U potrazi za dobrim roštiljem krenuli smo prema San Antoniju. Bio je petak, kasno poslijepodne. Putokazi su vodili zapadno od Zagreba: Bestovje, a ne Teksas. "Bikers, welcome", zasvijetlio je znak kuće burgera, roštilja i američke kuhinje, a tri kauboja sa šeširima taman su vezali svoje konje prije nego što su krenuli prema ulazu restorana.

Dan na izmaku bio je previše hladan za sjedenje na terasi, ali mjesta unutra nije nedostajalo. Pogodili smo tajming, jer već oko pet stolove su počeli puniti gosti, kao i ceduljice na kojima piše rezervirano. Načuli smo da se petkom ondje dolazi na živu svirku.

Preko puta Janis Joplin, čiji se lik zadovoljno smiješio na zidu s gitarama i bendžom proučavali smo jelovnik, od roštilja preko burgera do deserta. Naći ćete ondje i tjesteninu s junetinom i grahom ili kozicama i kokosom, razne vrste tortilja, kao i sendviče (Roast Beef, Philly Chees, Kentucky Chicken).

Na burgere, ali i doručak 

Burgeri spajaju junetinu s briošem, a između redaka pronaći ćete pečene gljive, karamelizirani luk, majonezu koja miriše na tartufe i druge dodatke. Od 9 do 11:30 možete navratiti na američki doručak po prijateljskim cijenama, a od slatkiša nude hrskavu pitu od jabuka, cheesecake sa slanom karamelom i kikirikijem, kao i brownie sa sladoledom od vanilije. Cijene možete provjeriti ovdje.

San Antonio San Antonio (Foto: Punkufer)

Odlučili smo se obračunati s platom - ribeye steak, BBQ rebra i pileća krilca, onion rings, krumpirići, zapečeni grah i dvije vrste umaka brzo su se ukazali na stolu. Uhvatili smo se noževa, oštrih toliko da režu sve što treba, lako kao putar, ali uzalud – nisu nam trebali. Meso se samo odvajalo od kosti, dok smo prljali ruke (i majicu i hlače). Bez razmišljanja uronili u crveni umak koji je svojski prekrio rebra i krilca. Mekoću treba zahvaliti sous vide metodi, nakon čega meso ide na grill pa zatim na obilno premazivanje domaćim BBQ umakom i posipavanje sezamom.

Sočni steak

Miris dima, med i ljuti umak (moguće Sriracha) koji mame ljubitelje rebra zalogaj za zalogajem, uz burgere su najveći hit, ali neka nam oprosti San Antonio – ipak smo glasali za vješto pečen i sočan ribeye. Kremasti zapečeni grah pun okusa i prženi krumpirići također su za pohvalu, ali kolutovi luka su nas ostavili hladnima – onion rings ipak traži publiku koja uistinu voli američku kuhinju. Coleslaw je pak samo korektan: kupus i mrkva su bili svježi, ali "na distanci" od umaka; kaubojima uostalom salata ionako nije prvi izbor :) .

Izletište pokraj Samobora: Mjesto za domaći ručak na kojem ponuda ne slijedi ljepotu pogleda Slavagora - 11 Slavagora - 12 Slavagora - 10 +6 Slavagora - 8

San Antonio već neko vrijeme žari i pali Brestovjem, marljivo skupljajući obožavatelje koji osim rebra hvale i interijer koji ugođajem teleportira na Route 66, kao i domaćine koji su ljubazni, ali nenametljivi. Cijene im nisu napuhane, a bilo da dolazite motorom, na konju ili automobilom, parkinga ima za sve. 

Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike Mrs. Fogg - 8 Mrs. Fogg - 7 Mrs. Fogg - 6 +4 Mrs. Fogg - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju