Kamakura je omiljena destinaciju u Japanu. Osim što je dom prekrasnim hramovima, plažama, proljetnim trešnjama i golemom Budi, meka je za ljubitelje ulične hrane.

Dok se vrzmaju okolo i jedu u hodu po cesti, turisti za sobom ostavljaju gomile otpadaka, što je osobito često u užurbanoj ulici Komachi-dori, koja vrvi trgovinama i uličnom hranom. Svaki dan ulicom od tek 350 metara protutnji 50 do 60 tisuća posjetitelja.

Kako bi ih upozorio na to da ostavljaju za sobom manje smeća, grad je izdao upozorenje posjetiteljima da sjednu i jedu te ostave grad čistim. Kazna neće biti, ali se nadaju da će tako osvijestiti turiste, kao i prenijeti im dio japanske kulture u kojoj je hrana blago koje se ne smije bacati.

Takav način razmišljanja toliko je ukorijenjen da je u gostima (i u kućama i u restoranima) ostavljanje hrane na tanjuru povezano s ključnim konceptom koji se naziva mottainai, odnosno žaljenjem za bezrazložnim stvaranjem štete.

Osim toga, vrećice s hranom, posude i ambalaže s ostacima zalogaja privlače neželjene životinje, stvarajući tako neugodno okruženje za boravak.

Talijani su također uvidjeli štetu koju im stvaraju neuredni posjetitelji, pa su Firentinske vlasti zabranile „šetnju sa sendvičem u ruci“ u određeno doba dana. Tko se ne pridržava propisa, mogao bi biti kažnjen globom od 150 do 500 eura.

Zlatna ribica Hrana i piće Omiljeno mjesto Sarajlija: Originalni kafić s WC-om kakav niste nikad vidjeli

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju