Puno puta mi se dogodilo da sam sanjao ćevape, a gdje su najbolji ćevapi ako ne u srcu BiH, Sarajevu. No, nekako mi nije 'isplativo' nakon svakog sna putovati do Sarajeva kako bih udovoljio želji, ali i skrivenoj poruci koju mi šalje podsvijest.

Kako ne bih morao, zbog neutažive želje za bosanskom kuhinjom, živjeti na relaciji Čakovec – Sarajevo, tu je pravi tradicionalni bosanski restoran tek nadomak Zagreba.

Bosanska kuhinja nisu samo ćevapi, ona je puno više od toga. Bosanski lonac, koji će vas doslovno natjerati da se zaljubite u raznovrsne vrste mesa i povrća, jedan je od najboljih primjeraka ove osebujne kuhinje. A sarma, i mnoge njene varijacije, ponosno stoje na samom vrhu popisa mnogobrojnih jela.

Ako ste kao ja, uvijek gladni, onda svakako morate upoznati krunski restoran bosanske kuhinje u Hrvatskoj. Naime u mjestu Rakitje, odmah iza Podsusedskog mosta, na staroj Samoborskoj cesti, smjestio se bosanski restoran 'Sevdah' koji će vas ostaviti bez riječi.

U ugodno uređenom ambijentu svakodnevno možete uživati u pravoj bosanskoj kuhinji. Sarme, punjene tikvice, sogan dolme, zeljanice, krumpiruše i burek samo su maleni dio bogate trepeze koju nudi ovaj restoran.

Ali jednu stvar trebate znati odmah na početku. I dok će vas neopisivo dobra hrana tjerati da ju 'smažete' u što kraćem mogućem roku, ovdje je pravilo da se njihova jela jedu polagano, praćena dobrom čašicom domaće žestice.

I dok se obroci završavaju slatkim desertom ovdje ćete svoje 'bosanski' doživljaj završiti pravom turskom kahvom uz koju će vam poslužiti pravi bosanski rahat lokum.

Eto, dok će vam za istraživanje BiH trebati malo više dana u komadu, za istraživanje njihove tradicionalne kuhinje dovoljno vam je malo volje i telefonski poziv kako biste rezervirali svoje mjesto u ovom neponovljivom restoranu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju