U istočnoj Slovačkoj, između seoca Zlata Bana i Červenica smjestio se jedan od najljepših rudnika na svijetu – Slovenske opalove bane.

Riječ o rudniku dragog kamena opala koji je otvoren od 1597. godine, koji je bio osobito popularan u obitelji francuskog vojskovođe i cara Napoleona Bonapartea. Njegova draga Josephina, naime, nosila je jedan od najpopularnijih opala na svijetu po imenu Trojan Fire.

Podvodna Budimpešta - 6 Putovanja Zaboravljeni tuneli ispod Budimpešte u kojima možete roniti, a za koje ne znaju ni lokalci

Rudnik opala u Slovačkoj sastoji se otprilike od 22 kilometara tunela, prolaza i otvora, od kojih se neke nalaze na dubini i od 150 metara. Štoviše, neki tvrde da izgled ovog rudnika podsjeća na polutvrdi sir ementaler – jer je prepuno rupa na neočekivanim mjestima.

Pet razina rudnika koji se prostiru na oko 5 kilometara je poplavljeno, a moguće ih je razgledati pomoću ronilačkog odijela i boce s kisikom.

Ronjenje u potopljenom rudniku u kristalno čistoj vodi te okruženo zidovima s nevjerojatnom paletom boja uistinu je nezaboravno iskustvo. Čak i ako je voda iznimno hladna, a iznosi oko 3-4 Celzijeva stupnja.

Kako izgleda ronjenje u slovačkom rudniku opala, pogledajte u našoj fotogaleriji i videu s YouTubea.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju