"Moja kulinarska karijera usmjerena je na istraživanje tradicionalnih balkanskih okusa te njihovo interpretiranje na suvremen i kreativan način", ispričao nam Mateo Pus prošle godine povodom otvorenja Krčme pri dečkima, mjesta za ljubitelje moderne balkanske kuhinje, koja žari i pali istokom Zagreba.
Mjesecima kasnije, restoran s dušom krčme pronašao je put do srca i želuca gostiju, koji se rado vraćaju u Trnovčicu, na mjesto kojem poseban štih daje ložište s pekom, ražnjem i roštiljem na drva ispred stolova. Vatra, dim i mirisi roštilja na pozornici užitka stapaju se u uzbudljivu sinesteziju, predstavu za sva osjetila.
Da se pri dečkima ne jede klasičan roštilj, sugeriraju i recke u Pusovu životopisu – nema još niti trideset, a već je kuhao s Matijom Bogdanom u restoranu ManO i Goranom Kočišem u Noelu. Pripremao je sushi u Boti u Zvonimirovoj, riblje i mesne specijalitete u Pomeriju, ali i tradicionalne hrvatske gablece u Kaiseru. A što se dogodi kada se nađu dva ambiciozna majstora roštilja, mogli smo vidjeti na premijeri kulinarskog showa Balkanika, koji potpisuje poznato ime hrvatske kulinarske scene, nagrađivani chef Mario Lepen.
"Nakon godina provedenih po kuhinjama svijeta i pomnog razvijanja svog koncepta, došao je na ideju da s partnerima objedini najbolje vještine i znanja vezana za roštilje širom regije od Zagorja preko BiH do Leskovca, i napravi takav tulum kojeg ćete se svi dugo sjećati. Sama ideja Balkanika cooking showa jest da vi sjedite, gledate i uživate, a Lepy sa svojom ekipom radi čudesa pred vašim očima. Ako vam se svidi, preporučite ga dalje kako bi gostovao dalje po drugim restoranima i privatnim partyjima", najavio je Ribafish, koji je na eventu dodatno približio ideju i koncept showa.
Sarajevske, leskovačke, banjalučke, travničke i zagorske tajne roštilja ujedinile su se u mesne uštipke, pljeskavice, šiševe, mazalice i druge divote u originalni doživljaj. Balkanski reljef - pet vrsta mesa na štapu, punjeni pileći ražnjići, janjeći šiš, pljeskavica u janjećoj maramici neka su od jela poslužena na pladnjevima, baš kao i pljeskavice punjene grabancijašem, kombinacijom sira brie i brusnicama ili pak pistacijama i pinjolima.
Novi okusi i tehnike u kombinaciji sa izvrsnim sastojcima deviza su Balkanike, koja će nastaviti putovati Hrvatskom i predstavljati se na kulinarskim događanjima, a u Krčmi Pri dečkima moći će se probati pet do šest jela koja potpisuju. Kako to sve skupa izgleda, pogledajte u našoj galeriji.
Uskoro i u Rovinju: Popularna zagrebačka pizzeria najavila pizze "kakve do sada niste probali"