Većini ljudi poznata je Aleksandrijska knjižnica – bila je to najveća knjižnica starog vijeka, smještena u egipatskom gradu Aleksandriji. Asurbanipalova knjižnica iz 7. stoljeća nalazila se u današnjem Iraku i vjeruje se kako je upravo ona najstarija knjižnica svijeta. No, koja je to knjižnica koju bismo mogli nazvati najstarijom, a da radi i danas?

Procijenjuje se kako je knjižnica al-Qarawiyyin najstarija knjižnica koja i danas radi u svijetu. Orijentalna ljepotica ima nevjerojatne 1 163 godine, a pronaći ćete ju u marokanskom gradu Fez.

Osnovana je 859. godine u sklopu sveučilišta koje također spada u jedne od najstarijih sveučilišta svijeta. Knjižnicu i sveučilište je osnovala Fatima al-Fihri, kćer bogatog tuniškog trgovca, u periodu koji je danas poznat kao „zlatno doba islama“. Kada je sveučilište izgrađeno i otvoreno, Fatima je i sama postala njegova studentica, a u njemu se i danas čuva njena originalna diploma ispisana na drvenoj podlozi.

Posljednjih nekoliko desetljeća velik dio knjižnice bio je zatvoren za javnost zbog velikih oštećenja – pristup su imali samo neki djelatnici i studenti fakulteta.

Srećom, 2012. godine iz marokanskog ministarstva kulture stigle su dobre vijesti: arhitekt i inženjer Aziza Chaouni, koji živi u Kanadi a podrijetlom je iz Feza, odgovorio je na poziv upomoć. Naime, otkrio je kako knjižnica „trune“ jer ispod nje teče potok. Uslijedile su opsežne renovacije i na sreću Marokanaca, ali i posjetitelja sa svih strana svijeta, knjižnica je ponovno otvorila svoja vrata 2017. godine.

Danas njeni hodnici sjaje kao nekad, prekriveni orijentalnim tepisima, mozaicima i kaligrafijom, uz male fontane koje ga krase putem. Knjižnica čuva oko 4 000 manuskripta, a postoje i izdanja Kurana iz 9. stoljeća te zapisi sjevernoafričkih povjesničara iz 14. stoljeća.

Srećom po posjetitelje, knjižnica se ponovila i nekim modernijim izumima poput solarnih panela, klimatizacije i malog kafića u kojem se možete sakriti od marokanskih vrućina uz nargilu ili marokanski čaj.

Dom berberskog viskija i najvećeg filmskog studija: Zanimljivosti o planini Atlas za koje niste čuli Atlas planina, Maroko - 1 Atlas planina, Maroko - 2 Atlas planina, Maroko - 3 +9 Atlas planina, Maroko - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju