Mozartov grad idealna je vikend-destinacija. Salzburg godišnje organizira preko 400 kulturnih događaja. Jedan je od najljepših baroknih gradova u Europi, što je prepoznao i UNESCO te ga uvrstio na popis svjetske baštine.

Ugođaj koji čine zelene površine, dojmljiva arhitektura te kafići kojima ne nedostaje šarma sasvim je dovoljan povod za posjet gradiću u susjedstvu. Razlog više je to što ne morate bankrotirati da biste ispunili vrijeme. Iako se ulaz u utvrdu Hohensalzburg iz 11. stoljeća (dom salzburškog princa), kuću obitelji Mozart i palaču Hellbrunn naplaćuju, slobodno vrijeme možete provesti i posve besplatno.

Muzej ludih vozila

Hangar-7 u salzburškoj zračnoj luci jedna je od omiljenih austrijskih atrakcija za koje se ne plaća ulaz. U vlasništvu je osnivača tvrtke Red Bull, Dietricha Mateschitza koji je ondje smjestio svoju zbirku manjih i većih, povijesnih i modernih zrakoplova, helikoptera i trkaćih automobila.

U prethodnom hangaru ponestal je mjesta za kolekciju pa je austrijski arhitekt Volkmar Burgstaller počeo smišljati novo rješenje i projektirao golemu staklenu kupolu koju je otvorio 2003. Hangar je nerijetko domaćin umjetnicima, izložbama i koncertima. Iz centra Salzburga hangar je lako dostupan gradskim autobusom.

Šetnja baroknim vrtovima

Salzburgu ne nedostaje povijesnih zgrada i vrtova, ali palača Mirabell jedna je od najljepših u Austriji. Osim prekrasne Mramorne dvorane u kojoj se održavaju koncerti i svadbe, posjetitelji žele vidjeti i vrtove iz kojih puca pogled na katedralu.

U jednom od najljepših europskih baroknih vrtova nalaze se fontane i skulpture mitoloških bića i junaka. Zbog idiličnog okruženja u Mirabelli tu je i sniman film „Moje pjesme, moji snovi'.

Festival za sve

Siemensove festivalske noći koje traju krajem srpnja i početkom kolovoza jedan su od omiljenih kulturnih događaja u Austriji. Festival posvećen glazbi i kazalištu izvrsna je prilika za uživanje u kulturi pod otvorenim nebom na Kapitelplatzu.

Tim festivalom Salzburg želi lokalcima i turistima pružiti priliku da dožive grad u punom sjaju. Nekoliko tisuća ljudi okuplja se svake večeri kako bi uživali u operama i koncertima.

Ne vjerujte svemu što vidite na fotografiji: Ova plaža uopće tako ne izgleda u stvarnom životu Plaža Kuta, Bali - 1 Plaža Kuta, Bali - 3 Plaža Kuta, Bali - 2 +1 Plaža Kuta, Bali - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju