• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

6 splitskih restorana koje vrijedi posjetiti

Posljednjih godina Split je postao popularniji za mediteranske oaze moderne kuhinje u kojima se miješaju gurmanske priče iz davnina s okusima bure i soli...

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 25.10.2017 09:27 komentari
viber Created with Sketch.
Noštromo
Noštromo (Foto:Nika Borovac)

Galerija Noštromo 0 Noštromo 0

U trendu Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Hmelj Najskuplje na svijetu... Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima


Nakon što se stiša splitski šušur, a kamene ulice i trgovi ponovno dođu do izražaja nakon ljetnih gužvi, pravo je vrijeme za sunčanje na rivi uz čašu ili šalicu omiljenog pića i isprobavanje domaće kuhinje. Rustikalno ili moderno, tradicionalno ili inovativno izbor je o kojem odlučuje svatko za sebe...

Gozba na ribarnici

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih kuhara Zlatko Marinović neraskidivu vezu s morem predstavlja u Noštromu, restoranu gdje je jelovnik nadahnut dobrim starim receptima dalmatinske kuhinje. Ovisno o željama, kod Marinovića se uživa u jastogu, ribi prve klase – ali i rižotu od priljepaka, vlasuljama te ježincima s tjesteninom. Poslužuju se jela ribara poput tradicionalne juhe, gregade, ali i modernije inačice specijaliteta, kao što su njoki punjeni repovima rakova. Jedan je od specijaliteta kuće fritaja sa škampima i pastom od tartufa. Kućno vino sasvim je solidno, a isplati se kušati i domaću rakiju od mora kojom se Zlatko Marinović ponosi. Valja imati na umu da je Noštromo stara škola kad je riječ o načinima plaćanja jer kartice ne prima.



Gostionica velikog srca

Odlične namirnice, domaća spiza i pristupačne cijene i više su nego dobri razlozi za posjet Pimpinelli, konobi koja se nalazi na Firulama. Terasa s nekoliko stolova ljeti je u hladu i priziva na ispijanje gemišta, bevande ili vina, a obiteljski ugođaj nudi u unutrašnjosti. Kako je zovu, mala gostionica velikog srca poznata je po maestralno pripremljenim njokima, pašticadi, rižotima i telećim koljenicama, punjenim paprikama, pivcu u prošeku te školjkama s gradela. Ugođaj dnevnog borakva Pimpinella duguje uređenju s kockastim stolnjacima i osoblju koje je često ljubazno. Ponekad malo više, osobito ako nije vrhunac sezone ili navrate poznati gosti. No osmijeh koji izaziva čarolija na tanjuru najljepša je poruka dobrodošlice.

>  5 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu

 

A post shared by Josip Pavelić As (@josip.pavelicas) on Jun 1, 2017 at 12:01pm PDT

 

U kamenoj kući hrane
 
U staroj jezgri grada smjestila se konoba Matejuška. Otvorena u prizemlju dalmatinske kamene kuće iz 19. stoljeća oživljava prošlost starog Splita i Velog varoša. Simpatični rustikalni interijer u kojem dominira drvo, kamen, konopi i ribarske mreže s tek nekoliko stolova odražava i njihovu kulinarsku filozofiju, odnosno priprema jednostavnih jela kakvima bi se i baka ponosila. Glavnu ulogu igraju ribe koje su svježe stigle u kuhinju i završile na gradelama, u loncu ili marinadi s mirisnim začinskim biljem. S obzirom na broj stolova poželjno je prethodno nazvati i rezervirati. Komentari nakon ručka ili večere u Matejuški najčešće se odnose na fine plate sa sirevima, sočne lignje, tartar od tune, domaću tjesteninu sa škampima ili kozicama i svježe ribe.



Moderna kuhinja s drevnih zidina 

Restoran Mazzgoon naslonio se na zidove Dioklecijanove palače, a za splitsko područje ukorijenio se i odabirom namirnica koje do stola dolaze s polja malih obiteljskih gospodarstava. Tu otprilike priča o tradiciji staje jer se u Mazzgoonu gregada dekonstruira, sipa se spaja sa zelenim čajem i butargom od cipla, a ratatouille se radi s kokosovim mlijekom i curryjem; da ne govorimo o sashimiju od jadranske tune žutih peraja… Jelovnik koji stane na stranicu ili dvije koncizno predstavlja tipične namirnice dalmatinske kuhinje koje se u rukama kuhara oblikuju u moderna jela puna prirodnih mirisa i okusa. Odlični komadi mesa i ribe poput janjećeg buta, dimljene teleće plećke, kozletine, trlje, bijela ribe ili lignji nalaze svoj put do promišljenih kombinacija povrća, domaće tjestenine ili drugih priloga. Jelovnik se mijenja nekoliko puta godišnje, a promjene diktira sezona. Uloga interijera, kao i terase je potaknuti osjećaj pripadanja prostoru, a toplim dizajnom Mazzgoonu je to pošlo za rukom.



Freestleri koji znaju što rade

Misija je restorana Corto Maltese potaknuti goste da osjete ono najbolje od Mediterana, ne samo na tanjuru nego i u kostima. Svoj način pripreme zdrave hrane nazivaju slobodnim stilom, odnosno freestyleom. Kapetan Corto Maltese svoj je brod maštovite kuhinje usidrio u središtu grada, a nazivima jela plovi u čudesni svijet Huga Pratta, mašte i fima, a jelima ostaje u Dalmaciji. Posljednje se ne može reći i za glazbu; umjesto pisme za dušu iz zvučnika dopire rock. Balada o slanom moru, malteški špageti, Pandorin odrezak, kao i R za rižoto samo su neka od jela koja se mogu kušati u Corto Malteseu. Za zimu se već razmišlja o krepkim jelima iz duboka tanjura poput ragua od liganja i slanutka te drugim divotama koje liječe dušu kad zapuše bura.

 

Pogled od milijun dolara 

Petnaestak minuta od Rive udaljen šetnjom po uređenoj obali nalazi se Zrno soli, sofisticirani restoran koji nudi pogled od milijun dolara na jarbole koji se ljuljuškaju u marini. Čest gost lista ponajboljih dalmatinskih restorana ulaže puno pozornosti biranju svježih i domaćih namirnica, kako s mora, tako i s kopna. Ribe ponajbolje kvalitete, školjke i rakovi idu ukorak s kvalitetnim vinima koja se mogu pronaći na karti. U gurmanskoj priči Zrna soli najteže je odlučiti se između izvrsnog pršuta i sira, ručno rađenih makaruna i slasnih rižota… je li bolje odabrati mirise tartufa ili mediteranskog bilja, cijenjene ribe ili odležane komade mesa. Za koju god se varijantu odlučili, prije posjeta rezervirajte stol, najbolje na terasi, nekoliko dana ranije.

  • #gdje sjesti
  • #Split
  • #Restoran
  • #konoba
  • #corto maltese
  • #Matejuška
  • #pimpinella
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Novogodišnje odluke: "Najveća laž koju prodajemo sami sebi?"
Novi čovjek od 1.1.
Novogodišnje odluke: "Najveća laž koju prodajemo sami sebi?"
Wellness u susjedstvu: gdje napuniti baterije nakon blagdana
Odmor za dušu i tijelo
Wellness u susjedstvu: gdje napuniti baterije nakon blagdana
Ljudi bez prošlosti i budućnosti: Pleme u kojem ne postoje riječi za "jučer" i "sutra"
Hopi indijanci
"Ljudi koji žive na ispravan način": Pleme koje je odavno otkrilo tajnu sretnog života
Ili ga voliš - ili mrziš: Njemački "lijek" za želudac i dobro raspoloženje
solo ili u koktelu
Ili ga voliš - ili mrziš: Njemački "lijek" za želudac i dobro raspoloženje
Jelo za sebe ili prilog za bogove: Recept za složenac od dvaput pečenog krumpira
Raskošno
Jelo za sebe ili prilog za bogove: Recept za složenac od dvaput pečenog krumpira
Tiramisu torta: Recept za fantastični desert idealan za blagdane
Božanstvenog okusa
Spoj koji ne može razočarati: Recept za tiramisu tortu
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Thompson u sat i 15 minuta rasprodao zagrebačku arenu, menadžer o drugom koncertu: "Tomašević je neka čudna svita, evo što ćemo napraviti"
Najavio daljnje korake
Thompsonov menadžer za Dnevnik Nove TV: "Ne znam što se ovdje događa. Poduzet ćemo..."
Thompson pozvao na rušenje zagrebačke vlasti, a onda se dvoranom prolomio...
Na koncertu
Thompson pozvao na rušenje zagrebačke vlasti, a onda se dvoranom prolomio...
Vojni analitičar upozorava: Rusija nema puno izbora, a ovo nedostaje Zapadu
Za Dnevnik Nove TV
Vojni analitičar o miru u Ukrajini: "Priče o slomu vojske ne stoje. EU treba napraviti ono što Zapad još nije"
show
Marko Perković Thompson nastupa u zagrebačkoj Areni
spektakl u zagrebu
Thompson je na početku koncerta u Areni publici dao jedno obećanje, evo što je u pitanju!
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Supruga Brucea Willisa, Emma Heming, otkrila kako izgledaju njihovi blagdani usred Willisove višegodišnje borbe sa zdravljem
''obožavao je to doba...''
Nikad tužniji blagdani za obitelj Brucea Willisa: ''Trenuci koji su nekad donosili radost...''
zdravlje
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Iskrenost nije uvijek najbolji izbor
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
Roditelji, obratite pažnju!
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
zabava
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Tvrdi da krivo postavljamo osvježivač za školjku, njegova metoda iznenadila mnoge
Tko je ovdje lud?
Tvrdi da krivo postavljamo osvježivač za školjku, njegova metoda iznenadila mnoge
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
tech
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Dakle, i to je sad moguće
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
Prijepor među stručnjacima
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
sport
Marko Martinjak i službeno je najbolji bare knuckle borac svijeta
VIŠE NEGO ZASLUŽENO
Marko Martinjak i službeno je najbolji bare knuckle borac svijeta
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Transfer koji će protresti nogometnu Europu: Fenerbahče će ga kupiti za čak 40 milijuna eura?
kakav plan!
Transfer koji će protresti nogometnu Europu: Fenerbahče će ga kupiti za čak 40 milijuna eura?
tv
MasterChef: Selma Karić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
PRIJATELJSTVO!
Selma nakon odlaska iz natjecanja otkrila: "Što MasterChef sastavi, to nitko ne rastavi!"
MasterChef: ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
DVOBOJ
ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
MasterChef: Posljednje mjesto u polufinalu MasterChefa zauzeo Otto Grundmann!
ODBROJAVANJE!
Posljednje mjesto u polufinalu MasterChefa zauzeo Otto Grundmann!
putovanja
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Eksperiment
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
najveći dobinici godine
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
lifestyle
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Najpopularnija frizura u 2026. godini bit će lob
KLASIK
Ovo će biti najpoželjnija frizura u 2026. godini - jasno nam je zašto
sve
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Ježeva kućica
Fini okusi u maksimirskoj šumi

Ježeva kućica: Zgodno mjesto iz nekog drugog vremena koje bi moglo malo podebljati porcije priloga

Janjetina je sočna i mekana, razdvaja se od kosti, ma milina. Jedino ne razumijem trend kod čini mi se većine restorana, a koji se tiče priloga... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Restoran Mokosh Hrana i piće
    Mokosh

    Novi restoran u Splitu s mediteranskom kuhinjom u prekrasnom perivoju koji ostavlja bez daha

  • Hobotnica Aktualno
    Corto Maltese

    Popularni splitski restoran gostima više ne želi posluživati hobotnicu - otkrili i zašto

  • Ježeva kućica Hrana i piće
    Fini okusi u maksimirskoj šumi

    Ježeva kućica: Zgodno mjesto iz nekog drugog vremena koje bi moglo malo podebljati porcije priloga

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close