• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Razbijači mitova: Braća iz Lumbarde krše vinska "pravila" i vode jednu od najboljih konoba na otoku

Braća koja neumorno osvajaju nagrade za svoja vina s ocem vode i agroturizam u kojem možete kušati netom ulovljenu ili sušenu ribu. Kod Zureta na vjetru zrije i pršut od vlastitih svinja, a industrijskih sokova poput cole nema, kao niti piva...

Nika Borovac 22.08.2018 10:56 komentari
viber Created with Sketch.
Zure - 11
Zure - 11 (Foto:NB)

Galerija Zure - 19 15 Zure - 18 15 Zure - 17 15 Zure - 16 15

U trendu Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Klizalište City Park Ice Rink u Budimpešti Za 5000 klizača Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom? Sandnøtter norveški božićni keksi Ispečeni za 10 minuta Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Obitelj Batistić poznatija kao Zure neraskidivo je povezana s Korčulom. Navratite li u njihov agroturizam i popričate sa srdačnim domaćinima pomislit ćete da njihovim žilama teče more i pijesak, maslinovo ulje i rodno tlo od kojeg žive već 600 godina, koliko broji njihova loza. Takav dojam nije bio rezultat grka koji se našao u našim čašama, nego strasti koja izvire iz svake rečenice, iskrenih jela i specifičnog pristupa poslu.

Korčula posljednjih godina strelovito hita naprijed od čokota do zvijezda – kako s fine dining epicentrima u gradu, tako i svježim zbivanjima na susjednim otočićima. No potraga za oazama dobrog vina i kuhinje odvela nas je malo dalje, do Lumbarde. Najbolji način da doživimo tanjure i čaše bilo je upoznavanje s „mjestom zločina“ na kojem se rađaju sastojci – i kasnije spajaju u alkemiju.

Mladi vinar Ivan Batistić Zure spremno nas je povezao drndavim prašnjavim putevima da bismo se uvjerili kako izgledaju vinogradi Defore izrasli na nekadašnjem kršu. U vrijeme kad svi koji mogu daju petama vjetra preko granice u potrazi za poslom braća Ivan i Marko ostali su na otoku. Ljubav prema borilačkim vještinama i medalje koje su dobivali na natjecanjima spremno su zamijenili za vinske. 

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Aug 3, 2018 at 11:59am PDT

Naporan rad, strpljenje i disciplinu obje vještine imaju u korijenima, baš kao i snažnu želju za napredovanjem bez koje nema rezultata. 

Obitelj Zure je figurativno i konkretno prekoračila svoje granice. Stare vinograde u pijesku, na kojima su rasli grk i plavac za vino koje bi se popilo u restoranu, odlučili su proširiti.

Otac Bartul sa sinovima krenuo je u avanturu života i dignuo kredit za 10 hektara zemlje. 3 hektara odvojili su za masline i voćke, a na ostatku zasadili 33 tisuće trsova. Stoga ne čudi da za svoje vino obitelj Zure ne kupuje ni kilogram grožđa.

Zašto i bi, kad imaju najveći vinograd na otoku. Možda nisu najjači po kapacitetima, ali grožđa proizvode najviše. Ulaganje u toliko hektara ne bi bio ni upola tako hrabro – ili ludo (rekli bi oni koji se ne boje Zuretovih borilačkih vještina) da ih nisu odlučili posvetiti grku koji prekriva više od 65 posto. Ta je autohtona sorta po mnogočemu specifična.

Nobilove slike krase etikete Nobilove slike krase etikete (Foto: NB)

„Grk je posebna priča. Da smo htjeli zasaditi 100 posto te sorte, grožđa ne bi bilo. Toj hermafroditnoj sorti muški cvijet nije funkcionalan i zato mu treba oprašivač. Stoga se i kaže da je zapravo grk – grkinja“, slikovito objašnjava vinar.

Grkinja je preživjela filokseru, pošast što je poharala vinograde Starog kontinenta zahvaljujući pjeskovitom tlu lumbarajskog polja koje joj nije pasalo. No najveći vinograd na otoku nalazi se na kamenu; melioriranom kršu gdje su stoljećima rasle makija i borova šuma.

U taj su se pothvat Zuretovi upustili uz nadzor prof.dr.sc. Bernarda Kozine s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prva berba u novom vinogradu bila je 2014., a da nije bila rodna ne bismo ondje stajali, pričali, promatrali kako se nebo spaja s morem i vinogradima. 

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Aug 18, 2018 at 3:22am PDT

Zahvaljujući mikrolokaciji velikog vinograda te godine vremenski uvjeti su bili dobri, što se ne bi moglo reći i za okolicu. Godinu dana kasnije Zuretovi su izašli na tržište da bi 2017. otac Bartul prepustio vinariju sinovima.

Čežnja za pobunom lumbarajskih „revolucionara“ već se dala se naslutiti Rebellionom, uspješnom kupažom cabernet sauvignona, merlota, syraha, alicante bouscheta i plavca malog – sorti koje prave društvo grku na ukroćenom tlu. Ljubav prema eksperimentiranju seže dalje, a tako je i nastao vrhunski pjenušac od grka.

Tijekom studija u Poreču Marko je došao na ideju napraviti nešto što nitko ne radi, a obitelj se jednoglasno složila. Opčinjeni su i muškatom žutim kojeg su posadili u malom vinogradu s crvenicom. Planiraju ga iskoristiti za polusuho vino jer prošek već rade od grka. Ponose se i pošipom koji neumorno osvaja nagrade. 

Quinta Essentia Quinta Essentia (Foto: NB)

"Ove godine pošip je osvojio nagradu za najbolje bijelo suho vino u istoj kategoriji, odnosno šampion je bijelih vina na ocjenjivanju u Mostaru i to ispred renomiranih hrvatskih proizvođača, te zlato u Dubrovniku na Festiwineu.

Uz grk Bartul te Sur Lie, prošek koji uporno osvaja zlato (Dubrovnik Festiwine 2017 - zlato, najbolji prošek, najbolje vino vinogorja Korčula, Sabatina 2017 - veliko zlato) nosi etiketu Elysion, a pjenušac se zove Quinta Essentia. I samo ime sugerira da se radi o nečem vrijednom i rijetkom. O njemu su dugo sanjali, a u konačnici i strpljivo, pažljivo i s puno ljubavi pretvorili ga u stvarnost. Pomno su pratili kiseline, zrelost grožđa i šećere.

Zure - 8 Zure - 8 (Foto: NB)

„Savjetovali smo se s profesorom Kozinom i zaključili da berba mora biti u točno određen sat. Hladnjača je bila spremna. Već se pokušavalo napraviti pjenušac od grka, ali neuspješno zbog čega smo bili izrazito oprezni.

Naš je posao bio u vinogradu, a profesor Kozina je preuzeo proizvodnju. 2016. smo napravili šestotinjak boca, a dobili smo i potvrdu da je vrhunski“, priča nam Ivan dodajući kako je grk u kamenu drukčiji od onog iz pijeska. Na Sabatini 2017. osvojio je zlato, a ove godine i Decantera u najvećoj cjenovnoj kategoriji Boutique - Icon iznad 60 £.

  Zure Zure (Foto: NB)

 „Pomno pratimo parametre u vinogradu – kad nismo pazili znalo se dogoditi da ima previše alkohola, preko 15. Osim toga, aromatika grka u kamenu je drukčija. Ima odličnu svježinu i mineralnost. Prva serija je odležala godinu dana na kvascima, dok ćemo se s berbom 2016. malo poigrati i pustiti je duže da vidimo kako će se i to odraziti.“, kaže i dodaje kako su ove godine jako zadovoljni berbom i vjeruju da će biti jedna od boljih ako ne i najbolja do sada s novog vinograda.

Svjež, dubok i zaobljen brut, gorkast je i konkretan poput slasnog zalogaja. Proizveli su ga tradicionalnom metodom, a godinu je proveo na kvascima. S obzirom na malu količinu boca nije si ga svatko mogao priuštiti. Koštao je više od 600 kuna. U malobrojnim restoranima koji su ga nudili i više; cijena mu se penjala do 1800 kuna, a kupovali bi ga Rusi. Prošle godine su ga preskočili jer uvjeti nisu dopustili dovoljno grožđa, a što će biti ove – vidjet ćemo. 

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Jul 28, 2018 at 4:41am PDT

Zuretova vina su poput putujuće galerije, iskaču s polica žarkim bojama koje potpisuje poznati akademski slikar, ali i važnije – od Ivanove bake brat, Stipe Nobilo.

> Hedonistički vodič po Korčuli: 18 mjesta na kojima se fino jede i pije

Slikovita je i sama konoba s lijepom terasom i interijerom u drvetu, materijalima koji se prirodno uklapaju u okoliš. Sva jela koja stižu na stol pripremaju se od povrća koje raste u obiteljskom vrtu, a za ribu se brine otac koji je gotovo svaki dan na moru.

 

A post shared by Agrotourism & Winery Zure (@winery_zure) on Jun 19, 2018 at 11:54am PDT

Lijepe primjerke upravo je čistio kad smo se vratili iz vinograda. Nađe se kod Zureta jastoga, škrpine, zubaca, kovača, grdobine… svega što se zaplete o mreže brodice koja neumorno ide prema Lastovu.

> Panker na hrvatskom Crnom otoku: Život kuhara za holivudski film, a ima tek 25

Ribu suše u soli te je pripremaju kao bakalar, ali na vjetru zrije i pršut od vlastitih svinja. Industrijskih sokova poput cole nema, kao niti piva, ali zato nazdraviti možete domaćim likerima koji u sebi čuvaju mirise i okuse lumbarajskog kraja.

  • #gdje sjesti
  • #Korčula
  • #zure
  • #Vino
  • #agroturizam
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Život u mraku: kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Ni prst pred nosom
Život u mraku: Kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Savršen za jutra: Mimoza kolač s brusnicama
Jednostavno
Savršen za svako jutro: Recept za mimoza kolač s brusnicama
Dobro došli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Poput feniksa
Dobrodošli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Kolač s ananasom, kokosom i pekan orasima recept
Bez imalo muke
Najlakši kolač od ananasa, kokosa i oraha koji možete napraviti – ovo znaju ispeći i najveći amateri u kuhinji
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Stručnjaci upozoravaju
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Velika potražnja za slavonskom svinjetinom, domaća proizvodnja na povijesnom minimumu
Nestašica
Navala na mesnice, a posebno traženog mesa nema: "Ovo uvozno, palcem uzmeš i stisneš. Ako propadne, nije dobro"
Ozbiljan inicident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
Službe na terenu
VIDEO Ozbiljan incident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
show
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Ana Rucner podijelila intervju sina Dariana koji je govorio o odnosu s rastavljenim roditeljima
''što će drugi reći...''
Ana Rucner podijelila izjavu svog sina: ''Ovako priča dijete rastavljenih roditelja''
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
sport
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad aostali šokirani satnicom utakmica
bizarno!
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad ostali šokirani satnicom utakmica
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
ops!
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
sve jasno
Pitali su Ancelottija hoće li zvati Neymara na Svjetsko prvenstvo: S ovime je sve rekao
tv
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
MasterChef: ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
putovanja
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
sve
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vrata Biokova - 6 Hrana i piće
    Odmor za dušu

    10 genijalnih izletišta u Dalmaciji za uživanje u prirodi i vrhunskoj hrani

  • Vinarija Jovanov - 8 Hrana i piće
    Čisti zen

    Od Blata do zvijezda: Vinski bar usred vinograda zbog kojeg ćete se poželjeti vratiti na Korčulu

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close