Izvore ljekovite vode na ovim područjima cijenili su još i stari Rimljani, a danas se u toj drevnoj termalnoj vodi možete upustiti u modernim termama Stubičkih Toplica. Prvi pisani dokumenti o Stubičkim Toplicama datiraju iz 1209. godine kada su ovim područje gospodarili Arpadovići.

Termalna voda Stubičkih Toplica ima izrazito visoku temperaturu koja varira od 46 do 63 stupnjeva Celzija i tako doprinosi ljudskom zdravlju. Bogata povijest Stubičkih Toplica vezana je uglavnom za događaje koji su se usko povezivali s termalnom vodom. I iako je samo kupalište bilo poznato još od antičkih vremena prvi bazen s termalnom vodom izgradio se tek 1776. godine, a izgradnja samog kupališta počela je 1811. godine.

No pravi procvat toplice doživljavaju tek kada 1806. godine Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac kupuje izvore tople vode te ih 1811. godine pretvara u veliki kompleks s bolnicom i lječilištem.

Termalna voda Stubičkih Toplica ima izrazito visoku temperaturu koja varira od 46 do 63 stupnjeva Celzija, a što samo dokazuje da dolazi iz velikih dubina. Voda je radioaktivna što u kombinaciji s bogatim kemijskim sastojcima daje vodi veliku ljekovitost.

Nadomak Stubičkih Toplica nalazi se brdo Kapelščak koje je poznato po tome što je to mjesto gdje je završena Seljačka buna 1573. godine. Na vrhu brda nalazi se kapelica sv. Katarine kraj koje se nalazi zaravan sa koje se pruža panoramska vizura preko ukroćenih obronaka Medvednice i prema dolini rijeke Krapine.

Bazenski kompleks hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama omogućava uživanje u vodi bez obzira na vremensku prognozu. Kraj kapelice nalazi se spomen obilježje kojim se odaje počast svim borcima koji su izgubili svoj život u posljednjoj bitci Seljačke bune u kojoj je poražen i uhvaćen vođa seljaka Matija Gubec. Nedaleko od ove kapelice, na brdu Kamenjak nalazi se hrast kitnjak 'Galežnjak' na kojem su se, prema narodnoj predaji, vješali puntari nakon bitke kod Stubičkih Toplica.

Danas Stubičke Toplice doživljavaju svoje ponovnu renesansu. Prepoznatljivost kontinentalnog turizma i bogate ponude koje Hrvatsko zagorje ima svakodnevno privlači sve više posjetitelja koji ovamo dolaze uživati u ljekovitoj vodi. Jedan od dobrih primjera 'iskorištavanja' bogate povijesti, gastronomije i prirodnih ljepota je hotel Matija Gubec.

Ovaj hotel okružen je zelenilom prekrasne prirode i smješten na samom izvoru termalne i ljekovite vode. Hotel ima smještajni kapacitet od 97 soba sa ukupno 220 kreveta. Bazenski dio sastoji se od unutarnjeg bazena i poluotvorenog bazena koji su direktno povezani sa smještajnim kapacitetima i omogućuje gostima nesmetano korištenje istih.

No nisu bazeni jedini adut hotela Matija Gubec. Kako bi vam boravak u hotelu i Stubičkim Toplicama bio što kvalitetniji i ljepši u ponudi imaju raznovrsne profesionalne masaže.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju