimno rijedak suvenir, ne smijemo zanemariti činjenicu da smo svi jednom dobili neki komadić namirnice iz nekog dijela svijeta. Bilo da se radi o talijanskoj pasti, mozart kuglicama ili švicarskom siru, hrana nas uvijek podsjeća na lijepe trenutke odmora.

Nakit
Nema boljeg suvenira za žene nego nakit. A izbor je zaista šarolik. Od malog nakita kao što su jednostavne naušnice do grandioznih ogrlica, kupnju suvenira možete prilagoditi svojem proračunu. No, ono što je zanimljivo kod kupnje nakita je to da na jednom mjestu imate izrazito skup nakit i izrazito jeftin nakit. Dok se prvi prodaje u brendiranim dućanima ovaj jeftiniji možete kupiti na ulici po raznim štandovima.


Torbe
Nema te žene, a i ponekog muškarca, koja nije luda za torbama. Torbe s nazivima gradova iz cijelog svijeta česta su pojava na špici u zadnje vrijeme. Nisu vrlo skupe, a mogu se koristiti za svaku priliku. Bilo da idete na fakultet ili na posao, ovakve torbe zasigurno će biti zanimljiv detalj svakodnevnom outfitu.

Kape i šalovi
Kape, šeširi i marame nesumnjivo su neki od najčešćih suvenira koje donosimo s putovanja i poklanjamo drugima. Ideja iza tih suvenira je da su poprilično jeftini i korisni. No najvažniji faktor kod odabira takvih suvenira je da oni ne zauzimaju puno prostora u prtljazi. Prepune vrećice i višak kilograma u prtljazi su čest problem prilikom povratka s putovanja, a s ovim suvenirima nećete imati takvih slučajeva.

Magnetići
Najbolji dio u vezi magnetića je da su izrazito maleni i da stanu u svaku torbu tako da ne morate brinuti oko toga da će vam zauzeti previše mjesta. A i frižideri bi izgledali poprilično tmurno da nema ovih šarenih magnetića. Motivi na njima mogu biti različiti, od krajolika, znamenitosti do lica poznatih ljudi. Isto tako materijal izrade je šarolik. Gips ili drvo? Kamen ili staklo? Za svaki ukus po jedan magnetić!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju