Pita od jabuka s prhkim tijestom bez glutena priprema se od 2 vrste brašna – bezglutenski mix i heljdino brašno. Te dvije kombinacije uvijek daju lijepo kompaktno tijesto s kojim se može raditi. U tijesto nisam dodavala šećer, kao ni u punjenje.
Jabuke sam narezala na kockice i pomiješala s medom i cimetom. Još jedna napomena... radila sam mini pite u kalupima promjera 12 cm, tako da mi je ova količina tijesta bila dovoljna za 3 mini pite ili jednu normalnu. Ostatak tijesta sam “isplela” i stavila preko nadjeva.
Barbaru možete pratiti na njenom blogu Foodiona, Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.
Pita od jabuka
Sastojci:
100 g brašna bezglutenski mix
25 g heljdinog brašna
50 g maslaca
1 jaje
Prstohvat soli
3 jabuke
3 žlice meda
1/2 žličice cimeta
Priprema:
1. Upalite pećnicu na 180°C.
2. U zdjelu dodajte brašno i na kockice narezan hladni maslac.
3. Pomiješajte ove sastojke tako da dobijete mrvičastu teksturu.
4. Zatim dodajte jaje, sol i zamijesite glatko tijesto.
5. Tijesto ostavite par minuta da se odmori u hladnjaku, a zatim ga razvaljajte na papiru za pečenje i prebacite u kalup za pečenje.
6. Tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 5 minuta.
7. Zatim dodajte nadjev od jabuka, meda i cimeta.
8. Višak tijesta ispletite i stavite preko nadjeva.
9. Pojačajte pećnicu na 190°C i pecite oko 20 minuta.
Dobar tek!