Kako se izmjenjuju sezonske namirnice i godišnja doba, slastičarka Mirjana Pilipović prikuplja slasne ideje i pretače ih u slastice u kojima se uživa u Kavani ART, hit-mjestu koje se otvorilo ovog ljeta kao nastavak slatke zadarske bajke Art Hotela Kalelarga. Kulturno-povijesna slastičarska priča određena je samim prostorom kavane koja se smjestila podno zadarskih bedema koji su nekoć čuvali Zadar, a koje danas čuva UNESCO.

Dovoljno daleko od gradske vreve, u elegantnom prostoru Kavane naglasak je na originalnom okusu tradicionalnih slastica. Namirnice dolaze s tržnice na kojoj se biraju sezonsko voće, povrće i začini. Gosti dnevno mogu birati između 30 i 50 vrsta torti i kolača, a godišnje se osmisli oko sto novih recepata.

> Gastronomski transfer godine: U slasticama čarobnice Petre Jelenić uživat će ljudi diljem zemlje


Ovih se dana ondje poslužuje voćna torta začarana kokosom i čokoladom, bajkovita slastica od maka koja miriše na vaniliju te senzacija od kave i karamele. Slastičarka Mirjana Pilipović s lakoćom spaja smokve s maslinama ili lavandom tako da niti jedna aroma ne odskače, kombinira višnju marasku s limunom u kremasti mousse, peče prhke krostate…



Jedna su od posebnosti kavane okrugli kolači u obliku torti, čime se dobiva potpuno novi doživljaj i elegantni štih tradicionalnih slastica, kao što je primjerice krempita. Oda Zadru isprepliće se kroz slatku priču tortama kao što je imenjakinja kraljice Jelene, jedne od najslavnijih Zadranki te Grgur Ninski, poslastica s cvijetom soli koja posebnost vuče iz tradicije stare 1500 godina. Gostima se sviđa i cheesecake s višnjom maraskom, zadarskom autohtonom sortom čija tradicija seže još iz 16. stoljeća. Poseban su hit rođendanske i svadbene torte kojima se pruža posebna pozornost. U Kavani ART može se uživati i u malim slanim zalogajima poput kiflica punjenih paškom skutom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju