Ja obožavam turske tepihe, zaljubio sam se u njih 2014. godine kada sam prvi puta posjetio ovu predivnu zemlju. No, većina mojih iskustva u kupnji turskih tepiha nije prošla baš najbolje. Prvenstveno zbog cijene tepiha koji nisu baš male. Ali, i za to postoji nekoliko rješenja, a da sam ih znao kada sam putovao Turskom sigurno bih doma imao nekoliko primjeraka ovih remek djela.

Turski tepisi nisu samo obični tepisi, oni su prava remek djela. I sad se netko pita zašto bi obična vunena krpa mogla biti remek djelo? Znate li koliko je truda i vremena potrebno da bi se istkao jedan tepih? Ovdje govorimo o ručno rađenom tepihu, a ne nekom strojno rađenom kineskom s…. Tepihe u Turskoj rade žene, nikada muškarci, oni ih samo prodaju. Tepisi se rade u različitim dimenzijama i s različitim brojem čvorova po centimetru kvadratnom, a dezen ovisi o tome iz kojeg dijela Turske dolazi. Specifično za turske tepihe je da ih rade većinom jedne te iste osobe, znači ako ste kupili certificirani turski tepih onda budite sigurno da je na njemu radila samo jedna djevojka, osim ako se radi o ekstra velikom tepihu onda znajte da su ga 'plele' barem četiri djevojke.
 

Tepihe s većim brojem čvorića po centimetru kvadratnom u većini slučajeva rade mlađe djevojke zbog boljeg vida, dok one s manjim brojem rade starije žene.

A kada smo kod cijene važno je napomenuti da se ona zna popeti i do vrtoglavih cifri. Prilikom posjeta Turskoj imao sam prilike hodati po tepihu čija se cijena procjenjuje na 100 tisuća eura. Prava sitnica, a ne moram vam pričati s kakvim sam strahom sam hodao po tom tepihu. Tada sam upoznao i jednog Crnogorca koji radi u tvornici tepiha u Turskoj, koji mi je objasnio cijeli proces izrade, ali i odao jednu tajnu. Investicija u certificirani turski tepih je najbolja investicija. Njihovi tepisi imaju stabilniju cijenu i od samog zlata, a vrijednost im svake godine raste za 15 posto, a onako postrani šapnuo mi je i činjenicu da su to prepoznali mnogi hrvatski političari koji su se našli u korupcijskim aferama – nije mi htio odati imena.

Ono bitno, kako dobiti najbolju cijenu?

Cijene tepiha kreću se od prilično dobrih do enormno visokih, a jako je lako platiti previsoku cijenu za tepih. Prodavači tepiha su profesionalci koji naprave pravu predstavu od prodaje tepiha, a vjerujte mi da je stvarno prava predstava u pitanju. Oni su je izveli bezbroj puta i već jako dobro znaju kako se ponašati pred određenim tipom kupca. I zbog toga trebate razrađenu strategiju, a evo što sam ja naučio.

Prvo istražite cijene kod kuće

Prvo što biste pomislili da je turski tepih jeftiniji u Turskoj nego doma, ali to ne mora biti tako. Prije nego odete do Turske posjetite nekoliko prodavaonica s tepisima kako biste dobili uvid o kojim se cijenama radi. To će vam pomoći da ne potrošite previše vremena za istraživanje, a dobit ćete više vremena da nađete tepih po vama pristupačnoj cijeni.

Posvetite dovoljno vremena kupnji

Prvo i osnovno saznajte kako funkcioniraju prodavaonice tepiha. Kao što sam već ranije napomenuo prvo će vam prirediti pravu malu predstavu. Za vrijeme bacanja tepiha pred vaše noge vi ćete signalizirati koji tepih vam se sviđa, a nakon predstave prodavač će uvijek pohvaliti vaše oko i ukus. Kada suzite izbor na tri finalista prodavač će vam ispričati priču koja stoji iza svakog tepiha, koliko je trebalo da se izradi, koja su značenja simbola i mnogo drugih stvari. Imajte na umu da možda ne govori istinu. Nikako nemojte kupiti tepih u prvoj prodavaonici, svakako izdvojite dovoljno vremena da posjetite najmanje tri prodavaonice.

Cjenkanje

E, to je faza u kojoj prodavači pokazuju sve svoje umijeće trgovanja. Još jednom imajte na umu da se radi o profesionalcima koji jako dobro znaju svoj posao. Cjenkanje je svojevrsna tradicija u Turskoj te biste mogli uvrijediti prodavača ako se barem malo ne potrudite oko toga.

> Istanbul: 10 savjeta kako uštedjeti u gradu na sedam brda

Cjenkanje je umijeće, a osnovno pravilo je da nikada ne pokazujete svoje oduševljenje predmetom koji planirate kupiti. Prije nego što pitate kolika je cijena dobro razmislite koliko biste dali za određeni predmet. Uvijek, ali uvijek inzistirajte na tome da prodavač prvi da svoju cijenu. Sigurno je da će vas prodavač pitati koja je cijena koja bi vas zadovoljila, nikako mu nemojte odgovoriti prije nego vam da svoju cijenu. Mogli biste sami sebe zeznuti odmah u početku. Ne postoji čarobna formula koja bi točno mogla odrediti koliko bi trebala biti vaša prva ponuda. Imajte na umu da za početak ponuditi pola ili čak četvrtinu cijene koju je prvo rekao prodavač, a onda polako dolazite do cijene za koju mislite da je u redu. Ako ne dobijete željenu cijenu, ili barem cijenu blizu nje, nemojte se bojati napustiti dućan. Ako pokažete da vam je cijena previsoka postoji velika vjerojatnost da će prodavač krenuti za vama i ponuditi vam nižu cijenu, ipak mu je u interesu da proda nešto. A ako kupujete više tepiha svakako to iskoristite kako dodatni razlog za popust.

Plaćanje

Kod plaćanja imajte na umu da je gotovina uvijek jeftinija od kartica. Kod kartičnog plaćanja većina banaka uzet će vam proviziju, ali i naknadu za konverziju valuta. Stoga kod kupnje uvijek imajte keš u džepu. Većina prodavaonica ima mogućnost i dostave tepiha do vaših vrata. To je dobra opcija zbog činjenice da za unos robe iz Turske trebate platiti carinu i PDV, što bi mogla biti pozamašna cifra, ovisno o raspoloženju carinika prilikom kontrole. Veliki proizvođači tepiha tako imaju svoja vlastita skladišta u Europi gdje onda transportiraju tepihe i onda vam ih šalju te vi ne morate plaćati poreze i ostala davanja. Dobra stvar kod tih skladišta je i mogućnost plaćanja u dva obroka. Tako prvi obrok možete platiti na licu mjesta, a ostatak tek kada vam kurir dostavi tepih na kućni prag.

Sve u svemu, turski tepisi su dobra investicija. I ne samo što im cijena raste iz godine u godinu, nego su i oku ugodan ukras doma. A ako se već upuštate u ovu investiciju pripazite da kupite certificirani tepih jer on ima veću vrijednost.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju