• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

6 splitskih restorana koje vrijedi posjetiti

Posljednjih godina Split je postao popularniji za mediteranske oaze moderne kuhinje u kojima se miješaju gurmanske priče iz davnina s okusima bure i soli...

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 25.10.2017 09:27 komentari
viber Created with Sketch.
Noštromo
Noštromo (Foto:Nika Borovac)

Galerija Noštromo 0 Noštromo 0

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more


Nakon što se stiša splitski šušur, a kamene ulice i trgovi ponovno dođu do izražaja nakon ljetnih gužvi, pravo je vrijeme za sunčanje na rivi uz čašu ili šalicu omiljenog pića i isprobavanje domaće kuhinje. Rustikalno ili moderno, tradicionalno ili inovativno izbor je o kojem odlučuje svatko za sebe...

Gozba na ribarnici

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih kuhara Zlatko Marinović neraskidivu vezu s morem predstavlja u Noštromu, restoranu gdje je jelovnik nadahnut dobrim starim receptima dalmatinske kuhinje. Ovisno o željama, kod Marinovića se uživa u jastogu, ribi prve klase – ali i rižotu od priljepaka, vlasuljama te ježincima s tjesteninom. Poslužuju se jela ribara poput tradicionalne juhe, gregade, ali i modernije inačice specijaliteta, kao što su njoki punjeni repovima rakova. Jedan je od specijaliteta kuće fritaja sa škampima i pastom od tartufa. Kućno vino sasvim je solidno, a isplati se kušati i domaću rakiju od mora kojom se Zlatko Marinović ponosi. Valja imati na umu da je Noštromo stara škola kad je riječ o načinima plaćanja jer kartice ne prima.



Gostionica velikog srca

Odlične namirnice, domaća spiza i pristupačne cijene i više su nego dobri razlozi za posjet Pimpinelli, konobi koja se nalazi na Firulama. Terasa s nekoliko stolova ljeti je u hladu i priziva na ispijanje gemišta, bevande ili vina, a obiteljski ugođaj nudi u unutrašnjosti. Kako je zovu, mala gostionica velikog srca poznata je po maestralno pripremljenim njokima, pašticadi, rižotima i telećim koljenicama, punjenim paprikama, pivcu u prošeku te školjkama s gradela. Ugođaj dnevnog borakva Pimpinella duguje uređenju s kockastim stolnjacima i osoblju koje je često ljubazno. Ponekad malo više, osobito ako nije vrhunac sezone ili navrate poznati gosti. No osmijeh koji izaziva čarolija na tanjuru najljepša je poruka dobrodošlice.

>  5 mjesta na kojima se jede dobar roštilj u Zagrebu

 

A post shared by Josip Pavelić As (@josip.pavelicas) on Jun 1, 2017 at 12:01pm PDT

 

U kamenoj kući hrane
 
U staroj jezgri grada smjestila se konoba Matejuška. Otvorena u prizemlju dalmatinske kamene kuće iz 19. stoljeća oživljava prošlost starog Splita i Velog varoša. Simpatični rustikalni interijer u kojem dominira drvo, kamen, konopi i ribarske mreže s tek nekoliko stolova odražava i njihovu kulinarsku filozofiju, odnosno priprema jednostavnih jela kakvima bi se i baka ponosila. Glavnu ulogu igraju ribe koje su svježe stigle u kuhinju i završile na gradelama, u loncu ili marinadi s mirisnim začinskim biljem. S obzirom na broj stolova poželjno je prethodno nazvati i rezervirati. Komentari nakon ručka ili večere u Matejuški najčešće se odnose na fine plate sa sirevima, sočne lignje, tartar od tune, domaću tjesteninu sa škampima ili kozicama i svježe ribe.



Moderna kuhinja s drevnih zidina 

Restoran Mazzgoon naslonio se na zidove Dioklecijanove palače, a za splitsko područje ukorijenio se i odabirom namirnica koje do stola dolaze s polja malih obiteljskih gospodarstava. Tu otprilike priča o tradiciji staje jer se u Mazzgoonu gregada dekonstruira, sipa se spaja sa zelenim čajem i butargom od cipla, a ratatouille se radi s kokosovim mlijekom i curryjem; da ne govorimo o sashimiju od jadranske tune žutih peraja… Jelovnik koji stane na stranicu ili dvije koncizno predstavlja tipične namirnice dalmatinske kuhinje koje se u rukama kuhara oblikuju u moderna jela puna prirodnih mirisa i okusa. Odlični komadi mesa i ribe poput janjećeg buta, dimljene teleće plećke, kozletine, trlje, bijela ribe ili lignji nalaze svoj put do promišljenih kombinacija povrća, domaće tjestenine ili drugih priloga. Jelovnik se mijenja nekoliko puta godišnje, a promjene diktira sezona. Uloga interijera, kao i terase je potaknuti osjećaj pripadanja prostoru, a toplim dizajnom Mazzgoonu je to pošlo za rukom.



Freestleri koji znaju što rade

Misija je restorana Corto Maltese potaknuti goste da osjete ono najbolje od Mediterana, ne samo na tanjuru nego i u kostima. Svoj način pripreme zdrave hrane nazivaju slobodnim stilom, odnosno freestyleom. Kapetan Corto Maltese svoj je brod maštovite kuhinje usidrio u središtu grada, a nazivima jela plovi u čudesni svijet Huga Pratta, mašte i fima, a jelima ostaje u Dalmaciji. Posljednje se ne može reći i za glazbu; umjesto pisme za dušu iz zvučnika dopire rock. Balada o slanom moru, malteški špageti, Pandorin odrezak, kao i R za rižoto samo su neka od jela koja se mogu kušati u Corto Malteseu. Za zimu se već razmišlja o krepkim jelima iz duboka tanjura poput ragua od liganja i slanutka te drugim divotama koje liječe dušu kad zapuše bura.

 

Pogled od milijun dolara 

Petnaestak minuta od Rive udaljen šetnjom po uređenoj obali nalazi se Zrno soli, sofisticirani restoran koji nudi pogled od milijun dolara na jarbole koji se ljuljuškaju u marini. Čest gost lista ponajboljih dalmatinskih restorana ulaže puno pozornosti biranju svježih i domaćih namirnica, kako s mora, tako i s kopna. Ribe ponajbolje kvalitete, školjke i rakovi idu ukorak s kvalitetnim vinima koja se mogu pronaći na karti. U gurmanskoj priči Zrna soli najteže je odlučiti se između izvrsnog pršuta i sira, ručno rađenih makaruna i slasnih rižota… je li bolje odabrati mirise tartufa ili mediteranskog bilja, cijenjene ribe ili odležane komade mesa. Za koju god se varijantu odlučili, prije posjeta rezervirajte stol, najbolje na terasi, nekoliko dana ranije.

  • #gdje sjesti
  • #Split
  • #Restoran
  • #konoba
  • #corto maltese
  • #Matejuška
  • #pimpinella
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Gotov za tren
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Novi detalji
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Brine li inflacija Hrvate i koliko ih ove godine ide na skijanje? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu
Brine li ih inflacija?
Hrvati ga obožavaju, ali pitanje je tko si ga može priuštiti: "Ne znam od čega ljudi žive"
Procurila snimka atentata u Albaniji
UŽAS KOD AERODROMA
VIDEO Procurila snimka atentata na albanskog mafijaša: Prolaznici su sve gledali
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
Šokantni učinci
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
nisu saudijci
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Hobotnica
Corto Maltese

Popularni splitski restoran gostima više ne želi posluživati hobotnicu - otkrili i zašto

"Invazivne vrste ćemo uvrstiti u menu onog trena kada nam dobavljači budu jamčili redovnu opskrbu", poručio je splitski restoran... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Hobotnica Aktualno
    Corto Maltese

    Popularni splitski restoran gostima više ne želi posluživati hobotnicu - otkrili i zašto

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Kod Cvokonje - 4 Hrana i piće
    Do isteka zaliha

    Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close