Chinatown je naziv za mjesta u kojima živi velik postotak kineske populacije izvan same Kine. Danas ih možemo pronaći diljem svijeta, od Europe preko Amerike i Afrike pa sve do daleke Australije.

Njihov razvoj obično je rezultat masovnih migracija, a među prvima u svijetu bili su Chinatown u filipinskoj prijestolnici Manili, Chinatown u američkom San Franciscu i onaj u australskom Melbournu. Tijekom putovanja, vjerojatno ćete naići na neke od njih, pa evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o njima.

Kineski gradovi u SAD-u rezultat su zlatne groznice

Kineski gradovi u SAD-u niknuli su kao gljive poslije kiše sredinom 19. stoljeća kada je zapadnu obalu SAD-a ulovila tzv. zlatna groznica. U Kaliforniji je pronađena ogromna količina zlata, pa ne čudi što se nakon tog otkrića populacija San Francisca u samo dvije godine povećala čak 25 puta. Među tragačima za zlatom bili su i Kinezi čijim je dolaskom osnovan i prvi Chinatown u SAD-u.

Još jedan – ali tužniji – razlog za razvoj kineskih gradova

S druge strane zlatne groznice – samo groznica. Nakon što je u SAD-u ukinuto robovlasništvo i nakon što je afroameričko stanovništvo steklo određena prava, upravo su kineski radnici poslužili kao jeftina radna snaga. Ovo je privuklo još više Kineza u državu, ali je i navuklo bijes bjelačkog stanovništva iz nižih slojeva kojima su kineski radnici „oteli poslove“.

Krajem 19. stoljeća došlo je do brojnih tenzija, pa čak i uličnih sukoba i napada motiviranih rasnom mržnjom – brojni kineski gradovi bili su izvrgnuti vandalizmu, a kuće kineskih stanovnika zapaljene ili oštećene.

Singapurski kineski grad ima Ulicu bordela i smrti

Singapur ima dva Chinatowna, a jedan od njih ima popularnu ulicu Sago. Danas je ona turistička atrakcija, prepuna malih dućana i kafića, no njena povijest prilično je mučna. Sredinom 19. stoljeća ovdje se nalazilo nekoliko tvornica koje su zapošljavale velik broj (kineskih) radnika. A tamo gdje su umorni i usamljeni muškarci, obično su dolazile i – prostitutke. Tako je ova ulica najprije postala poznata po svojih 14 bordela.

No, uskoro je postala poznata i po svojim kućama smrti u koje su dolazili oni koji su se pripremali na vječni počinak kako bi čekali vlastitu smrt. Obično su to bili kronični bolesnici, jer staro kinesko praznovjerje tvrdi kako se smrt ne smije dogoditi u kući u kojoj se živi inače će nesreća snaći ostale ukućane.

Chinatown, SAD - 5 Chinatown, SAD - 5 (Foto: Getty Images)

Londonski Chinatown osnovali su kineski moreplovci

Prvotni londonski Chinatown niknuo je u istočnom dijelu grada, gdje su se tisuće kineskih mornara nastanile krajem 18. stoljeća. Oni su radili za Kinu, no zbog prirode svog posla trebali su neko vrijeme boraviti i u Londonu.

Početkom Prvog svjetskog rata na ovom je području otvoren velik broj kineskih obrta i trgovina koji su uglavnom služili za potrebe kineskih mornara koji su tu živjeli. Nažalost, za Drugog svjetskog rata originalni Chinatown je uništen. Malobrojni kineski radnici koji su ostali jedva su krpali kraj s krajem tijekom 20. stoljeća, a stvari su krenule nabolje kad je u ulici Gerrad otvoren prvi kineski restoran. Stanovnici Londona brzo su pokleknuli pred kineskom kuhinjom, a ostalo je povijest.

Razuzdani počeci Buckinghamske palače zbog kojih se engleska kraljica hvata za glavu Buckinghamska palača, London - 5 Buckinghamska palača, London - 2 Buckinghamska palača, London - 3 +1 Buckinghamska palača, London - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju