Osoblje koje vas dočekuje prilikom ukrcaja na luksuznim brodovima, obično svojim putnicima, napola u šali, kaže: „Ne brinite se ako zakasnite na ukrcaj jer ćete moći napraviti sjajne slike našeg broda koji vam je otplovio“. Vjerojatno mislite da je ovo šala, no baš i nije tako u praksi...

Problem je što propuštanje ukrcaja nije nimalo zabavno. Sve vaše stvari nalaze se na brodu, a jedino što vi možete jest brod uhvatiti u sljedećoj luci u kojoj pristaje, i to naravno – o vlastitom trošku.

Putovanja kruzera isplanirana su i do dvije godine unaprijed i imaju točno vrijeme kada brodovi dolaze i napuštaju luke. Putnici koji se iskrcavaju i idu u obilazak jasno su upozoreni da se na brod moraju vratiti barem pola sata prije polaska kako bi bili sigurni da brod neće otploviti bez njih.

No stvari, naravno, ne idu uvijek po planu. Iako su kašnjenja i neukrcavanja zbilja rijetka, događa se da netko propusti povratak na vrijeme. Neki jednostavno krivo procjene, drugi zapnu u prometu, treći zaborave...

Symphony of the seas - 9 Symphony of the seas - 9 (Foto: Getty Images)

Tako portal Telegraph donosi priču o bračnom paru iz Velike Britanije koji se odlučio na krstarenje Dunavom. Izašli su u gradu Melk, i vratili se kako je i zatraženo, no njihova broda više nije bilo. Jednostavno, zaboravili su satove namjestiti na austrijsko vrijeme te su ostali na engleskom, no lokalni je vodič, srećom, još bio tamo pa ih je odvezao do Beča, sljedeće postaje broda.

Zašto brodovi ne čekaju

Kruzeri ne čekaju zbog jednostavnoga razloga – ne žele plaćati penale. Naime, prilikom dolaska u luku dogovara se i odlazak iz nje, pa ako ga ne poštujete, dužni ste platiti produženje svog boravka. To zvuči razumno sve dok ne čujete da se u slučaju kašnjenja tura koje organizira brod – putnike uredno čeka. Razlog je tomu, naravno, novac, jer ako vam iz broda ponuda razgledavanje Rima, za to će vam naplatiti više od 100 eura, a ako odete sami, vlak će vas stajati tek desetak eura.

Kruzer - 3 Kruzer - 3 (Foto: Profimedia.hr)

Također, nekadašnji šef tvrtke Thomson Cruises David Selby navodi da je bitno i koliko ljudi kasni na ukrcaj, ali da su jednako važni faktori udaljenost do sljedeće luke, kao i vremenske prilike. Ako brod mora žuriti do iduće luke, to će ga stajati više potrošnje goriva. „Pokušavamo sve napraviti za interes gosta, ali nekad se jednostavno moramo držati itinerara", objašnjava Selby.

U svakom slučaju, još nam se čini da ako propustite ukrcaj u Europi, imat ćete dodatne troškove, ali ćete se ipak relativno jednostavno snaći. No propustite li ukrcaj u Južnoj Americi ili negdje na Karibima, tada biste mogli doći u probleme. Stoga, poštujte vrijeme ukrcaja, jer u protivnom – piše se loše vašem budžetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju