Oko 3 tisuće posjetitelja godišnje dolazi u Park prirode Lonjsko polje samo zbog promatranja ptica. Većina ih je, čak 95 posto, iz inozemstva, a najviše je Nijemaca i Francuza. Dolaze uživati u promatranju 250 zabilježenih ptičjih vrsta na jednom od najvažnijih područja za ptice u Hrvatskoj, još 1989. stavljen na popis IBA: Important Bird Area. Iz Parka prirode kažu da za europske, ali i svjetske razmjere, ovako velika zastupljenost ptica na relativno malom prostoru (506 kvadratnih kilometara) daje sliku vrlo bogate ornitofaune.

Promatrači ptica u prosjeku se na ovom području zadržavaju 3 do 4 dana, a vlasnici smještajnih objekata smatraju ih idealnim gostima. Ujutro nabrzinu doručkuju, odu u Lonjsko polje i nema ih do navečer, jer čitav dan provedu u nadi da će 'uhvatiti' svoju najdražu pticu. 

Osim promatranjem ptica, u Lonjskom polju promatrači ptica, ali i svi drugi posjetitelji, mogu se voziti čamcima, šetati pješačkim stazama, voziti biciklima ili uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kojima je specijalitet šaran na rašljama.

Iako i Lonjsko polje nudi mogućnost najma opreme za promatranje, poput dalekozora, većina nosi svoju, izuzetno kvalitetnu, opremu.

Ptice koje posebno mame pažnju su žličarka, orao štekavac, crna roda, kosac, patka njorka... Lonjsko polje važno je gnjezdilište, zimovalište i obitavalište brojnih ptičjih vrsta. 113 vrsta ptica koje ovdje obitavaju ugrožene su na nacionalnom nivou, 79 na europskom, 227 vrsta zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode, a 133 međunarodnim konvencijama.

Po preporuci uprave Parka, najbolja mjesta za promatranje ptica su selo roda Čigoč, ulaz u retenciju Lonjskog polja u Kratečkom i Mužilovčici, rukavac Tišina-Mužilovčica, Osekovsko, Repušničko i Poganovo polje, ribnjak Sloboština, ornitološki rezervati Krapje Đol i Rakita te vodotok rijeke Save.

Park prirode uključio se i u akciju 'Europski dani promatranja ptica', koja se tradicionalno odvija prvog vikenda u listopadu. Cilj akcije je promovirati promatranje i proučavanje ptica, poticati ljubav prema prirodi i educirati javnost i donositelje odluka o potrebi zaštite ptica i njihovih staništa.

Napomena za sve one koji se planiraju uputiti u ovu aktivnost: obavezno se morate javiti dežurnom djelatniku u infocentar parka (Krapje ili Čigoč), a djelatnik će vam dati upute o načinu posjećivanja lokacija za promatranje ptica. U infocentru možete kupiti i Collinsov džepni vodič Ptice Hrvatske i Europe, a na web stranici su i upute kako se služiti dalekozorom i teleskopom.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju