• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Razbijači mitova: Braća iz Lumbarde krše vinska "pravila" i vode jednu od najboljih konoba na otoku

Braća koja neumorno osvajaju nagrade za svoja vina s ocem vode i agroturizam u kojem možete kušati netom ulovljenu ili sušenu ribu. Kod Zureta na vjetru zrije i pršut od vlastitih svinja, a industrijskih sokova poput cole nema, kao niti piva...

Nika Borovac 22.08.2018 10:56 komentari
viber Created with Sketch.
Zure - 11
Zure - 11 (Foto:NB)

Galerija Zure - 19 15 Zure - 18 15 Zure - 17 15 Zure - 16 15

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Obitelj Batistić poznatija kao Zure neraskidivo je povezana s Korčulom. Navratite li u njihov agroturizam i popričate sa srdačnim domaćinima pomislit ćete da njihovim žilama teče more i pijesak, maslinovo ulje i rodno tlo od kojeg žive već 600 godina, koliko broji njihova loza. Takav dojam nije bio rezultat grka koji se našao u našim čašama, nego strasti koja izvire iz svake rečenice, iskrenih jela i specifičnog pristupa poslu.

Korčula posljednjih godina strelovito hita naprijed od čokota do zvijezda – kako s fine dining epicentrima u gradu, tako i svježim zbivanjima na susjednim otočićima. No potraga za oazama dobrog vina i kuhinje odvela nas je malo dalje, do Lumbarde. Najbolji način da doživimo tanjure i čaše bilo je upoznavanje s „mjestom zločina“ na kojem se rađaju sastojci – i kasnije spajaju u alkemiju.

Mladi vinar Ivan Batistić Zure spremno nas je povezao drndavim prašnjavim putevima da bismo se uvjerili kako izgledaju vinogradi Defore izrasli na nekadašnjem kršu. U vrijeme kad svi koji mogu daju petama vjetra preko granice u potrazi za poslom braća Ivan i Marko ostali su na otoku. Ljubav prema borilačkim vještinama i medalje koje su dobivali na natjecanjima spremno su zamijenili za vinske. 

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Aug 3, 2018 at 11:59am PDT

Naporan rad, strpljenje i disciplinu obje vještine imaju u korijenima, baš kao i snažnu želju za napredovanjem bez koje nema rezultata. 

Obitelj Zure je figurativno i konkretno prekoračila svoje granice. Stare vinograde u pijesku, na kojima su rasli grk i plavac za vino koje bi se popilo u restoranu, odlučili su proširiti.

Otac Bartul sa sinovima krenuo je u avanturu života i dignuo kredit za 10 hektara zemlje. 3 hektara odvojili su za masline i voćke, a na ostatku zasadili 33 tisuće trsova. Stoga ne čudi da za svoje vino obitelj Zure ne kupuje ni kilogram grožđa.

Zašto i bi, kad imaju najveći vinograd na otoku. Možda nisu najjači po kapacitetima, ali grožđa proizvode najviše. Ulaganje u toliko hektara ne bi bio ni upola tako hrabro – ili ludo (rekli bi oni koji se ne boje Zuretovih borilačkih vještina) da ih nisu odlučili posvetiti grku koji prekriva više od 65 posto. Ta je autohtona sorta po mnogočemu specifična.

Nobilove slike krase etikete Nobilove slike krase etikete (Foto: NB)

„Grk je posebna priča. Da smo htjeli zasaditi 100 posto te sorte, grožđa ne bi bilo. Toj hermafroditnoj sorti muški cvijet nije funkcionalan i zato mu treba oprašivač. Stoga se i kaže da je zapravo grk – grkinja“, slikovito objašnjava vinar.

Grkinja je preživjela filokseru, pošast što je poharala vinograde Starog kontinenta zahvaljujući pjeskovitom tlu lumbarajskog polja koje joj nije pasalo. No najveći vinograd na otoku nalazi se na kamenu; melioriranom kršu gdje su stoljećima rasle makija i borova šuma.

U taj su se pothvat Zuretovi upustili uz nadzor prof.dr.sc. Bernarda Kozine s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prva berba u novom vinogradu bila je 2014., a da nije bila rodna ne bismo ondje stajali, pričali, promatrali kako se nebo spaja s morem i vinogradima. 

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Aug 18, 2018 at 3:22am PDT

Zahvaljujući mikrolokaciji velikog vinograda te godine vremenski uvjeti su bili dobri, što se ne bi moglo reći i za okolicu. Godinu dana kasnije Zuretovi su izašli na tržište da bi 2017. otac Bartul prepustio vinariju sinovima.

Čežnja za pobunom lumbarajskih „revolucionara“ već se dala se naslutiti Rebellionom, uspješnom kupažom cabernet sauvignona, merlota, syraha, alicante bouscheta i plavca malog – sorti koje prave društvo grku na ukroćenom tlu. Ljubav prema eksperimentiranju seže dalje, a tako je i nastao vrhunski pjenušac od grka.

Tijekom studija u Poreču Marko je došao na ideju napraviti nešto što nitko ne radi, a obitelj se jednoglasno složila. Opčinjeni su i muškatom žutim kojeg su posadili u malom vinogradu s crvenicom. Planiraju ga iskoristiti za polusuho vino jer prošek već rade od grka. Ponose se i pošipom koji neumorno osvaja nagrade. 

Quinta Essentia Quinta Essentia (Foto: NB)

"Ove godine pošip je osvojio nagradu za najbolje bijelo suho vino u istoj kategoriji, odnosno šampion je bijelih vina na ocjenjivanju u Mostaru i to ispred renomiranih hrvatskih proizvođača, te zlato u Dubrovniku na Festiwineu.

Uz grk Bartul te Sur Lie, prošek koji uporno osvaja zlato (Dubrovnik Festiwine 2017 - zlato, najbolji prošek, najbolje vino vinogorja Korčula, Sabatina 2017 - veliko zlato) nosi etiketu Elysion, a pjenušac se zove Quinta Essentia. I samo ime sugerira da se radi o nečem vrijednom i rijetkom. O njemu su dugo sanjali, a u konačnici i strpljivo, pažljivo i s puno ljubavi pretvorili ga u stvarnost. Pomno su pratili kiseline, zrelost grožđa i šećere.

Zure - 8 Zure - 8 (Foto: NB)

„Savjetovali smo se s profesorom Kozinom i zaključili da berba mora biti u točno određen sat. Hladnjača je bila spremna. Već se pokušavalo napraviti pjenušac od grka, ali neuspješno zbog čega smo bili izrazito oprezni.

Naš je posao bio u vinogradu, a profesor Kozina je preuzeo proizvodnju. 2016. smo napravili šestotinjak boca, a dobili smo i potvrdu da je vrhunski“, priča nam Ivan dodajući kako je grk u kamenu drukčiji od onog iz pijeska. Na Sabatini 2017. osvojio je zlato, a ove godine i Decantera u najvećoj cjenovnoj kategoriji Boutique - Icon iznad 60 £.

  Zure Zure (Foto: NB)

 „Pomno pratimo parametre u vinogradu – kad nismo pazili znalo se dogoditi da ima previše alkohola, preko 15. Osim toga, aromatika grka u kamenu je drukčija. Ima odličnu svježinu i mineralnost. Prva serija je odležala godinu dana na kvascima, dok ćemo se s berbom 2016. malo poigrati i pustiti je duže da vidimo kako će se i to odraziti.“, kaže i dodaje kako su ove godine jako zadovoljni berbom i vjeruju da će biti jedna od boljih ako ne i najbolja do sada s novog vinograda.

Svjež, dubok i zaobljen brut, gorkast je i konkretan poput slasnog zalogaja. Proizveli su ga tradicionalnom metodom, a godinu je proveo na kvascima. S obzirom na malu količinu boca nije si ga svatko mogao priuštiti. Koštao je više od 600 kuna. U malobrojnim restoranima koji su ga nudili i više; cijena mu se penjala do 1800 kuna, a kupovali bi ga Rusi. Prošle godine su ga preskočili jer uvjeti nisu dopustili dovoljno grožđa, a što će biti ove – vidjet ćemo. 

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Jul 28, 2018 at 4:41am PDT

Zuretova vina su poput putujuće galerije, iskaču s polica žarkim bojama koje potpisuje poznati akademski slikar, ali i važnije – od Ivanove bake brat, Stipe Nobilo.

> Hedonistički vodič po Korčuli: 18 mjesta na kojima se fino jede i pije

Slikovita je i sama konoba s lijepom terasom i interijerom u drvetu, materijalima koji se prirodno uklapaju u okoliš. Sva jela koja stižu na stol pripremaju se od povrća koje raste u obiteljskom vrtu, a za ribu se brine otac koji je gotovo svaki dan na moru.

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Jun 19, 2018 at 11:54am PDT

Lijepe primjerke upravo je čistio kad smo se vratili iz vinograda. Nađe se kod Zureta jastoga, škrpine, zubaca, kovača, grdobine… svega što se zaplete o mreže brodice koja neumorno ide prema Lastovu.

> Panker na hrvatskom Crnom otoku: Život kuhara za holivudski film, a ima tek 25

Ribu suše u soli te je pripremaju kao bakalar, ali na vjetru zrije i pršut od vlastitih svinja. Industrijskih sokova poput cole nema, kao niti piva, ali zato nazdraviti možete domaćim likerima koji u sebi čuvaju mirise i okuse lumbarajskog kraja.

  • #gdje sjesti
  • #Korčula
  • #zure
  • #Vino
  • #agroturizam
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
Oglas
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Svjetski poznate
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Dođite i sudjelujte u raspravi: Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
Zagrebačkim pothodnicima
Dođite i sudjelujte! Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Novo vrijeme
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Zimski odmor u termama uz Crno jaje: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Snaga vode
Zimski odmor u termama uz povoljne ponude: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Metković: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
jedan teško ozlijeđen
Brutalno nasilje kod škole: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Kako danas izgleda Katarina Witt?
legendarna katarina witt
Kako danas izgleda "Vatra na ledu"? Napunila je 60, a nekad su se divili njezinoj ljepoti
zdravlje
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Tijelo ostaje bez ključnog minerala!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
Izgleda li vam poznato?
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
sport
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
Lorenzo Lepore na platformi X objavio je informaciju kako je Hajduk zainteresiran za Nikitu Solomonovsa
Mlad i perspektivan
Hajduk dovodi novog napadača? Prošao je testiranja, lomi se oko odštete
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
tv
Kumovi: Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
KUMOVI
Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
MasterChef: Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
NAPETO!
Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vrata Biokova - 6 Hrana i piće
    Odmor za dušu

    10 genijalnih izletišta u Dalmaciji za uživanje u prirodi i vrhunskoj hrani

  • Vinarija Jovanov - 8 Hrana i piće
    Čisti zen

    Od Blata do zvijezda: Vinski bar usred vinograda zbog kojeg ćete se poželjeti vratiti na Korčulu

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close