"Dragi gosti i prijatelji, hobotnice su ključne za ravnotežu Jadranskog mora jer reguliraju brojnost invazivnih morskih vrsta održavajući naš morski ekosustav zdravim. Stoga smo odlučili biti dio podrške unaprijeđenju Jadranskog ekosustava i ukloniti hobotnicu iz ponude našeg restorana“, objavio je splitski restoran Corto Maltese na svojim društvenim mrežama i dodaje:
"A onda nam je Corto, iskusni moreplovac i filantrop, objasnio i kako baš te hobice su izuzetno inteligentni i neobični stanovnici mora. Sve to obnavlja vjeru u održivu budućnost i otvara novi prostor u kreativnoj freestyle kuhinji našeg Corta.
P.S. Invazivne vrste ćemo uvrstiti u menu onog trena kada nam dobavljači budu jamčili redovnu opskrbu. Hvala na razumijevanju“.
Corto Maltese je objavu popratio ilustracijama i zanimljivim činjenicama o hobotnicama, poput onih da pomažu u kontroli invazivnih vrsta poput vatrenjače te plavog raka, da mogu izraziti različite emocije putem boje i teksture svoje kože, kao i da svaka hobotnica ima jedinstvene uzorke, što im pomaže u identifikaciji jedinki unutar svoje vrste.
Možda niste znali, ali hobotnice su inteligentna bića, sposobna riješiti složene probleme, koristiti alate, a znaju se i skriti od predatora.
Otkako se otvorio, misija restorana Corto Maltese je potaknuti goste da osjete ono najbolje od Mediterana, a svoj način pripreme zdrave hrane nazivaju slobodnim stilom, odnosno freestyleom.
Kapetan Corto Maltese svoj je brod maštovite kuhinje usidrio u središtu grada. Nazivima jela plovi u čudesni svijet Huga Pratta, mašte i fima - a jelima ostaje u Dalmaciji. Balada o slanom moru, malteški špageti, Pandorin odrezak, kao i R za rižoto samo su neka od jela koja su osvojila goste Corto Maltesea, a trenutno su in Andrija Japrak (sarmice od verzota, odnosno kelja), kao i Bezobrazna Grrrdobina.
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi +1