Na mjestu nekadašnje željezničke pruge koja je spajala rudnike ugljena i čeličanu, danas se nalazi asfaltirana biciklistička staza dugačka 125 kilometara. Vennbahn vodi kroz tri države: Njemačku, Belgiju i Luksemburg, vijugajući predivnim krajolicima, srednjevjekovnim gradovima i ljupkim selima. Biciklisti iz cijele Europe dolaze u taj kraj kako bi pedalirali prirodnim rezervatima i maglovitim poljima.

Iako djeluje izolirano, ovaj se kraj više puta našao na raskrižju povijesti. Karlo Veliki je vladao svojim srednjovjekovnim carstvom iz Aachena - gdje počinje Vennbahn. Napoleon je ondje gradio ceste kako bi približio gradove koji će se kasnije povezati željeznicom. 1940. Hitler je preuzeo regiju i željezničku prugu, o čemu svjedoče betonske barijere koje je podigao kako bi zaustavio napredovanje savezničkih tenkova. Četiri godine kasnije, američki vojnici su se probili kroz barijere i stigli do današnje enklave Roetgen, koja je postala prvo njemačko selo oslobođeno tijekom Drugog svjetskog rata.

Vennbahn - 2 Vennbahn - 2 (Foto: Shutterstock)

High Fens, močvarno područja nedaleko od Vennbahna poznato po ćudljivom vremenu, kao i Mutzenich bile su meke krijumčara koji su operirali na tom području. Na ta vremena podsjeća i brončani kip čovjeka s vrećom kave. Kava se švercala na biciklima, pješice, u kolima hitne pomoći i mrtvačkim kolima.

Likijski trail - 1 Putovanja 450 kilometara čiste ljepote: Pješačka ruta koja vodi do planine vječne vatre, kanjona i vidikovaca koji se pamte

Ako bi policija krenula za njima, šverceri bi na cestu ispustili naoštrene metalne šiljke, ali njemačke vlasti doskočile su pričvršćivanjem „ralice“ na prednji dio automobila. Danas je granica širom otvorena, a jedina naznaka da ulazite u drugu zemlju je ulični znak koji više nitko niti ne primjećuje. Uz obalu Vennbana iskoči i poneka oznaka „B“ za Belgiju i „D“ za Njemačku, s druge strane.

Najzamršeniji dio biciklističke rute kreće u belgijskom Raerenu pa ide preko njemačke autoceste da bi se stiglo do belgijskog Vennbahna. Ondje ćete naći i restoran Kaffeefee, koji struju i vodu dobiva iz Njemačke, a dozvolu za rad u Belgiji. Uz pivo, kavu i štrudlu od višanja domaćini biciklistima redovito objašnjavaju u kojoj se zemlji nalaze, umirujući ih da je prelaženje granica potpuno legalno.

Biciklom po Europi: Ruta života koju je do sada završilo samo 12 ljudi Bicikl - 4 Bicikl - 3 Bicikl - 2 +0 Bicikl - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju