• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Raj za ljubitelje roštilja: Novo hit-mjesto u Zagrebu gdje se meso priprema 24 sata

Brišete li sline dok gledate kako Amerikanci rade čuda iz smokera, navratite u raj za dimljeno meso u centru Zagreba i iskušajte slasti hrvatskog slow food BBQ-a...

Nika Borovac 9.11.2018 09:40 komentari
viber Created with Sketch.
Smokeraj
Smokeraj (Foto:BarBaQ)

Galerija Smokeraj - 8 16 Chef Mario Belančić. 16 Jelovnici 16 Chef Mario Belančić. 16

U trendu Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Sokol kula - 1 Vrijedi posjetiti Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Da se na Zelenom valu nešto opako dimi, priča se posljednjih tjedana među "roštiljmanima" koji su pronašli novo mjesto za testiranje ozbiljnijih komada mesa. Oni koji cijene sočna rebarca, burgere i koljenice što šmekaju po dimu imaju puna usta Smokeraja, ne tako obične roštiljarnice koja nosi BarbaQ pečat – oznaku da je „glavni kuhar“ pušnica iz budućnosti, odnosno smoker. S obzirom na popularnost koju Smokeraj prikuplja, lako bi se mogli naći na popisu 15 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu.

Karakteristični plameni logo do sada se mogao susresti na zagrebačkim festivalima na kojima se opasno žarilo i palilo, a prije svega "dimuckalo" iz uređaja iza kojeg ponosno stoji Mojmir Žuvela. Vrsni Velolučanin sa svojim smokerima ima puno planova.Osim što ih vješto nadograđuje i izrađuje nove, naprednije modele te ih uspješno prodaje diljem Hrvatske i regije, koristi u vlastitoj ugostiteljskoj oazi pivnice/roštiljarnice u središtu Zagreba, uskoro izlazi i novi projekt iz njegove „tvornice ideja“. Smoker će putovati u kućicama, svojevrsnim pop-up restoranima uličnih specijaliteta, a očekujemo ih na tržištu već krajem godine.

Smokeraj Smokeraj (Foto: NB)

Tata-mata za smokere svoj je prvi nacrt za BarBaQ „dimilicu“ izradio prije tri godine, a do danas neumorno razvija ideju koja ga je opčinila dok je putovao svijetom. Gospodin Žuvela jedan je od primjera ljudi koji dokazuju da ona stara „gdje ima volje, ima i načina“ nije floskula; bavio se ugostiteljstvom, radio kao pizza-majstor, ima iskustva s mehanikom, no u izradi smokera i pripremi mesa je samouk. Obilazeći Afriku, Ameriku i Kanadu marljivo je skupljao znanje koje mu je poslužilo za izradu uređaja koji onima što znaju s njime raditi omogućuje puno.

Ako ste brisali sline dok ste gledali kako Amerikanci rade čuda iz smokera ili primirisali SAD-u i imali priliku osjetiti na vlastitom jeziku sve slasti slow food roštilja, odnosno BBQ-a, tada znate da ovdje nema žurbe. Od trenutka dok meso dolazi u kuhinju do trenutka kad se poslužuje gostima prođe i 24 sata na mariniranje, dimljenje, pečenje i odležavanje mesa. Iako posljednji korak, strpljivo čekanje da se stisnuti sokovi vrate u sve dijelove mesa, nije ništa manje važan.

Chef Mario Belančić. Chef Mario Belančić. (Foto: NB)

„BarBbaQ je oznaka kvalitete i stroja, tako da gosti znaju što mogu očekivati. Na ugostiteljima je da izbruse svoje znanje i vještinu te ponude ono što misle da je najbolje. Hoće li će dimiti meso, ribu ili veganske specijalitete, na njima je da odluče. U fazi sam i razvijanja ideje za smokere koji će dimiti ribu i raditi po nešto drukčijem principu od onih za meso jer i namirnice traže drugačiji način obrade.

Prilikom izrade svakog smokera jedan je od najvažnijih segmenata "dinamika fluida", odnosno kretanje zraka i dima, način na koji ga vatra stvara. Sve je osmišljeno do najsitnijih detalja, jer valja imati na umu da na 400 kilograma željeza pogreška u dimenzijama od 5 milimetara može sve pokvariti“, otkriva Velolučanin i dodaje da je BarBaQ svojevrsna franšiza.

Smokeraj - 6 Smokeraj - 6 (Foto: BarBaQ)

Žuvela omogućuje alat i osnovno znanje, ali ugostitelji sami biraju za koju će se priču odlučiti; pod uvjetom da su odgovorni i dovoljno upućeni kako ne bi zbog nesmotrenosti ili neznanja naštetili brandu.

Budući da smoker radi satima bez prestanka uporaba nije mačji kašalj. Jedno od mjesta na kojima se može upoznati s radom uređaja je Smokeraj, a uskoro možemo očekivati i „putujući showroom“, odnosno kućicu na kotačima koja bi trebala postati i hrvatski izvozni proizvod.

Smokeraj - 5 Smokeraj - 5 (Foto: BarBaQ)

Prikolica će imati sve što je potrebno za putujuću kuhinju brze hrane. Osim terase predviđene za smoker ili gril, na raspolaganju će biti sudoperi, napa, točionici friteza, rashladne vitrine, kao i dodatak za otvorenu vatru. Terasa prema potrebi može postati multifunkcionalna kuhinja, ali o tom potom.

U Smokeraju je uređaj tek baza priče. Kako kaže Žuvela, to je tek pećnica, a definira ga ono što s njim čovjek napravi. Nema dobrog roštilja bez kvalitetnog mesa koje se nabavlja s malih obiteljskih gospodarstava u blizini Zagreba. Iz Italije stiže ono što se ovdje ne može nabaviti, kao što je slučaj s komadima poput spare ribsa.

„Niti jedan mesar u Hrvatskoj neće u realnoj cijeni prodati rebra za spare ribs. Kosti izvlače van jer im treba panceta i suše je cijelu. Odrežu li dio, neće je moći prodati. Ovdje nema ni brisketa. Nakon što se junice iskoriste za mlijeko, na red dolazi meso koje nije ni približno tih veličina, ali ni pasmine, pa nemaju dovoljno intermuskularne masti za kvalitetnog brisketa. Meso mora biti prošarano mašću jer ako je samo izvana onda ne hrani meso u smokeru, samo ga hladi, produljuje vrijeme pečenja", objašnjava Mojmir. 

Jelovnici Jelovnici (Foto: NB)

U Smokeraju sami obavljaju mesarski posao, a od trenutka dok meso dođe u kuhinju na stol, ovisno o jelu, prođe i 24 sata. Jedan od najpoželjnijih specijaliteta su rebra koja najprije režu, skidaju opnu kako bi meso bolje upilo začine i dodaju dry rub, odnosno suhu marinadu od soli, papra i mješavine začina. Stavljaju se u smoker do 65 stupnjeva Celzijevih kad svinjetina postiže vlažnost. Kako bi se spriječilo izvlačenje sokova, zamata se u papir za pečenje ili aluminijsku foliju. Na 91 °C postaju sočna pa slijedi odmaranje.

„Meso koje se izvadi iz smokera treba odmarati četiri do pet sati jer dugo vremena akumulira temperaturu; u termoizolacijskom boksu bolje se otpuštaju kolageni i tamo se drži do posluživanja. Meso konzervirano dimom regeneriramo u smokeru pa glaziramo i pečemo u peći za pizzu ili na grillu“, objašnjava Žuvela.
Osim poznavanja mesa i pravilnih tehnika pripreme u Smokeraju puno polažu na pripremu umaka i priloga.

Burgeri... Burgeri... (Foto: BarBaQ)

Sve što mogu rade sami, a krčkanje i reduciranje također traje satima kako bi se dobio baš onakav okus kakav je zamislio chef Mario Belančić.
Iako je način pripreme nadahnut američkim BBQ-om, valja napomenuti kako je okus drugačiji jer se u Smokeraju koriste drukčiji začini. Koristi se puno manje šećera pa umaci nisu teški, a meso dolazi do izražaja.

Barbecue umak koji koriste za posluživanje uz meso, ali i glaziranje pripremaju šest sati. Pelati, balzamički ocat, med, smeđi šećer i jabučni ocat kuhaju se s mješavinom od 16 začina koji su na tragu afričke kuhinje, a uključuju piment, piskavicu, korijandar, đumbir…

> 30 najboljih kvartovskih kafića u Zagrebu

Jelovnik je mješavina različitih utjecaja – od tradicionalnih hrvatskih pa do svjetskih kuhinja. Uz rebra odlično ide coleslaw salata, a uz buncek poslužuju krpice sa zeljem ili restani krumpir. Burgeri imaju više mesa od onog na što smo naviknuli u većini hrvatskih roštiljarnica, a poseban šmek daju komadići dimljene govedine. Želite li kušati perjanice Smokeraja isplati se kušati platu za dvoje lako pamtljivog naziva: „totalna svinjarija“.

Burgeri... Burgeri... (Foto: BarBaQ)

Predviđena je za dvoje jako gladnih, a uključuje rebarca, porchettu i pulled pork. Na stol dolazi s krumpirićima, zapečenim grahom i umacima. Platit ćete je 150 kuna, baš kao i platu „avijacija“, na kojoj je piletina pripremljena na četiri načina. Burgeri koštaju od 38 do 46 kuna, a BBQ rebarca 68 kn. Uz roštilj se preporučuje craft pivo, kako i doliči prostoru koji jela prati interijerom tipičnim za pivnice. Minimalistički drveni namještaj od starih bačava i naplavina efektno zaokružuje cijelu ugostiteljsku priču. BarBaQ sprema nove lokacije sa partnerima na Krku i u Splitu pa očekujte i ondje uličnu hranu s potpisom dima.

Može li bolje? Kućica u Gorskom kotaru idealna za odmor u planinama Challet Calla - 12 Challet Calla - 11 Challet Calla - 9 +8 Challet Calla - 8

  • #gdje sjesti
  • #rostilj
  • #grill
  • #rebarca
  • #meso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Santa Lucia
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Gdje klizati na otvorenom u Hrvatskoj 2025?
Ledena bajka
5 klizališta na otvorenom u Hrvatskoj koja obavezno treba isprobati u prosincu
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Da bude na vrijeme
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Najslasniji kolačići
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan tvrdi da s kineskog nosača zrakoplova nastavljaju intenzivne zračne operacije
KINA I JAPAN
Sukob se pogoršava: "To signalizira potencijalni napad"
Snažan potres pogodio Japan!
Oglasila se premijerka
Snažan potres pogodio Japan, osjetio se i u Rusiji: Izdano upozorenje, cunami pogodio dijelove zemlje, evakuacija u tijeku
Objavljene jezive snimke: Kamera snimila trenutke tragičnog uspona na Grossglockner
Ostavio djevojku da se smrzne
Kamera uhvatila trenutke jeze u Alpama: "Jedna svjetiljka se odvaja i nastavlja sama, dok druga ostaje i gasi se"
show
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Patrizio Ratto u prvoj polufinalnoj emisiji showa Supertalent
''volim te više nego ikada!"
Što se ovdje dogodilo?! Maja je pojurila za njim na binu, a onda je uslijedio show!
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Prvi simptomi bolesti bubrega: 11 znakova da ne rade kako treba
Mnogi je imaju, a ne znaju
Prvi simptomi bolesti bubrega: 11 znakova da ne rade kako treba
GLP-1 terapija za mršavljenje: Evo što se dogodilo troje ljudi koji su je isprobali!
Dobro je znati!
GLP-1 terapija za mršavljenje: Evo što se dogodilo troje ljudi koji su je isprobali!
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
KAOS U MADRIDU
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
strašan gol!
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što ga je vidio hrvatski MMA borac
heroj ulice
VIDEO Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što je naišao hrvatski MMA borac
tv
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
Kumovi: Tko zna koliko će još dugo biti zarobljeni?
KUMOVI
Kumovi: Tko zna koliko će još dugo biti zarobljeni?
putovanja
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
Ženski parfemi koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
OMILJENI SU
15 parfema koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
sve
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
KAOS U MADRIDU
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
Balkanika u Krčmi pri dečkima - 12
Mesna čudesa

Balkanika: Roštilj koji spaja najbolje od Balkana u zagrebačkom restoranu s dušom krčme

Sarajevske, leskovačke, banjalučke, travničke i zagorske tajne roštilja ujedinile su se u mesne uštipke, pljeskavice, šiševe, mazalice i druge divote u originalni doživljaj... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Gušt samo takav

    5 marinada iz rukava: Najbolje kombinacije sastojaka za sočno meso iz pećnice, tave ili s roštilja

  • San Antonio Hrana i piće
    Bestovje, a ne Teksas

    Zapadno od Zagreba: Vestern za ljubitelje roštilja i bajkere u kojem se rebra hvale na sva usta

  • Balkanika u Krčmi pri dečkima - 12 Hrana i piće
    Mesna čudesa

    Balkanika: Roštilj koji spaja najbolje od Balkana u zagrebačkom restoranu s dušom krčme

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close