"Moja kulinarska karijera usmjerena je na istraživanje tradicionalnih balkanskih okusa te njihovo interpretiranje na suvremen i kreativan način", ispričao nam Mateo Pus prošle godine povodom otvorenja Krčme pri dečkima, mjesta za ljubitelje moderne balkanske kuhinje, koja žari i pali istokom Zagreba.

Mjesecima kasnije, restoran s dušom krčme pronašao je put do srca i želuca gostiju, koji se rado vraćaju u Trnovčicu, na mjesto kojem poseban štih daje ložište s pekom, ražnjem i roštiljem na drva ispred stolova. Vatra, dim i mirisi roštilja na pozornici užitka stapaju se u uzbudljivu sinesteziju, predstavu za sva osjetila.

Balkanika u Krčmi pri dečkima - 2 Balkanika u Krčmi pri dečkima - 2 (Foto: Saša Prižmić)

Da se pri dečkima ne jede klasičan roštilj, sugeriraju i recke u Pusovu životopisu – nema još niti trideset, a već je kuhao s Matijom Bogdanom u restoranu ManO i Goranom Kočišem u Noelu. Pripremao je sushi u Boti u Zvonimirovoj, riblje i mesne specijalitete u Pomeriju, ali i tradicionalne hrvatske gablece u Kaiseru. A što se dogodi kada se nađu dva ambiciozna majstora roštilja, mogli smo vidjeti na premijeri kulinarskog showa Balkanika, koji potpisuje poznato ime hrvatske kulinarske scene, nagrađivani chef Mario Lepen.

Balkanika u Krčmi pri dečkima - 7 Balkanika u Krčmi pri dečkima - 7 (Foto: Saša Prižmić)

"Nakon godina provedenih po kuhinjama svijeta i pomnog razvijanja svog koncepta, došao je na ideju da s partnerima objedini najbolje vještine i znanja vezana za roštilje širom regije od Zagorja preko BiH do Leskovca, i napravi takav tulum kojeg ćete se svi dugo sjećati. Sama ideja Balkanika cooking showa jest da vi sjedite, gledate i uživate, a Lepy sa svojom ekipom radi čudesa pred vašim očima. Ako vam se svidi, preporučite ga dalje kako bi gostovao dalje po drugim restoranima i privatnim partyjima", najavio je Ribafish, koji je na eventu dodatno približio ideju i koncept showa.

Balkanika u Krčmi pri dečkima - 11 Balkanika u Krčmi pri dečkima - 11 (Foto: Saša Prižmić)

Sarajevske, leskovačke, banjalučke, travničke i zagorske tajne roštilja ujedinile su se u mesne uštipke, pljeskavice, šiševe, mazalice i druge divote u originalni doživljaj. Balkanski reljef - pet vrsta mesa na štapu, punjeni pileći ražnjići, janjeći šiš, pljeskavica u janjećoj maramici neka su od jela poslužena na pladnjevima, baš kao i pljeskavice punjene grabancijašem, kombinacijom sira brie i brusnicama ili pak pistacijama i pinjolima.

Novi okusi i tehnike u kombinaciji sa izvrsnim sastojcima deviza su Balkanike, koja će nastaviti putovati Hrvatskom i predstavljati se na kulinarskim događanjima, a u Krčmi Pri dečkima moći će se probati pet do šest jela koja potpisuju. Kako to sve skupa izgleda, pogledajte u našoj galeriji. 

Uskoro i u Rovinju: Popularna zagrebačka pizzeria najavila pizze "kakve do sada niste probali" Al Dente - 2 Al Dente - 1 Al Dente - 2 +6 Al Dente - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju