Falafel ili pržene polpete od slanutka bliskoistočni su specijalitet koji i u Hrvatskoj ima brojne obožavatelje. Obogatite osnovni recept novim okusima i ispecite veličanstveni odrezak bez mesa.
Sastojci za falafel-odrezak:
- 400 g kuhanog slanutka
- 1 češanj češnjaka
- 1 kuhani slatki krumpir
- 150 g smrznutog graška
- 150 g smrznutog kukuruza šećerca
- 180 g kuhane kvinoje
- 50 g mladog luka
- 50 g svježeg korijandra
- 50 g svježeg peršina
- 1 žlica curryja u prahu
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica slatke paprike
- ½ čajne žličice soli
Priprema falafel-odreska:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Očišćeno kuhano povrće, kvinoju i začine stavite u blender i smiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
3. Od dobivene smjese napravite dvije veće polpete te ih položite na papir za pečenje.
4. Pecite u pećnici oko 40 minuta. Poslužite na pecivu za hamburger s omiljenim umakom i povrćem. Dobar tek!