Biće s lavljim tijelom, a najčešće ljudskom glavom, možemo pronaći ne samo kod Egipćana i starih Grka, već i u hrvatskim gradovima! No o tome malo kasnije, najprije je vrijeme za upoznavanje sa sfingom i legendama vezanim uz nju!

Ovo čudnovato stvorenje najprije se pojavilo u staroj egipatskoj državi, da bi je potom preuzeli Heleni i ubacili u svoju mitologiju. Prema legendi, Sfinge su smatrane čuvarima, a obavezno su prikazivane u ležećem položaju s lavljim tijelom i ljudskom, ovnovom, jastrebovom ili sokolovom glavom.

Sad kad smo vas uveli u svijet ovih neobičnih bića, vrijeme je da se posvetimo i najslavnijoj od njih, Velikoj sfingi u Gizi, uz koje se vežu i mnoge legende. Smjestila se u blizini tri slavne piramide, Keopsove, Kefrenove i Mikerinove, a po nekim teorijama prikazuje upravo Kefrenovo lice. Nema nos, ali to nije zato što je on faraonu falio, već je sfingu jednostavno načeo zub vremena.



No, pustimo sad povijest sfinge i osvrnimo se na jednu od najprepričavanijih priča o čovjeku – lavu. Tutmozis IV., jedan od potomaka slavne Hatšepsut i unuk velikog vladara Tutmozisa III., zbog obiteljskog je stabla često dolazio na udar razbojnika i ubojica, tako da je dosta vremena provodio u lovu po pustinjama Egipta. Jednog dana tako je došao i do piramida i stao pokraj Sfinge koja je u tom vremenu simbolizirala Boga Izlazećeg Sunca, kako bi se odmorio.

Legenda kaže da je pogledao sfingu, koja je tada bila do ramena prekrivena pijeskom i molitvom se obratio njoj da riješi sve njegove probleme. Iznenada, Sfinga se probudila i rekla mu da će postati novi faraon ukoliko je oslobodi (tj. otkopa) iz pijeska. Tutmozis je upravo to i napravio te nakon nekog vremena zasjeo na prijestolje, postavši novi faraon.



Ne morate do Egipta kako bi vidjeli tajanstveno biće jer je ono našlo svoj dom u više hrvatskih gradova. Najveća domaća sfinga nalazi se u Zadru. Gradom nisu prolazili Egipćani, nisu je izradili ni Grci, a zadarska sfinga nije ni tako stara. Pa odakle onda pobogu, sfinga u Zadru?

U gradskoj četvrti Brodarica, nalazi se prekrasna kuća, nekad poznata i pod nazivom 'Villa Attilila'. Ona je sagrađena davne 1901. godine, a sagradio ju je ugledi povjesničar umjetnosti Giovanni Smirich. E pa taj isti Giovanni, čovjek velike naobrazbe i znanja silno je volio svoju suprugu Attilliu. S obzirom da je ona na 'drugi svijet' preselila desetak godina prije njega, Smirich je u parku u kojem se nalazi njihova vila, zbog velike ljubavi prema mitologiji, ali i supruzi, dao izraditi repliku egipatske sfinge kao spomen na voljenu suprugu.

O njoj su kružile brojne legende, od toga da se unutra nalazi blago i da se o Sfingi ne smije reći ništa loše, čega se u Zadru i dan danas mnogi drže, a kako je plod velike ljubavi, ona, navodno ispunjava i ljubavne želje. Stoga, kad vas put odvede u najbolju europsku destinaciju navratite do sfinge i šapnite joj svoje ljubavne probleme. Tko zna...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju