Nakon što se stiša splitski šušur, a kamene ulice i trgovi ponovno dođu do izražaja nakon ljetnih gužvi, pravo je vrijeme za sunčanje na rivi uz čašu ili šalicu omiljenog pića i isprobavanje domaće kuhinje. Rustikalno ili moderno, tradicionalno ili inovativno izbor je o kojem odlučuje svatko za sebe...

Gozba na ribarnici

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih kuhara Zlatko Marinović neraskidivu vezu s morem predstavlja u Noštromu, restoranu gdje je jelovnik nadahnut dobrim starim receptima dalmatinske kuhinje. Ovisno o željama, kod Marinovića se uživa u jastogu, ribi prve klase – ali i rižotu od priljepaka, vlasuljama te ježincima s tjesteninom. Poslužuju se jela ribara poput tradicionalne juhe, gregade, ali i modernije inačice specijaliteta, kao što su njoki punjeni repovima rakova. Jedan je od specijaliteta kuće fritaja sa škampima i pastom od tartufa. Kućno vino sasvim je solidno, a isplati se kušati i domaću rakiju od mora kojom se Zlatko Marinović ponosi. Valja imati na umu da je Noštromo stara škola kad je riječ o načinima plaćanja jer kartice ne prima.



Gostionica velikog srca

Odlične namirnice, domaća spiza i pristupačne cijene i više su nego dobri razlozi za posjet Pimpinelli, konobi koja se nalazi na Firulama. Terasa s nekoliko stolova ljeti je u hladu i priziva na ispijanje gemišta, bevande ili vina, a obiteljski ugođaj nudi u unutrašnjosti. Kako je zovu, mala gostionica velikog srca poznata je po maestralno pripremljenim njokima, pašticadi, rižotima i telećim koljenicama, punjenim paprikama, pivcu u prošeku te školjkama s gradela. Ugođaj dnevnog borakva Pimpinella duguje uređenju s kockastim stolnjacima i osoblju koje je često ljubazno. Ponekad malo više, osobito ako nije vrhunac sezone ili navrate poznati gosti. No osmijeh koji izaziva čarolija na tanjuru najljepša je poruka dobrodošlice.

>  5 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu

 

U kamenoj kući hrane
 
U staroj jezgri grada smjestila se konoba Matejuška. Otvorena u prizemlju dalmatinske kamene kuće iz 19. stoljeća oživljava prošlost starog Splita i Velog varoša. Simpatični rustikalni interijer u kojem dominira drvo, kamen, konopi i ribarske mreže s tek nekoliko stolova odražava i njihovu kulinarsku filozofiju, odnosno priprema jednostavnih jela kakvima bi se i baka ponosila. Glavnu ulogu igraju ribe koje su svježe stigle u kuhinju i završile na gradelama, u loncu ili marinadi s mirisnim začinskim biljem. S obzirom na broj stolova poželjno je prethodno nazvati i rezervirati. Komentari nakon ručka ili večere u Matejuški najčešće se odnose na fine plate sa sirevima, sočne lignje, tartar od tune, domaću tjesteninu sa škampima ili kozicama i svježe ribe.



Moderna kuhinja s drevnih zidina 

Restoran Mazzgoon naslonio se na zidove Dioklecijanove palače, a za splitsko područje ukorijenio se i odabirom namirnica koje do stola dolaze s polja malih obiteljskih gospodarstava. Tu otprilike priča o tradiciji staje jer se u Mazzgoonu gregada dekonstruira, sipa se spaja sa zelenim čajem i butargom od cipla, a ratatouille se radi s kokosovim mlijekom i curryjem; da ne govorimo o sashimiju od jadranske tune žutih peraja… Jelovnik koji stane na stranicu ili dvije koncizno predstavlja tipične namirnice dalmatinske kuhinje koje se u rukama kuhara oblikuju u moderna jela puna prirodnih mirisa i okusa. Odlični komadi mesa i ribe poput janjećeg buta, dimljene teleće plećke, kozletine, trlje, bijela ribe ili lignji nalaze svoj put do promišljenih kombinacija povrća, domaće tjestenine ili drugih priloga. Jelovnik se mijenja nekoliko puta godišnje, a promjene diktira sezona. Uloga interijera, kao i terase je potaknuti osjećaj pripadanja prostoru, a toplim dizajnom Mazzgoonu je to pošlo za rukom.



Freestleri koji znaju što rade

Misija je restorana Corto Maltese potaknuti goste da osjete ono najbolje od Mediterana, ne samo na tanjuru nego i u kostima. Svoj način pripreme zdrave hrane nazivaju slobodnim stilom, odnosno freestyleom. Kapetan Corto Maltese svoj je brod maštovite kuhinje usidrio u središtu grada, a nazivima jela plovi u čudesni svijet Huga Pratta, mašte i fima, a jelima ostaje u Dalmaciji. Posljednje se ne može reći i za glazbu; umjesto pisme za dušu iz zvučnika dopire rock. Balada o slanom moru, malteški špageti, Pandorin odrezak, kao i R za rižoto samo su neka od jela koja se mogu kušati u Corto Malteseu. Za zimu se već razmišlja o krepkim jelima iz duboka tanjura poput ragua od liganja i slanutka te drugim divotama koje liječe dušu kad zapuše bura.

 

Pogled od milijun dolara 

Petnaestak minuta od Rive udaljen šetnjom po uređenoj obali nalazi se Zrno soli, sofisticirani restoran koji nudi pogled od milijun dolara na jarbole koji se ljuljuškaju u marini. Čest gost lista ponajboljih dalmatinskih restorana ulaže puno pozornosti biranju svježih i domaćih namirnica, kako s mora, tako i s kopna. Ribe ponajbolje kvalitete, školjke i rakovi idu ukorak s kvalitetnim vinima koja se mogu pronaći na karti. U gurmanskoj priči Zrna soli najteže je odlučiti se između izvrsnog pršuta i sira, ručno rađenih makaruna i slasnih rižota… je li bolje odabrati mirise tartufa ili mediteranskog bilja, cijenjene ribe ili odležane komade mesa. Za koju god se varijantu odlučili, prije posjeta rezervirajte stol, najbolje na terasi, nekoliko dana ranije.

< Hit-torte u Zadru: Kavana u kojoj svaki tjedan nastaju novi recepti

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju