Rudnik Sveta Barbara u Rudama je jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza, a smjestilo se oko pet kilometara jugozapadno od Samobora. Ne čudi što ga nazivaju i ulazom u podzemlje Samoborskog gorja.

Vjeruje se da je rudnik postojao još u vrijeme antike, no prvi pisani zapisi o njemu datiraju iz 1481. godine. Svoj procvat, pak, proživljava u 16. stoljeću kada se ovdje proizvodilo dvostruko više bakra nego u cijeloj Engleskoj ili četvorostruko više nego u Norveškoj.

Vlasnici su mu bili strani plemići i veleposjednici koji su isprva zapoljavali rudare iz Njemačke, a s vremenom i domaće ljude. Bakar i željezo se ovdje rudarilo do početka 19. stoljeća, a nakon toga je započela eksploatacija gipsa koja je trajala sve do sredine 20. stoljeća.

Rudnika opala u Slovačkoj - 2 Putovanja Ronjenje kroz podzemne tunele na koje se usude samo rijetki pojedinci

Novija istraživanja pokazala su da rudnik više nema velike količine bakrene i željezne rude koje bi opravdale proces ponovne proizvodnje zbog čega je 2002. godine pokrenuta inicijativa da se prostor obnovi i pretvori u turističko dobro.

Iako je nekoć kroz cijelo mjesto postojala razvedena mreža rudarskih rovova, znatiželjni posjetitelji danas mogu istražiti 350 metara obnovljenih rovova rudnika. Posjet je moguć samo uz stručnog vodiča, a cijela tura traje oko četrdesetak minuta.

Uređeno rudarski rovovi u Rudama Uređeno rudarski rovovi u Rudama (Foto: Romeo Ibrišević)

Posjet se osobito preporučuje u ljetnim mjesecima kada temperature u rudniku variraju od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva zbog čega je potrebno sa sobom ponijeti toplije odjeću.

Rudnik je moguće posjetiti subotom i nedjeljom u periodu od 10 do 18 sati, a ostalim danima u tjednu samo uz prethodnu najavu. Cijena ulaznice za odrasle osobe stoji 30 kuna, odnosno 25 kuna u grupama do 15 osoba.

Ako se nađete u blizini, ne propustite isprobati Rudarsku greblicu, slani kolač od sira i oraha ili do sira i zelenog povrća čija se izrada nalazi na listi nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Više informacija pronađite na internetskim stranicama rudnika u Rudama.

120 metara ispod zemlje: Što to skriva poznati rudnik soli? Salina Turda - 2 Salina Turda - 4 Salina Turda - 8 +9 Salina Turda - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju