Špinat, lisnato zeleno povrće na čiju konzumaciju mnogi roditelji često primoravaju svoju djecu, nije tako bogat željezom kao što se dosad vjerovalo, tvrde njemački znanstvenici.

"To je jedna od najpoznatijih nutricionističkih pogrešaka", kaže Helga Strube iz Njemačkog saveza nutricionista, a plod je "tipfelera" iz 19. stoljeća.

> 10 namirnica koje će oporaviti jetru od loših navika

Nakon provedenog testa o količini željeza u špinatu, netko je tada pogrešno evidentirao da ga na svakih 100 grama u toj vrsti povrća ima od 35 do 40 miligrama.



"Točan podatak je 3,5 do 4 miligrama", kaže Strube. "A to nije dovoljno za mišiće poput Popajevih".

Usto željezo iz biljaka poput špinata nije tako iskoristivo u organizmu kao ono iz mesa.

I u pravilu nijedna namirnica ne može sama potaknuti rast mišića, istaknula je Strube.
 

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili"