U najnovijoj, jesenjoj epizodi Abecede finih zalogaja u Pauzi, u petak, 30.10, autorica projekta Marija Vukelić (profesorica francuskog i talijanskoga po struci, ljubiteljica gastronomije i vina, studentica WSET vinske akademije) ponudila je uparivanje jela i vina all'italiana, rižote s pjenušavim talijanskim vinima.

Tako je ponovno 'sljubila' svoje dvije ljubavi – riječi, jezike, lingvistiku s - enologijom i gastronomijom. O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…) ali i ona jednostavnija – regionalna. Spoj hrane i vina kreativan je i umjetnički trenutak, pa su se kuhar i gosti u Pauzi poigrali s talijanskim riječima i jelima, točnije prvim jelima – rižotima, koja su pratila izvrsna talijanska pjenušava vina vinarija Rebuli  i Bottega. Uz kušanje, rižoto je bio opjevan vinom pjesnika (Il vino dei poeti, Bottega), a svoju bilješku o proseccu napisao je književnik Marijan Grakalić.
 

Jesenji jelovnik all'italiana:

-hladna salata od crvene riže & Rebuli spumante rosé

-rižoto s bundevom i gorgonzolom & Rebuli Prosecco Superiore DOCG

-rižoto s gljivama & Bottega Il vino dei poeti, Prosecco DOC

-izbor talijanskih sireva & Chianti Classico DOCG, Collina del Sole

Gost-kuhar Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanskih proizvoda na zagrebačkom Dolcu 'SAPORI' predstavio je talijansku rižu Carnaroli s kojom je pripremio dva rižota all' italiana s okusima jeseni. Zvijezda večeri bila je bundeva - i to talijanska, posebne sorte la zucca di Chioggia, u pratnji gorgonzole - a jesenjim okusima uspješno su se pridružile i gljive s kestenima, u drugom rižotu. Za kraj večeri ponuđeni su talijanski sirevi koji su se kušali uz izvrsan Chianti Classico DOCG 2013, koji je, unatoč svojoj mlađahnoj godini, oduševio sve goste, tipičnim mirisima i okusom najpoznatijeg toskanskog crvenoga vina. 

Sapori (tvrtka Radix Istra) je trgovina delikatesnih talijanskih proizvoda, nedavno otvorena u zatvorenom dijelu tržnice Dolac, nakon već otvorenih u Puli i Vodnjanu. Vlasnik Gianfranco Crepaldi, veliki gurman, podrijetlom iz Novare, zadnjih je desetak godina više u Hrvatskoj nego na rodnoj grudi. Raduje ga kuhanje, posebno ržiota jer je djetinjstvo proveo uz plantaže riže, s rižom je narasao i stasao, I poznaje je “u dušu”. Gianfranco iz Italije uvozi, osim izvrsne riže Carnaroli za rižota i druge vrste riže, I granu padano, parmiggiano reggiano i druge sireve, suhomesnate proizvode i ostale delikatese, a najveća atrakcija u trgovini je velika mortadella od 80 kg. Cijene su pristupačnije od mnogih drugih mjesta gdje nalazimo talijanske proizvode u Hrvatskoj.

Abeceda finih zalogaja je gastro-edukativni projekt Marije Vukelić u kojemu se na degustacijskim večerama sljubljuju vina s jelima koja im pašu po – abecedi ili po nekom drugom jezičnom ključu. Nije ih nužno spojiti u najboljem mogućem 'pairingu' slova – nego je cilj zajednički učiti, slobodno razgovarati i uživati u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu. U sljubljivanju ne ulazimo u duboke teorije usklađivanja (tradicionalni ili klasični parovi, postavke talijanske ili francuske škole) nego se koncentriraramo na jedno područje, terroir, spojit ćemo nešto što raste zajedno ili barem blizu, i dodat ćemo u sve - vlastiti emocionalni doživljaj.

Rižoto od bundeve i gorgonzole

Sastojci:

600 g bundeve zucca di Chioggia (ili hokaido bundeve)
120 g crvenog luka
Temeljac od povrća
250 g carnaroli riže – Sapori
Bijelo vino ili prosecco (1-2dcl)
100 g gorgonzole - Sapori
30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano - Sapori

Priprema:

1. Bundevu očistite i narežite na kockice. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica.

2. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min.

3. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi.

4. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom - grana padana ili parmiggiano reggiano.

Buon appetito!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju