Salina Turda
je najstariji rudnik soli u Rumunjskoj te jedan od najstarijih u svijetu. Smješten je na području Durgău-Valea Sărată kod grada Turde u Transilvaniji.

Ovdje se sol proizvodila još od srednjeg vijeka, a svoj procvat rudnik je doživio pod vlašću Habsburgovaca koji su rudare često plaćali u naturi, odnosno u kruhu, volovskom mesu i vinu.

Rudnik je bio otvoren sve do 1932. godine, a od 2010. godine preuređen je u muzej i neobični zabavni park. U parku smještenom 120 metara ispod zemlje nalazi se jezero preko kojeg možete prijeći u brodiću. Zaplovite jezercem koje je smješteno 120 metara ispod zemlje Zaplovite jezercem koje je smješteno 120 metara ispod zemlje (Foto: Profimedia.hr)
Ovdje možete i zaplivati u bazenu, zaigrati minigolf, kuglati, pogledati predstavu ili poslušati kakav koncert. Dakako, na raspolaganju vam je i turistička tura koja vam objašnjava dugu rudarsku povijest Saline Turde.

Ulaznica za odrasle stoji 47 kuna, dok je za djecu, studente i umirovljenike upola manja.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako izgleda jedan najstariji rudnik soli u Transilvaniji. Rudnik soli u Transilvaniji Rudnik soli u Transilvaniji (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju