Regionalni specijaliteti sa stogodišnjom tradicijom u velikoj mjeri doprinose raznolikosti Njemačke kao turističke destinacije, naročito kada su gurmani u pitanju. Turisti posebno autentičnim mogu doživjeti tipična jela ili pića u ambijentu rustikalnih gostionica, tijekom sezonskih festivala ili ako se otisnu na putovanje prateći stanice neke od kulinarskih ruta. Turistička zajednica Njemačke 2018. godine predstavlja upravo ovu regionalnu raznolikost u okviru svoje međunarodne tematske kampanje "Culinary Germany".

Jedinstveni pejzaži rađaju tipična jela

Kulturni predjeli njemačkih regija usko su povezani s kulinarskim specijalitetima: Tako na primjer, padinama duž romantičnih riječnih dolina Mosela i Rajne dominiraju vinogradi, bogati pašnjaci Schleswig-Holsteina čuveni po izvrsnom mesu i izobilju različitih vrsta sireva, dok brežuljcima njemačkog Međugorja gospodare nepregledna prostranstva voćnjaka.

U kontekstu popularizacije globalnog trenda održivog razvoja nisu slučajno u prvi plan stavljeni upravo regionalni specijaliteti, tradicionalne kulinarske navike i stari zanati. Lokalna se jela prije svega baziraju na sezonskim namirnicama koje se proizvode na licu mjesta. U kombinaciji s tradicionalnim načinom obrade ona podrazumijevaju svježinu, kvalitetu i zaštitu resursa.

Baden-Württemberg 

Maultasche su loptice od tijesta punjene kobasicama i špinatom te predstavljaju štutgartski specijalitet. Te su knedle, prema legendi, osmislili svećenici koji se u vrijeme posta nisu željeli odreći mesa te su zabranjenu hranu skrivali u valjuške od tijesta.

Maultasche Maultasche (Foto: Stockfood)


Bavarska


Bijela kobasica od telećeg i svinjskog mesa začinjena lukom i svježim peršinom jedan je od najpoznatijih bavarskih specijaliteta. Tradicionalno se jede, odnosno "ljušti" u vrtu pivnice još u toku prijepodneva, a služi se uz slatki senf, perece i, naravno, pivo.


Berlin


Ulična hrana ima posebnu tradiciju u Berlinu. Stanovnici prijestolnice osobito su ponosni na kobasicu s curryem Currywurst na kiosku Konnopke (Schönhauser Allee, Prenzlauer Berg) još od 1930. Možete birati jedan od pet stupnjeva ljutine. Kultni berlinski specijalitet ima čak i svoj muzej.

Currywurst Currywurst (Foto: Stockfood)


Brandenburg

Pikantni kiseli krastavčići najpoznatiji su proizvod Spreewalda. Hrskava užina postoji u kombinaciji okusa senfa, bijelog luka i papra. Na 260 kilometara dugoj "Biciklističkoj stazi krastavčića" vozači mogu pratiti put plodova od polja do teglice.

Bremen


Od kada je 1673. U Bremenu otvorena prva kafeterija na njemačkom govornom području ovaj je tamni napitak na sjeveru zemlje postao dio tradicije. U njemačkoj prijestolnici trgovine kavom zrnasti napitak igra veliku ulogu i u brojnim kafićima u Starom gradu i u okviru turističkih tura u pržionicama.


Hamburg


Ranoranioci i noćne ptice sreću se u Hamburgu na ribljoj tržnici nedjeljom ujutro. Ovdje se već 300 godina unazad ne smiju propustiti riblje žemljice i rolice s haringama – a uzvici prodavača i danas predstavljaju nezaboravno autentični doživljaj.


Hessen


Za nacionalno piće Hesena slovi Ebbelwei – jabukovo vino. Naročito iskustvo predstavlja degustacija u rustikalnim lokalima oko Frankfurta gdje se jabukovo vino poslužuje iz tradicionalnih plavih keramičkih lonaca, nazvanih "Bembel". Uz jabukovo vino služe se jaka jela poput rebarca, kobasica od jetrica ili krvavice s kiselim kupusom i domaćim kruhom.


Mecklenburg – Zapadno Pomorje

Na obalama Mecklenburg – Zapadnog Pomorja raste bezbroj trnovitih grmova. Od narančastih bobičastih plodova pasjeg trna bogatog vitaminima i mineralnim sastojcima spravljaju se ljekoviti preparati za tijelo i dušu: ulje, sok i nektar, čaj, slatko, liker, vino i grog, kao i kozmetički proizvodi. Na Rügenu turisti na plantažama mogu iskusiti žetvu pasjeg trna u punom jeku.

Donja Saksonija

U Donjoj Saksoniji ljudi njeguju tradiciju spravljanja zimskog zelenog kupusa: Pravi specijalitet nastaje kada se ovo povrće pomiješa s dimljenom kobasicom, slaninom, lukom i začinima. Specijalitet slave brojna udruženja, kompanije ili društva prijatelja organiziranjem takozvanih "Povorki zelenog kupusa" - tu se, po pravilu, radi o izletu u prirodu koji se završava odlaskom u gostionicu u kojoj se služi upravo ovo jelo.

Kiseli kupus Kiseli kupus (Foto: Stockfood)


Severna Rajna - Vestfalija

Raznovrsnost piva u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji varira od "Kölsch piva" u Kölnu i starog piva u susjednom Düsseldorfu do mnogobrojnih velikih i malih pivovara u svim regijama ove pokrajine. Veliki broj pivovara tijekom obilazaka ili seminara pruža uvid u ovaj tradicijom obojen zanat. U Muzeju pivarenja u Dortmundu, koji se prostire na 1100 kvadratnih metara, možete saznati apsolutno sve o procesu nastanka ovog napitka.


Falačko Porajnje

Falačko Porajnje je najveći proizvođač vina u Njemačkoj. Mještani i turisti se s kulturom izrade vina mogu upoznati, u gostionicama samih vinarija, koje su otvorene uglavnom tijekom ljetnih mjeseci, kao i na festivalima vina, koji se održavaju od sredine kolovoza do početka listopada.

Saarska


Tradicionalno omiljeno jelo Saarske je Dibbelabbes; mješavina "labbe" sačinjena od komadića rendanog krumpira, poriluka i govedine kuha se u loncu koji se u Saarskoj naziva "dibbe" i služi se uz domaći mouse od jabuka.

Saska

Omiljeni specijalitet u vrijeme Božića je drezdenski Stollen. Nekadašnje srednjovjekovno posno pecivo danas je bogat kolač od dizanog tijesta sa suhim voćem koji se po strogo tajnim domaćim recepturama izrađuje u oko 130 pekara i slastičarnica zaštićenih službenim pečatom provjerene kvalitete. Za najpotpuniji užitak u Stollenu najbolje je početkom prosinca posjetiti Stollenfest ili adventski sajam u Dresdenu.

Stollen Stollen (Foto: Stockfood)

Saska Anhalt


Sir sa Harca, zdrava namirnica bogata proteinima, s niskim postotkom masti, danas je tajni recept sportaša i svih onih koji vode računa o svojoj liniji. Maleni medaljoni od sira imaju dugu povijest. Već stotinama godina se ovaj kiseli sir proizvodi od kvarka i kima. U regiji Saska Anhalt slovi kao delicija te se obično maže na kruh s mašću.

Schleswig-Holchstein

U Schleswig-Holchsteinu postoji više od 120 različitih vrsta sireva – pretežno proizvedenih u obiteljskim mljekarama. Ovo izobilje turisti mogu otkriti iz prve ruke ukoliko se upute u avanturu duž "Puta sireva Schleswig-Holchstein". Mladi i stari, meki i tvrdi, kiseli, slani, ljuti, pikantni i slatki sirevi od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka.

Tiringija

Krumpir, omiljen u čitavoj Njemačkoj u Tiringiji na tanjur dolazi u obliku lopte. Prave tirinške knedle sastoje se od sirovo rendanog krumpira koji se nakon kuhanja izgnječi na hrskavim kockicama kruha prženim na maslacu.


Tirinški svijet knedli možete upoznati i u muzeju u Weimaru koji svoje posjetioce upoznaje s kulinarskim tajnama savršenih knedli uz obaveznu degustaciju različitih varijanti ovog specijaliteta.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju