Kraj lijepih jadranskih obala često nam mogu promaknuti čuda prirode skrivena u zelenilu šuma tik do prvih plaža. Jedno od takvih zanimljivih fenomena nalazi se na jugu Jadrana, na malom poluotočiću. Zmajevo oko poznato je i kao Rogozničko jezero jer se nalazi na poluotoku Gradini u Rogoznici.

Jezero je ispunjeno slanom vodom, a s morem ga povezuju brojni kanali. U blizini je i špilja čiji se otvor može vidjeti na obali. Prikladno, špilja nosi ime Zmajevo uho, a zanimljivo je to da je veća i dublja od samog jezera.

No, ono što je još zanimljivije je ponašanje ovog jezera zbog kojeg često možemo čitati novinske naslove poput "Zmajevo jezero promijenilo boju!". Naime, u donjim slojevima nema kisika, nego samo sumporovodika koji ne podržava život. Voda jezera zato je u svakome sloju druge boje: plava i zelena na površini, zelena i žuta u slojevima sa životom, a ružičasta do ljubičastocrna u sloju bez kisika.

Kada jezero "proključa" znači da je došlo do prevrtanja vodenog stupca i da su nastali uvjeti bez kisika u cijelom jezeru, zbog čega dolazi do pomora svih živih vrsta u njemu. Tada se čitavo jezero zamuti i postane sivkasto. 

Jezero je i dalje popularno među plivačima i skakačima (kao što je primjerice oduševilo i Kolumbijca Orlanda Duquea, svjetskog prvaka u skokovima u vodu). Štoviše, ovdje se znaju odigrati predstave i zaigrati vaterpolo, pogotovo jer je temperatura jezera malo viša od one u moru.

Jezero misterioznog imena sa sobom nosi i neke legende. Tako jedna kaže da je jezero nastalo nakon pada meteorita na istom mjestu. Druga kaže da je riječ bila o svemirskoj letjelici. Treća kaže da je jezero nastalo zbog kletve koju je slijepi brat bacio na drugog brata koji ga je, iskoristivši njegovu sljepoću, prevario za nasljedstvo.

I naravno, tu je legenda koja spominje rogozničkog zmaja koji, slično kao u priči o svetom Jurju koji ubija zmaja, terorizira lokalno stanovništvo i stradava od ruke heroja koji je odlučio spasiti lijepu djevojku od proždrljive i okrutne zvijeri. Samo, ova ima i sladak dodatak: postoji vjerovanje da će onaj zaljubljeni par koji se okupa zajedno u jezeru, ostati skupa u sreći i ljubavi do kraja života, a taj brak bit će okrunjen zdravom djecom. Mladenci, navalite!

Idilična priroda koju još nije „pojeo“ turizam: Prespansko jezero spaja tri zemlje, a živi u sjeni slavnijeg susjeda Prespansko jezero - 1 Prespansko jezero - 2 Prespansko jezero - 3 +4 Prespansko jezero - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju