Grah je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki koja je u 16. stoljeću došla iz Amerike u Europu zajedno s krumpirom i kukuruzom. Otada se udomaćila u hrvatskim domaćinstvima, a posebice je popularna njegova priprema u hladnijem dijelu godine.

Evo zašto bismo je češće trebali staviti na svoj jelovnik.

1. Dobar izvor bjelančevina


U stotinu grama kuhanog graha nalazi se oko 130 kalorija. Od toga je 60 posto ugljikohidrata, 23 posto bjelančevina i 0,8 posto masti. Grah sadrži i gotovo sve esencijalne aminokiseline, kao i važne minerale poput natrija, kalija, kalcija, željeza, fosfora i magnezija.

Zbog relativno niske kalorijske vrijednosti preporučuje se osobama koje drže dijetu, a zbog visokog postotka bjelančevina odličan je izbor za osobe koje ne jedu ili izbjegavaju proizvode životinjskog porijekla. Ako vam treba promjena, isprobajte odličan recept za lažne mesne okruglice koje pucaju od proteina.

2. Regulira razinu šećera u krvi


Zbog spore razgradnje ugljikohidrata, ali i činjenice da je grah namirnica s niskim glikemijskim indeksom, nameće se kao odličan izbor kod osoba koji žele regulirati razinu šećera u krvi. Možete ga pripremati na brojne načine, a nama se posebno sviđaju recepti o kojima smo pisali učlanku za 3 opasno dobra konkurenta prvomajskom grahu.

3. Snižava razine lošeg kolesterola


Ova je namirnica i bogata vlaknima koji snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi. Samim time, grah se smatra namirnicom koja štiti srce i kardiovaskularni sustav od bolesti.

Hamburger od graha Hamburger od graha (Foto: Stockfood)

4. Poboljšava probavu


Svatko tko je barem jednom u životu jeo grah zna da ova namirnica poboljšava probavu, sprječava zatvor te štiti cijeli probavni trakt. Neka su istraživanja pokazala da redovita konzumacija graha smanjuje mogućnost od pojave masnih jastućića na predjelu trbuha za 23 posto.

5. Ne sadrži gluten


Grah ne sadrži gluten pa je siguran izbor za osobe koje pate od celijakije.

Kako smanjiti nadutost i plinove nakon konzumiranja graha?


Grah sadrži oligosaharid, otporni škrob koji se probavlja tek kad dođe u debelo crijevo. Upravo je on krivac za plinove i nadutost nakon konzumiranja ove namirnice.

Neki stručnjaci tvrde da se ti negativni učinci mogu smanjiti ako grah više puta isperete u procesu namakanja te ga stavite kuhati u čistoj vodi.

Drugi tvrde da će se oligosaharidi smanjiti ako grah kuhate s morskom travom kombuom, dok se neki kunu da grah treba začiniti timijanom, mažuranom ili kimom, što jamči smanjivanje plinova i nadutosti.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za pripremanje jela s grahom.

Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom? Stockholm - 3 Kiruna, Švedska - 4 Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4 +3 Švedska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju