• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Raj za ljubitelje roštilja: Novo hit-mjesto u Zagrebu gdje se meso priprema 24 sata

Brišete li sline dok gledate kako Amerikanci rade čuda iz smokera, navratite u raj za dimljeno meso u centru Zagreba i iskušajte slasti hrvatskog slow food BBQ-a...

Nika Borovac 9.11.2018 09:40 komentari
viber Created with Sketch.
Smokeraj
Smokeraj (Foto:BarBaQ)

Galerija Smokeraj - 8 16 Chef Mario Belančić. 16 Jelovnici 16 Chef Mario Belančić. 16

U trendu Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Villa Velika - 6 Villa Velika Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Da se na Zelenom valu nešto opako dimi, priča se posljednjih tjedana među "roštiljmanima" koji su pronašli novo mjesto za testiranje ozbiljnijih komada mesa. Oni koji cijene sočna rebarca, burgere i koljenice što šmekaju po dimu imaju puna usta Smokeraja, ne tako obične roštiljarnice koja nosi BarbaQ pečat – oznaku da je „glavni kuhar“ pušnica iz budućnosti, odnosno smoker. S obzirom na popularnost koju Smokeraj prikuplja, lako bi se mogli naći na popisu 15 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu.

Karakteristični plameni logo do sada se mogao susresti na zagrebačkim festivalima na kojima se opasno žarilo i palilo, a prije svega "dimuckalo" iz uređaja iza kojeg ponosno stoji Mojmir Žuvela. Vrsni Velolučanin sa svojim smokerima ima puno planova.Osim što ih vješto nadograđuje i izrađuje nove, naprednije modele te ih uspješno prodaje diljem Hrvatske i regije, koristi u vlastitoj ugostiteljskoj oazi pivnice/roštiljarnice u središtu Zagreba, uskoro izlazi i novi projekt iz njegove „tvornice ideja“. Smoker će putovati u kućicama, svojevrsnim pop-up restoranima uličnih specijaliteta, a očekujemo ih na tržištu već krajem godine.

Smokeraj Smokeraj (Foto: NB)

Tata-mata za smokere svoj je prvi nacrt za BarBaQ „dimilicu“ izradio prije tri godine, a do danas neumorno razvija ideju koja ga je opčinila dok je putovao svijetom. Gospodin Žuvela jedan je od primjera ljudi koji dokazuju da ona stara „gdje ima volje, ima i načina“ nije floskula; bavio se ugostiteljstvom, radio kao pizza-majstor, ima iskustva s mehanikom, no u izradi smokera i pripremi mesa je samouk. Obilazeći Afriku, Ameriku i Kanadu marljivo je skupljao znanje koje mu je poslužilo za izradu uređaja koji onima što znaju s njime raditi omogućuje puno.

Ako ste brisali sline dok ste gledali kako Amerikanci rade čuda iz smokera ili primirisali SAD-u i imali priliku osjetiti na vlastitom jeziku sve slasti slow food roštilja, odnosno BBQ-a, tada znate da ovdje nema žurbe. Od trenutka dok meso dolazi u kuhinju do trenutka kad se poslužuje gostima prođe i 24 sata na mariniranje, dimljenje, pečenje i odležavanje mesa. Iako posljednji korak, strpljivo čekanje da se stisnuti sokovi vrate u sve dijelove mesa, nije ništa manje važan.

Chef Mario Belančić. Chef Mario Belančić. (Foto: NB)

„BarBbaQ je oznaka kvalitete i stroja, tako da gosti znaju što mogu očekivati. Na ugostiteljima je da izbruse svoje znanje i vještinu te ponude ono što misle da je najbolje. Hoće li će dimiti meso, ribu ili veganske specijalitete, na njima je da odluče. U fazi sam i razvijanja ideje za smokere koji će dimiti ribu i raditi po nešto drukčijem principu od onih za meso jer i namirnice traže drugačiji način obrade.

Prilikom izrade svakog smokera jedan je od najvažnijih segmenata "dinamika fluida", odnosno kretanje zraka i dima, način na koji ga vatra stvara. Sve je osmišljeno do najsitnijih detalja, jer valja imati na umu da na 400 kilograma željeza pogreška u dimenzijama od 5 milimetara može sve pokvariti“, otkriva Velolučanin i dodaje da je BarBaQ svojevrsna franšiza.

Smokeraj - 6 Smokeraj - 6 (Foto: BarBaQ)

Žuvela omogućuje alat i osnovno znanje, ali ugostitelji sami biraju za koju će se priču odlučiti; pod uvjetom da su odgovorni i dovoljno upućeni kako ne bi zbog nesmotrenosti ili neznanja naštetili brandu.

Budući da smoker radi satima bez prestanka uporaba nije mačji kašalj. Jedno od mjesta na kojima se može upoznati s radom uređaja je Smokeraj, a uskoro možemo očekivati i „putujući showroom“, odnosno kućicu na kotačima koja bi trebala postati i hrvatski izvozni proizvod.

Smokeraj - 5 Smokeraj - 5 (Foto: BarBaQ)

Prikolica će imati sve što je potrebno za putujuću kuhinju brze hrane. Osim terase predviđene za smoker ili gril, na raspolaganju će biti sudoperi, napa, točionici friteza, rashladne vitrine, kao i dodatak za otvorenu vatru. Terasa prema potrebi može postati multifunkcionalna kuhinja, ali o tom potom.

U Smokeraju je uređaj tek baza priče. Kako kaže Žuvela, to je tek pećnica, a definira ga ono što s njim čovjek napravi. Nema dobrog roštilja bez kvalitetnog mesa koje se nabavlja s malih obiteljskih gospodarstava u blizini Zagreba. Iz Italije stiže ono što se ovdje ne može nabaviti, kao što je slučaj s komadima poput spare ribsa.

„Niti jedan mesar u Hrvatskoj neće u realnoj cijeni prodati rebra za spare ribs. Kosti izvlače van jer im treba panceta i suše je cijelu. Odrežu li dio, neće je moći prodati. Ovdje nema ni brisketa. Nakon što se junice iskoriste za mlijeko, na red dolazi meso koje nije ni približno tih veličina, ali ni pasmine, pa nemaju dovoljno intermuskularne masti za kvalitetnog brisketa. Meso mora biti prošarano mašću jer ako je samo izvana onda ne hrani meso u smokeru, samo ga hladi, produljuje vrijeme pečenja", objašnjava Mojmir. 

Jelovnici Jelovnici (Foto: NB)

U Smokeraju sami obavljaju mesarski posao, a od trenutka dok meso dođe u kuhinju na stol, ovisno o jelu, prođe i 24 sata. Jedan od najpoželjnijih specijaliteta su rebra koja najprije režu, skidaju opnu kako bi meso bolje upilo začine i dodaju dry rub, odnosno suhu marinadu od soli, papra i mješavine začina. Stavljaju se u smoker do 65 stupnjeva Celzijevih kad svinjetina postiže vlažnost. Kako bi se spriječilo izvlačenje sokova, zamata se u papir za pečenje ili aluminijsku foliju. Na 91 °C postaju sočna pa slijedi odmaranje.

„Meso koje se izvadi iz smokera treba odmarati četiri do pet sati jer dugo vremena akumulira temperaturu; u termoizolacijskom boksu bolje se otpuštaju kolageni i tamo se drži do posluživanja. Meso konzervirano dimom regeneriramo u smokeru pa glaziramo i pečemo u peći za pizzu ili na grillu“, objašnjava Žuvela.
Osim poznavanja mesa i pravilnih tehnika pripreme u Smokeraju puno polažu na pripremu umaka i priloga.

Burgeri... Burgeri... (Foto: BarBaQ)

Sve što mogu rade sami, a krčkanje i reduciranje također traje satima kako bi se dobio baš onakav okus kakav je zamislio chef Mario Belančić.
Iako je način pripreme nadahnut američkim BBQ-om, valja napomenuti kako je okus drugačiji jer se u Smokeraju koriste drukčiji začini. Koristi se puno manje šećera pa umaci nisu teški, a meso dolazi do izražaja.

Barbecue umak koji koriste za posluživanje uz meso, ali i glaziranje pripremaju šest sati. Pelati, balzamički ocat, med, smeđi šećer i jabučni ocat kuhaju se s mješavinom od 16 začina koji su na tragu afričke kuhinje, a uključuju piment, piskavicu, korijandar, đumbir…

> 30 najboljih kvartovskih kafića u Zagrebu

Jelovnik je mješavina različitih utjecaja – od tradicionalnih hrvatskih pa do svjetskih kuhinja. Uz rebra odlično ide coleslaw salata, a uz buncek poslužuju krpice sa zeljem ili restani krumpir. Burgeri imaju više mesa od onog na što smo naviknuli u većini hrvatskih roštiljarnica, a poseban šmek daju komadići dimljene govedine. Želite li kušati perjanice Smokeraja isplati se kušati platu za dvoje lako pamtljivog naziva: „totalna svinjarija“.

Burgeri... Burgeri... (Foto: BarBaQ)

Predviđena je za dvoje jako gladnih, a uključuje rebarca, porchettu i pulled pork. Na stol dolazi s krumpirićima, zapečenim grahom i umacima. Platit ćete je 150 kuna, baš kao i platu „avijacija“, na kojoj je piletina pripremljena na četiri načina. Burgeri koštaju od 38 do 46 kuna, a BBQ rebarca 68 kn. Uz roštilj se preporučuje craft pivo, kako i doliči prostoru koji jela prati interijerom tipičnim za pivnice. Minimalistički drveni namještaj od starih bačava i naplavina efektno zaokružuje cijelu ugostiteljsku priču. BarBaQ sprema nove lokacije sa partnerima na Krku i u Splitu pa očekujte i ondje uličnu hranu s potpisom dima.

Može li bolje? Kućica u Gorskom kotaru idealna za odmor u planinama Challet Calla - 12 Challet Calla - 11 Challet Calla - 9 +8 Challet Calla - 8

  • #gdje sjesti
  • #rostilj
  • #grill
  • #rebarca
  • #meso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Drina, jedna od najbržih ljepotica Balkana
Zaplovimo
Inspiracija za romane, filmove i narodne izreke: Drina, jedna od najbržih ljepotica Balkana
Groblje brodova: Neobična gradska četvrt u kojoj plutaju "šume olupina" iz Drugog svjetskog rata
Da se ne zaboravi...
Groblje brodova: Neobična gradska četvrt u kojoj plutaju "šume olupina" iz Drugog svjetskog rata
Wellness bijeg u Opatiju: Hotel Admiral 4* nudi odmor za dvoje uz bazene i pogled na more
Crno jaje
Wellness bijeg u Opatiju: Hotel Admiral 4* nudi odmor za dvoje uz bazene i pogled na more
Crno jaje vas vodi u Beograd: Zabava, odlična hrana i opuštajući wellness
Vikend preko granice
Crno jaje vas vodi u Beograd: Zabava, odlična hrana i opuštajući wellness
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
Tražite ideju za vikend izlet? Biser Zagorja će vas oduševiti!
Bregi puni priča
Tražite ideju za vikend izlet? Biser Zagorja će vas oduševiti!
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u SAD-u: Nasmrt izbo partnericu pa oteo njezine kćeri
HOROR U SAD-U
Par djevojčicu (6) držao kao seksualnu robinju u jami pored tijela mlađe sestre
Užas kod Daruvara! Pokušao ubiti ženu i dijete pa presudio sebi
u tijeku je očevid
Detalji užasa kod Daruvara! Prijetio im nožem, pa su pobjegle k susjedu, nakon dolaska policije muškarac si presudio
VIDEO Traže se još dvojica za brutalno ubojstvo muškarca u dječjem parku u Beogradu: Pogledajte što je policija pronašla kod ubijenog
Drama u Beogradu
VIDEO Traže se još dvojica zbog brutalnog ubojstva u dječjem parku: Pogledajte što je policija pronašla kod ubijenog
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Cipele Kolinde Grabar-Kitarović ukrale svu pozornost
oduševila kombinacijom
Svi su gledali u Kolindine cipele, koje su zasjenile i njezin zeleni outfit!
Plus size-model Ashley Graham prošetala pistom Victoria's Secreta
plus size manekenka
Kraljica oblina pomela je modnu pistu brenda koji se odvažio na preokret!
zdravlje
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Ovaj kviz prolaze samo oni s iznadprosječnom inteligencijom! Provjerite svoje znanje
Pokažite što znate!
Ovaj kviz prolaze samo oni s iznadprosječnom inteligencijom! Provjerite svoje znanje
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Jesmo li sami? Znanstvenik ima novu teoriju zašto još nismo otkrili izvanzemaljce
Zanimljivo razmišljanje
Jesmo li sami? Znanstvenik ima novu teoriju zašto još nismo otkrili izvanzemaljce
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
sport
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Trener Dinama novo Modro čudo maknuo iz momčadi, odbio je potpisati ugovor
protestirao zbog izjave
Trener Dinama novo modro čudo maknuo iz momčadi, odbio je potpisati ugovor!
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
tv
Skrivena sudbina: Boravak u toj kući bio je nepodnošljiv, ali ga je uspjela zastrašiti
SKRIVENA SUDBINA
Boravak u toj kući bio je nepodnošljiv, ali ga je uspjela zastrašiti
U dobru i zlu: Pokušao je stvoriti romantični trenutak, a sve je završilo je potpuno neočekivano
U DOBRU I ZLU
Pokušao je stvoriti romantični trenutak, a sve je završilo je potpuno neočekivano
MasterChef: Otto je dobio svojeg anđela čuvara! Biste li vi postupili kao što je i Antonija?
DONIJELA ODLUKU
Otto je dobio svojeg anđela čuvara! Biste li vi postupili kao što je i Antonija?
putovanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Forbesova lista
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
lifestyle
Biramo najljepše ime za djevojčice i dječake koje znači "sreća"
GLASAJTE U ANKETI
Ovih 15 imena za djevojčice i dječake znače "sreća", koje vam je najljepše?
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Cipele Kolinde Grabar-Kitarović ukrale svu pozornost
oduševila kombinacijom
Svi su gledali u Kolindine cipele, koje su zasjenile i njezin zeleni outfit!
Plus size-model Ashley Graham prošetala pistom Victoria's Secreta
plus size manekenka
Kraljica oblina pomela je modnu pistu brenda koji se odvažio na preokret!
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Balkanika u Krčmi pri dečkima - 12 Hrana i piće
    Mesna čudesa

    Balkanika: Roštilj koji spaja najbolje od Balkana u zagrebačkom restoranu s dušom krčme

  • Shanti by Namaste - 7 Hrana i piće
    Fešta okusa i mirisa

    Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close