Šećerni keksi (eng. Sugar cookies) obično se pripremaju od brašna, šećera, jaja, praška za pecivo i ekstrakta vanilije, a koriste se kao baza za ukrašavanje uoči raznih blagdana.
S različitim kalupima za kekse – od božićnih zvjezdica i jelki do uskrsnih zečeva – te uz dodatak različitih glazura mogu se prilagoditi svakom blagdanu ili prazniku.
Ovaj jednostavan recept za kekse može se još dodatno pojednostaviti, te napraviti od svega tri sastojka koje svatko ima u smočnici i hladnjaku. Najbolje od svega? Gotovi su za 20-tak minuta.
Sastojci:
- 140 grama omekšalog maslaca
- 120 grama brašna
- 65 grama šećera
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
- Koristeći mikser istucite maslac i šećer dok ne dobijete jednoliku smjesu.
- Umiješajte brašno.
- Od dobivene smjese napravite kuglice promjera oko 2,5 centimetara. Postavite ih na papir za pečenje te odvojite jednu od druge.
- Stavite peći u pećnicu 15 do 17 minuta dok ne dobiju laganu zlatnu boju na rubovima. Dobar tek!
Začinjeni i neodoljivi: Recept za tradicionalne belgijske kolačiće Specoolas koji imaju okus blagdana +8