Šveđani su neobične biljke, poseban narod. Oni su marljivi, ali izrazito cijene pauzu za kavu, skromni su, no njihove zastave stoje posvuda i na prvu loptu mogu djelovati hladno poput klime koja ih okružuje, ali kad ih upoznate, topli su kao sauna. Šveđani ne uživaju u ćaskanju i praznim riječima koje su mnogima potrebne da premoste neugodnu tišinu.

Kad nemaju što reći, Šveđani šute, a rijetki su oni koji pozdravljaju susjede na stubištu ili u prolazu. Ponekad ne odzdrave niti konobari, pa ni zaposlenici u trgovinama. Osobito starijim generacijama, komentiranje vremena s nepoznatim ljudima čini se kao besmislena, uzaludna aktivnost. Od imigranta, studenta na razmjeni ili turista možda ćete i čuti pozdrav, ali od pravih Šveđana rjeđe. No baš kad pomislite da su hladni i distancirani, iznenadit će vas topao zagrljaj umjesto pozdrava.

"Zafikarite" poslijepodne

Najbolja stvar kod fike jest to što nema pravila. Možete biti sami ili s prijateljima, kod kuće ili u kafiću, u vlaku, na poslu, doista bilo gdje ili bilo kad. No objasniti nekome tko nije iz Švedske što je fika nije najlakša stvar na svijetu (okej, možda je Hrvatima manje strana nego, primjerice, Nijemcima). Radi se o pauzi za kavu, ali to je mnogo više od kave. Tu su i pužići s cimetom (kanelbullar), čokoladne loptice u kokosu (chokladboll) te poslastica s marcipanom (semla) ili neki drugi kolač prema želji, ali fika ima dublje značenje od obične pauze za kavu s nečim slatkim.

Na tri sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izaći Palmanova Palmanova +0 Palmanova

Taj je ritual toliko upleten u njihovu tradiciju da Šveđani znaju provesti fike i fike objašnjavajući prijateljima iz drugih zemalja kako je to vrijeme za opuštanje, zbližavanje s prijateljima, bolje upoznavanje ili odmor od dnevnih obveza. Fika je i resetiranje od naporna dana, navika koja tjera da zastanemo, sjednemo, osvijestimo trenutak i pod utjecajem šećera krenemo u nove radne pobjede. Nova vremena i trendovi zdrave prehrane dopuštaju da se slatko zamijeni slanim zalogajima, pa nije "protuzakonito" naručiti tost s avokadom umjesto šećernih bombica.

Da nema sreće bez fike, potvrđuje i podatak da je Švedska među 10 najsretnijih i najprijateljskijih zemalja. Glavni je grad fike Stockholm, koji ima stotine hipsterskih ili moderno uređenih kafića, a poželite li da vam domaćin pokaže značenje tog rituala u punom smislu riječi, možete ga i unajmiti.

Mala subota

Mala subota nije rezervirana samo za Šveđane; Norvežani, Danci, Finci i Bugari također prakticiraju tu naviku koju bi mnogi prepisali od "sjevernjaka". U Švedskoj je lillördag ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vrijeme dan odmora zamijenio je dan opijanja, i to srijedom. Doduše, ne tako intenzivnog kao tijekom vikenda, ali ipak dovoljnog da bi se razbila monotonija tjedna, napravila poneka glupost i stvorile nove rupe u pamćenju. Kod umjerenih Šveđana radi se o pokojoj čaši vina ili piva i druženju s prijateljima u kafićima koji srijedom uvečer nude popuste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju