Lepeze, privjesci, sapuni, eterična ulja, mirisni štapići, sve od sandalovine, u Mysoreu iskaču gotovo na svakom uglu. Sandalovina je ovdje poznata kao kraljevsko drvo, a sorta koja ovdje raste jedna je od najboljih u svijetu.

Drvo se koristilo za izradu namještaja i hramova, danas se koristi za izradu suvenira poput privjesaka i lepeza, a osobito je popularno i nadaleko poznato eterično ulje koje se koristi za izradu sapuna, mirisnih štapića, parfema, kozmetike…

Koristi se i u religijskim ritualima, ali i u farmaciji, smatra se afrodizijakom, a koristi se i za liječenje. Postoji više vrsta ulja od sandalovine, no ono proizvedeno u Mysoreu smatra se najboljim u svijetu.

Prije I. svjetskog rata ulje sandalovine izvlačilo se u Mysoreu, a destiliralo i prodavalo u Njemačkoj. No tijekom rata tvornice su se zatvorile i uzrokovale štetu lokalnoj proizvodnji. Stoga je maharadža Krishna Raja Wodiyar IV 1916. uspostavio državnu tvornicu Government Sandalwood Oil Factory da pokrene proizvodnju ulja od sirovine koja se nakupila i počela propadati jer nikad nije stigla do Njemačke.

Sandalovina Sandalovina (Foto: Getty Images)

Nedugo nakon toga maharadža je na poklon dobio rijedak set sapuna od sandalovine što mu je dalo ideju da potakne proizvodnju sličnih, kvalitetnih sapuna za široke mase, po prihvatljivoj cijeni. Popularnost sapuna proširila se prvo gradom, pa čitavom zemljom, a onda i inozemstvom, tako da su čak i kraljevske obitelji mnogih zemalja naručivale ove sapune za sebe.

Krenulo se potom i u proizvodnju parfema, a kasnije su krenuli i mirisni štapići, gelovi za umivanje lica, puder i drugi proizvodi.

Mysoreski sapun ipak je ostao zaštitni znak firme, koja je u međuvremenu promijenila naziv u Karnataka Soaps & Detergent Limited (KS & DL), i jedan je od najpopularnijih suvenira koji se mogu kupiti ovdje. Jedini je sapun u svijetu koji se radi od 100%-tnog čistog ulja sandalovine, a sadrži još druga eterična ulja, poput pačulija, vetivera, naranče, geranija i ruže.

Sandalovina iz Mysorea Sandalovina iz Mysorea (Foto: Getty Images)

U proizvodnju sapuna maharadža je sa svojim suradnicima uložio puno truda, pa osim stvaranja kvalitetnog proizvoda razmišljali su i o pakiranju, pa i obliku. Za razliku od četvrtastih sapuna, dotad prisutnih na tržištu Indije, oni su sapun od sandalovine proizvodili u ovalnom obliku.

Državna firma danas vodi i program s lokalnim farmerima za uzgoj sandalovine, kako bi se osigurala jeftina sirovina za proizvodnju sapuna. Za svako posječeno drvo zasadi se jedno novo.

Ako se ikad nađete u Indiji i poželite suvenir od sandalovine, puno je krivotvorina pa je proizvod bolje kupiti od licenciranog proizvođača – državne firme u njihovim trgovinama. A što se sapuna tiče? Oni se mogu kupiti u svakom dućanu u Indiji i po istoj cijeni. Pakiranje od 3 komada je najisplativije i košta 20 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju