Prekrasni nacionalni park Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming prostire se na više od 9 tisuća kilometara kvadratnih netaknute prirode, s impresivnim gejzirima i bistrim izvorima nastalim tijekom tisućljeća kao rezultat vrlo aktivnih podzemnih vulkana u tom području.

Ovi su vulkani bili mjesto nekih od najseizmičkih erupcija koje su se ikada dogodile na površini Zemlje a za posljednju "supererupciju" Yellowstonea znanstvenici vjeruju da se dogodila prije nekih 640 tisuća godina. Ipak, neki se pribojavaju kako bi se takva erupcija mogla nažalost, jednom u budućnosti, kako piše portal grunge.com.

"Eruptirao je prije i ponovno će eruptirati", tvrdi Mike Szydlowski, znanstveni koordinator za javne škole Columbia. Neposredna erupcija supervulkana Yellowstone bila bi katastrofalni događaj koji bi mogao ubiti i raseliti milijune, napraviti nered, te ogromne promjene ne samo u Americi, već u čitavom svijetu.

Yellowstone - 5 Yellowstone - 5 (Foto: Getty Images)

Prema istom izvoru, super erupcija bi instantno uništila lokalno područje, dok bi potresi koji bi nastali potresli gradove diljem Amerike. Eksplozija bi poslala stup pepela kilometrima u zrak, što bi zagušilo okolni zračni prostor i letove. U međuvremenu, tisućama kilometara okolo, zgrade i zemlja bili bi prekriveni vulkanskim pepelom, te bi bilo jako teško spašavati stanovnike. BBC prenosi kako bi erupcija takvog supervulkana rezultirala dugom "vulkanskom zimom", u kojoj bi hrana postala rijetka i čovječanstvo bi se suočilo s masovnom gladi.

Još 2014. pojavile su se spekulacije da je američka vlada potajno počela poduzimati odlučne korake za ublažavanje učinaka neizbježne erupcije. Južnoafrička novinska web stranica Praag tvrdila je da se američka vlada obratila Afričkom nacionalnom kongresu i ponudila iznos od 100 milijardi dolara tijekom deset godina za izgradnju privremenih stambenih objekata namijenjenih pružanju utočišta milijunima Amerikanaca koji će vjerojatno biti raseljeni zbog erupcija supervulkana Yellowstone.

Yellowstone - 3 Yellowstone - 3 (Foto: Getty Images)

Nadalje, 2017. godine BBC je izvijestio kako su NASA-ini znanstvenici, zabrinuti mračnim upozorenjem o skladištima hrane nakon erupcije supervulkana, započeli rad na osmišljavanju potencijalnih metoda pomoću kojih bi se supervulkani poput Yellowstonea mogli "ohladiti" i tako učiniti učinkovitijim neaktivan. Ipak, te metode i dalje nisu do kraja razvijene.

Ipak, mnogi stručnjaci smatraju kako uopće ne postoji razlog za brigu, što govori kako su priče o tajnim planovima vlade vjerojatno izmišljene. U nedavnom intervjuu za Eos, poznati geofizičar Michael Poland objasnio je kako vulkan predstavlja tek malu neposrednu opasnost. "Yellowstone neće uskoro ponovno eruptirati, a kad se dogodi, vjerojatnije je da će to biti izbacivanje lave nego nekakva supererupcija", rekao je. "Ovi tokovi lave su stvarno impresivni. Mogu biti debeli stotinama stopa. Ali nisu osobito opasni izvan neposredne okoline."

Također, u 2 milijuna godina, vulkan je eruptirao tek 3 puta, tako da je i to premalo da bi se utvrdio bilo kakav obrazac „ponašanja“. U svakom slučaju, nadamo se kako u budućnosti neće doći do nikakvog crnog scenarija, i da će Yellowstone mirno spavati zauvijek.

Najjužniji vulkan svijeta: Dijete Kaosa koje „kuha“ na -40 stupnjeva Mount Erebus, Antarktika - 5 Mount Erebus, Antarktika - 2 Mount Erebus, Antarktika - 3 +1 Mount Erebus, Antarktika - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju