Pečuh je peti po veličini grad u Mađarskoj, a nalazi se na obronku doline Mačeka, nedaleko od granice s Hrvatskom. Svoj neodoljivi šarm duguje nerazdvojivo isprepletenim otiscima povijesnih razdoblja i kultura. Prava je riznica umjetnosti i sakralnosti u kojoj možete doživjeti dva tisućljeća stare povijesne znamenitosti.

Iako je grad prepun prekrasnih arhitektonskih ostvarenja, u njega turisti prvenstveno dolaze kako bi se dobro zabavljali uz jelo i piće, a kako je Pečuh studentski grad, tamo to mogu činiti u velikom broju restorana, pubova i barova po poprilično niskim cijenama.

Ovaj mađarski grad mediteranskog štiha dobio je nadimak ’’Grad bez granica’’ zbog svog multikulturalnog karaktera. U njemu, uz Mađare, žive Hrvati, Srbi, Njemci, ali i moge druge etničke skupine. Kulturnoj raznolikosti pridonosi i više od 4 tisuće stranih studenata koji se svake godine dolaze školovati na najstarijem sveučilišnom središtu u Mađarskoj.

Pečuh Pečuh (Foto: Promo)

Razvoju Sveučilišta, kao i svekolikom napretku te reklamiranju i brendiranju grada na europskoj turističkoj karti, svakako je pogodovala i dodjela titule Europske prijestolnice kulture, kojom se Pečuh okitio 2010. godine.

Što posjetiti?

Grad ima brojne znamenitosti, a najpoznatija od svih je zasigurno Ranokršćanska nekropola Sopianae koja potječe iz 4. stoljeća. Posebna je po zidovima oslikanim rijetkim kršćanskim temama i nadzemnoj memorijalnoj kapeli, a upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 2000. godine kao spomenik iznimne važnosti koji svjedoči o snazi kršćanske zajednice u provinciji Rimskog Carstva.

Najveći dragulj grada jest kulturna četvrt Zsolnay u kojoj jedinstveno naslijeđe obitelji, poznatoj po tvornici porculana, nastavlja živjeti nudeći nove sadržaje. Osim ulica s obrtničkim trgovinama, kafićima, restoranima, suvremenim izložbenim prostorima i šetnicama posebnog ugođaja, ova četvrt također je dom jedinstvenim prizorima, kao što je kolekcija Gyugyi koja prikazuje zlatno doba tvornice Zsolnay ili misteriozni muzej Zsolnay.

Kulturna četvrt Zsolnay u Pečuhu Kulturna četvrt Zsolnay u Pečuhu (Foto: Promo)

Najbolji pokazatelj povijesti grada je središnji gradski trg Istvána Széchenyija na kojem se nalazi Džamija paše Gazi Kazima koja, iako je u 17. stoljeću posvećena za crkvu, na vrhu kupole još ima islamski simbol - polumjesec i zvijezdu. Na trgu se nalaze srednjovjekovna katedrala, te historicistički Hotel Nádor (1846.), gradska vijećnica i zgrada općine.

Uz navedene, Pečuh skriva i brojne druge atrakcije kao što su Katedrala sv. Bertalana iz 12. stoljeća, toranj Barbakan iz 15. st., Sinagoga iz 1869. godine, Poštanski muzej, Muzej renesanse, Muzej Janusa Pannoniusa. Vidljivi su i ostaci turske arhitekture, a najpoznatiji primjeri su Džamija Jakovali Hasana, ostaci Memi Pašinih kupki i Mauzolej čuda Idris Babe.

Gjde sjesti?

Najbolje ocjenjeni restoran koji nudi tradicionalnu mađarsku kuhinju prema Tripadvisoru je Fekete Kutya Trotters House. Tamo možete pojesti pravi ciganski odrezak ili uživati u dobrom starom mađarskom gulašu i svinjskom perkletu. Ako pak želite uživati u tradicionalnim ribljim jelima, posjetite Tuke Borhaz. Vrhunska vina možete degustirati u podrumima viljanskog vinogorja koja su smještena u blizini Pečuha. Tamo posjetitelje očekuju otvoreni podrumi, vrhunska vina i prijateljski raspoloženi vinari.

Viljan je najjužnija od 22 vinske regije u Mađarskoj, čija vrhunska vina redovito osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Duga i topla ljeta te blage zime u južnoj regiji pogoduju proizvodnji aromatičnih vina. Upravo je ovdje smještena prva mađarska vinska cesta. Ova očaravajuća vinska regija nudi obilaske vinograda i podruma, koji uključuju degustaciju vina i vinske večere. Tamo možete isprobati lagani Blauer Portugieser, snažni Cabernet Franc ili aromatični Gewürztraminer.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju