Špinat, lisnato zeleno povrće na čiju konzumaciju mnogi roditelji često primoravaju svoju djecu, nije tako bogat željezom kao što se dosad vjerovalo, tvrde njemački znanstvenici.

"To je jedna od najpoznatijih nutricionističkih pogrešaka", kaže Helga Strube iz Njemačkog saveza nutricionista, a plod je "tipfelera" iz 19. stoljeća.

> 10 namirnica koje će oporaviti jetru od loših navika

Nakon provedenog testa o količini željeza u špinatu, netko je tada pogrešno evidentirao da ga na svakih 100 grama u toj vrsti povrća ima od 35 do 40 miligrama.



"Točan podatak je 3,5 do 4 miligrama", kaže Strube. "A to nije dovoljno za mišiće poput Popajevih".

Usto željezo iz biljaka poput špinata nije tako iskoristivo u organizmu kao ono iz mesa.

I u pravilu nijedna namirnica ne može sama potaknuti rast mišića, istaknula je Strube.
 

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak