Krenete li od Jablanca pješke do ovog mjesta božanskog užitka, trebat će vam oko 20 minuta laganog hoda po uskoj šetnici uz more. Može se doći i krenete li iz sela Zavratnica planinarskom stazom. Osim predivnog prirodnog okruženja, čim se približite cilju, uočit ćete ostatke potopljenog ratnog broda ili, kako neki izvori tvrde, potopljenu platformu iz Drugog svjetskog rata.

Uvala Zavratnica duga je oko 900 metara, a na nekim dijelovima široka tek 50. Nije baš idealno mjesto za velike turističke navale, ali u uvali Zavratnica često nema mnogo kupača. Nemogućnost prijevoza do same uvale, naplata ulaza i skrivenost uvale uvučene u Velebit razlozi su koji omogućuju potpuni mir za one koje odluče ovdje provesti barem nekoliko sati.

Prema legendi koja je opisana na stranicama Turističke zajednice Ličko-senjske županije, Zavratnica je nastala u jakom potresu davne 615. godine, u kojem su potonula i tri starorimska grada na ovom području. Pravi postanak uvale ipak je drugačiji, piše na već navedenoj stranici. Nastala je uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene, nakon čega su vode s Velebita produbile kanjon. Kako obala Jadranskog mora polako tone, tako se i kanjon Zavratnice postupno spustio u more i od njega je nastala u Velebit uvučena morska uvala.

Ovo mjesto božanskog užitka 1964. godine proglašeno je zaštićenim krajolikom. U prirodne vrijednosti zbog kojih je Zavratnica zaslužila ovu vrijednu titulu, osim posebnosti oblikom i geografskim položajem, spada i 129 vrsta različitog raslinja, od čega je čak 100 autohtonih. Jedan od zanimljivih načina na koji možete posjetiti ovu jedinstvenu uvalu na hrvatskoj obali jest planinarski izlet na Velebit, koji u prvom danu pruža pogled s vrha na gotovo cijelu obalu, a već u drugom danu kupanje u jednom od hrvatskih prirodnih bisera. Insipraciju za svoja djela na ovom je mjestu nalazio i književnik Vjenceslav Novak. Ako je njemu odgovaralo i pomoglo, ne sumnjamo da će i svima onima koji posjete ovo mjesto pravog božanskog užitka učinak biti isti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju