Godinama se u Maksimirskoj ulici otvaraju i zatvaraju slastičarnice, ali Orijent je ove godine proslavio 83. rođendan. „Vitalni djedica“ u boljoj je formi nego ikad – nakon kratke pauze dobio je „lifting“ u obliku osvježenog interijera, ali recepti se nisu promijenili.

„Nakon što smo ponovno otvorili, gosti su dolazili provjeriti jesu li njihovi omiljeni okusi sladoleda i kolači i dalje u ponudi - i odahnuli kad su vidjeli da je tako. Čajna peciva za koja mnogi kažu da su najbolja u gradu i dalje se pripremaju jednako kao u vrijeme stričeka Ahmeta 1936. godine“, kaže direktor firme i partner Orijenta Damir Domjanović te dodaje kako se i krafne rade isto kao od prvog dana.

Zulfi Tahiri, poznatiji kao striček Ahmet, u počecima je radio u slastičarnici, ali i prodavao sladoled na kolicima punima leda po savskom kupalištu i ispred muške gimnazije kod današnje Mimare.

Bila bi šteta mijenjati lice interijera koji predstavlja lijepi primjer postmodernizma u Zagrebu, pa karakteristični glatki stolovi i brazilski mramor nisu morali seliti iz najstarije slastičarnice u Zagrebu.

Orijent - 10 Orijent - 10 (Foto: Slastičarnica Orijent)

Ondje je i stari uređaj za pravljenje limunade koji se više ne koristi, ali služi kao podsjetnik na vremena kad se dolazilo na kuglice vanilije i čokolade uz koje se ljeti pilo omiljeno piće.

Iako se govorkalo da će Zulfijeve kćeri uskoro otići u mirovinu, Ildeza i Šeherezada i dalje su nezamjenjive u Orijentu, marljivo savjetuju iz backstagea, smišljaju nove okuse, eksperimentiraju, isprobavaju i dolaze do novih kombinacija koje se zatim testiraju i mame iz vitrine. Sladoledi bez jaja s praškom i umjetnim aromama kod njih ne dolaze u obzir, ali itekako su otvorene za inovacije.

Ekonomisticu i pravnicu ljubav prema slastičarstvu navela je da preuzmu tatin Orijent 1987. godine. Iako im je ostavio recepte, odlučile su pratiti slastičarske trendove, što u to vrijeme nije bilo ni približno jednostavno kao danas, a nadahnuće su upijale i na brojnim putovanjima.

Novi sladoled: Sirtaki Novi sladoled: Sirtaki (Foto: Slastičarnica Orijent)

Uskoro možemo očekivati i još jedan Orijent. Nova slastičarnica očekuje se u krugu od 50 metara od glavnog zagrebačkog trga. Kako nam priča Damir, zadržat će duh Orijenta, ali će interijer ipak biti moderniji od onoga u Maksimirskoj.

Ponuda kolača i sladoleda bit će jednaka u obje slastičarnice, a vjerujemo da će gosti s jednakim žarom pratiti kako se sa sezonom mijenjaju i sastojci kultnih torti od sira: od trešnji do kupina i maka pa smokvi s prošekom i maslinovim uljem, idealnih za bablje ljeto. Upravo se s nestrpljenjem čeka novi cheesecake, čije sastojke diktiraju mala obiteljska gospodarstva i ponuda tržnice.

Slika nije dostupna Aktualno Najkrvaviji burger bez mesa i "jaje" na oko o kojem će se itekako pričati po gradu

Novost je i Sirtaki, sladoled od oraha, sira i meda, a u ponudu se vratio i Pomme pie, omiljena slastica od karamele i jabučica. Neki od omiljenih sladoleda su i Mozart od čokolade, lješnjaka i marcipana te Key lime pie nadahnut popularnom američkom pitom od limete. Obožavatelji Igre prijestolja hodočastili su po Dracarys, sladoled od čokolade, crvenog ribizla i karameliziranih čili papričica.

Ako još uvijek niste iskušali okuse Orijenta, teško da s nečime možete pogriješiti. Kako kaže Damir, sve što se može, radi se ručno, poput primjerice graham keksa koji se peku i melju pa zatim kombiniraju s novim sastojcima za jesenski cheesecake koji nestrpljivo iščekujemo.

Jedini recept koji će vam trebati: Najkremastiji domaći ajvar na način Vesne Miletić Ajvar - 1 Ajvar - 2 Restoran Tač +1 Ajvar - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju