• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

50 metara od glavnog trga: Otvara se nova "najstarija" slastičarnica u Zagrebu

Nakon što je proslavio 83 godine u Maksimirskoj ulici, novi Orijent stiže i u zagrebački centar, ali s novim štihom...

Nika Borovac 5.09.2019 06:36 komentari
viber Created with Sketch.
Orijent - 8
Orijent - 8 (Foto:Slastičarnica Orijent)

Galerija Orijent - 1 10 Orijent - 3 10 Orijent - 2 10 Orijent - 4 10

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Godinama se u Maksimirskoj ulici otvaraju i zatvaraju slastičarnice, ali Orijent je ove godine proslavio 83. rođendan. „Vitalni djedica“ u boljoj je formi nego ikad – nakon kratke pauze dobio je „lifting“ u obliku osvježenog interijera, ali recepti se nisu promijenili.

„Nakon što smo ponovno otvorili, gosti su dolazili provjeriti jesu li njihovi omiljeni okusi sladoleda i kolači i dalje u ponudi - i odahnuli kad su vidjeli da je tako. Čajna peciva za koja mnogi kažu da su najbolja u gradu i dalje se pripremaju jednako kao u vrijeme stričeka Ahmeta 1936. godine“, kaže direktor firme i partner Orijenta Damir Domjanović te dodaje kako se i krafne rade isto kao od prvog dana.

Zulfi Tahiri, poznatiji kao striček Ahmet, u počecima je radio u slastičarnici, ali i prodavao sladoled na kolicima punima leda po savskom kupalištu i ispred muške gimnazije kod današnje Mimare.

Bila bi šteta mijenjati lice interijera koji predstavlja lijepi primjer postmodernizma u Zagrebu, pa karakteristični glatki stolovi i brazilski mramor nisu morali seliti iz najstarije slastičarnice u Zagrebu.

Orijent - 10 Orijent - 10 (Foto: Slastičarnica Orijent)

Ondje je i stari uređaj za pravljenje limunade koji se više ne koristi, ali služi kao podsjetnik na vremena kad se dolazilo na kuglice vanilije i čokolade uz koje se ljeti pilo omiljeno piće.

Iako se govorkalo da će Zulfijeve kćeri uskoro otići u mirovinu, Ildeza i Šeherezada i dalje su nezamjenjive u Orijentu, marljivo savjetuju iz backstagea, smišljaju nove okuse, eksperimentiraju, isprobavaju i dolaze do novih kombinacija koje se zatim testiraju i mame iz vitrine. Sladoledi bez jaja s praškom i umjetnim aromama kod njih ne dolaze u obzir, ali itekako su otvorene za inovacije.

Ekonomisticu i pravnicu ljubav prema slastičarstvu navela je da preuzmu tatin Orijent 1987. godine. Iako im je ostavio recepte, odlučile su pratiti slastičarske trendove, što u to vrijeme nije bilo ni približno jednostavno kao danas, a nadahnuće su upijale i na brojnim putovanjima.

Novi sladoled: Sirtaki Novi sladoled: Sirtaki (Foto: Slastičarnica Orijent)

Uskoro možemo očekivati i još jedan Orijent. Nova slastičarnica očekuje se u krugu od 50 metara od glavnog zagrebačkog trga. Kako nam priča Damir, zadržat će duh Orijenta, ali će interijer ipak biti moderniji od onoga u Maksimirskoj.

Ponuda kolača i sladoleda bit će jednaka u obje slastičarnice, a vjerujemo da će gosti s jednakim žarom pratiti kako se sa sezonom mijenjaju i sastojci kultnih torti od sira: od trešnji do kupina i maka pa smokvi s prošekom i maslinovim uljem, idealnih za bablje ljeto. Upravo se s nestrpljenjem čeka novi cheesecake, čije sastojke diktiraju mala obiteljska gospodarstva i ponuda tržnice.

Slika nije dostupna Aktualno Najkrvaviji burger bez mesa i "jaje" na oko o kojem će se itekako pričati po gradu

Novost je i Sirtaki, sladoled od oraha, sira i meda, a u ponudu se vratio i Pomme pie, omiljena slastica od karamele i jabučica. Neki od omiljenih sladoleda su i Mozart od čokolade, lješnjaka i marcipana te Key lime pie nadahnut popularnom američkom pitom od limete. Obožavatelji Igre prijestolja hodočastili su po Dracarys, sladoled od čokolade, crvenog ribizla i karameliziranih čili papričica.

Ako još uvijek niste iskušali okuse Orijenta, teško da s nečime možete pogriješiti. Kako kaže Damir, sve što se može, radi se ručno, poput primjerice graham keksa koji se peku i melju pa zatim kombiniraju s novim sastojcima za jesenski cheesecake koji nestrpljivo iščekujemo.

Jedini recept koji će vam trebati: Najkremastiji domaći ajvar na način Vesne Miletić Ajvar - 1 Ajvar - 2 Restoran Tač +1 Ajvar - 4

  • #gdje sjesti
  • #orijent
  • #slastičarnica
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
Po preporuci nutricionistice
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
"Luka radi prekršaj"
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Najopasniji Srbin ponovno oduševio: Pogledajte nokaut u prvoj rundi vrijedan plasmana u Gloryjevo finale
PROLAZI KROZ PROTIVNIKE
VIDEO Najopasniji Srbin ponovno oduševio: Pogledajte nokaut u prvoj rundi vrijedan plasmana u Gloryjevo finale
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Premium krafne slastičarnice Orijent u Zagrebu - 5
Prodaju 5000 krafni

Zagrebačka slastičarnica koja radi premium krafne s kremom od pistacije, karamelom, pa čak i pekmezom od borovnice

Na raspolaganju vam je odvažna krafna intenzivnog okusa koja kombinira domaći pekmez od maline i bogatu kremu od pistacije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kolači slastičarnice Orijent - 4 Hrana i piće
    Vadimo žličice

    Ne mogu proći ispod radara: Isprobali smo kolače iz novootvorene zagrebačke slastičarnice Orijent

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Za slađi srpanj

    Poznata zagrebačka slastičarnica zove na slatkač: 4 nova okusa sladoleda koja možete probati u Orijentu

  • Premium krafne slastičarnice Orijent u Zagrebu - 5 Hrana i piće
    Prodaju 5000 krafni

    Zagrebačka slastičarnica koja radi premium krafne s kremom od pistacije, karamelom, pa čak i pekmezom od borovnice

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close