Točno je kako je niklo nekoliko fontana i u Zagrebu u posljednje vrijeme, no ovih pet koje predstavljamo ipak su čuda za sebe. Neke od njih nastale su davno, neke potječu iz našeg, modernog doba, no povezuje ih svakako jedna stvar – zadivljujuća arhitektura. Stoga nije ni čudo da su mamac za turiste, koji iz dana u dan fontane obilaze, slikaju se kraj njih, a u nekima čak – ostavljaju i pozamašne svote novca.

Dubai fontana (Dubai, UAE)

Smještena u blizini jezera Burj Khalifa, ova fontana dugačka je nevjerojatnih 280 metara (gotovo 3 nogometna igrališta!!!). Izbacuje vodu do 80 metara u vis, a za njenu rasvjetu brine se više od 6 tisuća svjetala i 50 projektora koje fontanu bojaju raznim svjetlima. Svaki dan fontana upriliči nekoliko predstava, i to ne samo klasične glazbe, već pleše i na glazbu Michaela Jacksona, ali i Whitney Houston. Ukupno je koštala golemih 218 milijuna dolara, ali kad je Dubai u pitanju, taj nas podatak uopće ni ne čudi...

Dubai Dubai (Foto: Getty Images)

Fontana Trevi (Rim, Italija)

Talijani vole fontane, pa podaci kažu kako ih na Čizmi ima više od 2 tisuće. Ipak, nijedna nije slavna kao fontana Trevi (mada u Rimu svakako valja istaknuti i sjajnu fontanu četiri rijeke), koja je definitivno jedna od najvećih rimskih atrakcija. Itekakav trag je ostavila i u sedmoj umjetnosti, zahvaljujući filmovima kao što su „Slatki život“ i „Praznik u Rimu“, a sagrađena je u 18. stoljeću zahvaljujući arhitektu Nicoli Salviju.

Prema legendi, bacite li u nju novčić sigurno ćete se vratiti, a ta legenda itekako je živa i vrijedi i dan danas, budući da se u fontanu dnevno ubaci oko 3 tisuće eura!

Orijent - 8 Hrana i piće 50 metara od glavnog trga: Otvara se nova "najstarija" slastičarnica u Zagrebu

Bellagio fontane (Las Vegas, SAD)

Ove čudesne fontane koštale su oko 40 milijuna dolara, a svaku noć se na njihovo održavanje potroši oo 10 tisuća. Ipak, s obzirom na blizinu istoimenog hotela i kasina, taj novac i ne izgleda nešto pretjerano puno, s obzirom da se u kockarnici redovno ostavljaju deseci tisuća dolara.

I ovdje vode, kao i u Dubaiju ide u zrak nekoliko desetaka metara, a fontane također mijenjaju boju ovisno o glazbi. Show se odvija svakih 15 do 30 minuta, pa se ne morate bojati kako ćete ga propustiti, pogotovo jer ga možete gledati iz raznih mjesta u gradu.

Versailles Versailles (Foto: Getty Images)

Fontana Latona (Versailles, Francuska)

Versajska palača itekako je poznata kao oaza luksuza, a samim time, i fontane koje se nalaze u njenoj blizini ne mogu se opisati nikako drukčije osim kao – luksuzne i raskošne.

Najpoznatija među njima je Latona, sagrađena 1668. godine, koja pokazuje scenu iz Ovidijeva djela „Metamorfoze“. U svakom slučaju, ako vas put nanese ovdje, kad završite divljenje i obilazak palače, sačuvajte još ushita, s obzirom kako vam fontane tek slijede...

Čarobna fontana (Barcelona, Španjolska)

Izgrađena davne 1929., ova je fontana jedan od zaštitnih znakova katalonske prijestolnice. Sagrađen je za potrebe EXPO izložbe i to u tek godinu dana. Naravno, i ovdje se odvija glazbena predstava, mijenjaju se boje i sve što ide uz to. Tako da, opustite se i zaplešite kad jednom dođete ovdje, a provod zatim nastavite u nekom od mnogobrojnih barcelonskih klubova.

Borisova avantura u gradu od 38 milijuna ljudi u kojem nema gužvi ni nervoze Boris u Japanu - 41 Boris u Japanu - 1 Boris u Japanu - 10 +50 Boris u Japanu - 48

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju